Pod streho
3563 ogledov

Oddajate turistom? To vas čaka po novem.

Turist Profimedia
Po prvotnem predlogu novega stanovanjskega zakona naj bi oddajanje stanovanj turistom postalo bolj zapleteno, celo nemogoče. Potem so se na ministrstvu za okolje in prostor očitno premislili.

Že v prvi predstavitvi osnutka novega stanovanjskega zakona sredi oktobra je državni sekretar Aleš Prijon napovedal, da bo za opravljanje dejavnosti v celotnem stanovanju potrebna sprememba namembnosti, kot jo ureja gradbeni zakon, ki za to zahteva 100-odstotno soglasje etažnih lastnikov. V to kategorijo naj bi po Prijonovih besedah spadalo tudi oddajanje stanovanj prek spletnih platform kot sta Airbnb in Booking. Gre namreč za komercialno dejavnost, je še pojasnil državni sekretar. 

Soglasje bi bilo nemogoče dobiti

To bi pomenilo, da bi morali vsi lastniki stanovanj, ki jih kot celoto želijo oddajati turistom, tem stanovanjem spremeniti namembnost, torej bi jih morali prekvalificirati v gostinske objekte. Malo verjetno je, da bi bili vsi lastniki to pripravljeni narediti, še manj verjetno pa je, da bi vsi od svojih neposrednih sosedov in drugih etažnih lastnikov v stavbi dobili za to soglasje. Skozi enak postopek bi morali tudi vsi lastniki stanovanj, ki bi želeli turistom oddajati tudi več kot polovico uporabne površine stanovanja. 

Sobodajalstvo ali gospodarska dejavnost?

To je v nasprotju z zakonom o gostinstvu, ki dovoljuje sobodajalstvo, ne zahteva pa spremembe namembnosti. Omejuje le čas oddajanja in število postelj. Tako je po zakonu o gostinstvu sobodajalec lahko tudi fizična oseba, če opravlja dejavnost le občasno, največ pet mesecev v koledarskem letu in nima več kot 15 postelj, hkrati pa je vpisan v poslovni register.

Po nekaj mesecih, vmes je bilo tudi obdobje, namenjeno pripombam na stanovanjski zakon, so se zadeve o oddajanju turistom očitne spremenile. Oddajanje turistom torej ni komercialna dejavnost, temveč ostaja sobodajalstvo. Tako veljavni, kot tudi osnutek novega stanovanjskega zakona, namreč ne dovoljujeta nikakršne dejavnosti, če se ta izvaja na več kot polovici uporabne površine stanovanja, zato sobodajalstvo očitno ni in ne bo dejavnost. Kako je oziroma bo urejeno, pa je v pristojnosti  ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter zakona o gostinstvu in ne stanovanjskega zakona.

Oddajanje v pristojnosti gospodarskega ministrstva

Na ministrstvu za okolje in prostor zdaj namreč pravijo, „da so imeli na temo Airbnb z gospodarskim ministrstvom že več sestankov. To vprašanje bo po mnenju MOP treba urediti v zakonu o gostinstvu, ki določa pogoje glede sobodajalstva, in se bo v kratkem spreminjal.“

To potrjujejo tudi na ministrstvu za gospodarstvo, kjer pravijo, da „bomo v letu 2020 začeli s pripravo novega zakona o gostinstvu, ki določa pogoje za oddajo stanovanj, vendar so spremembe še v pripravi oziroma usklajevanju, zato jih podrobneje ne moremo komentirati.“

Spremembe namembnosti ne bo, soglasja pa

Kaj torej čaka sobodajalce v prihajajočem letu še ni jasno, v resnici se morata obe vpleteni ministrstvi dogovoriti in poenotiti na tem področju. Morda se še nekaj časa ne bo nič spremenilo, saj je vprašanje, kdaj bo novi zakon o gostinstvu sploh sprejet. Zato za zdaj, tudi ne glede na predlog novega stanovanjskega zakon, vse ostaja enako. „Sprememba namembnosti torej niti po veljavnih predpisih niti po novem stanovanjskem zakonu ne bo potrebna.“

Soglasja, ki so potrebna, pa ostajajo nespremenjena, še pravijo na MOP. Lastnik bo tako za oddajanje dela stanovanja (do polovice uporabne površine) v najem turistom potreboval 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov in hkrati soglasje lastnikov vseh stanovanj, ki mejijo na njegovo, če bo oddajal celo stanovanje, pa 100-odstotno soglasje, vendar brez spremembe namembnosti. 

Oddaja stanovanja Oddaja stanovanja Pod streho Oddajati turistom ali študentom, kaj se bolj splača?
 

 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.