Pod streho
4012 ogledov

Pozor! Če dimnik ni očiščen, škoda ne bo plačana

požar na strehi Profimedia
V katerih primerih zavarovalnica izplača škodo, ki je na hiši nastala zaradi dimniškega požara?

Dimniški požar je po podatkih Uprave za zaščito in reševanje RS eden izmed najbolj pogostih razlogov za požar v stanovanjskih hišah. Na leto jih v povprečju zabeležijo približno 500, največ pa jih je pozimi, ko je kurjenje v pečeh in kotlih seveda najbolj intenzivno. 

Tako je nedavno zagorelo v dimniku družinske hiše v Prepoljah. V nerjavni dimniški tuljavi so se vžgale saje, zaradi česar je tuljava zažarela. Razvila se je zelo visoka temperatura, zato se je vžgal les ostrešja, to pa je v celoti zgorelo. Škoda je bila ocenjena na približno 10.000 evrov. 

dimniški požar | Avtor: Profimedia Profimedia

Razlogov za nastanek dimniškega požara je več, med njimi pa so najpogostejši slabo ali povsem neočiščen dimnik, kurjenje lesa, ki vsebuje preveč vlage, nepravilno kurjenje. Iz naštetega lahko sklepamo, da je v večini primerov za nastanek dimniškega požara kriv lastnik, ker dimnika in kurilnih naprav ni vzdrževal skladno s predpisi. 

Zato je logično vprašanje, ali v takšnih primerih zavarovalnica izplača zavarovalnino za nastalo škodo, če ima lastnik sklenjeno požarno zavarovanje za hišo. Zavarovalnice so v svojih odgovorih izjemno skope. 

„Če bi zagorelo zaradi uporabe dimnika, bi zavarovancu plačali škodo na ostalih zavarovanih prizadetih stvareh, ne pa na dimniku samem. Če pa bi denimo zagorelo zaradi udara strele, bi zavarovalnica povrnila škodo tudi na dimniku, ki je sestavni del zavarovane zgradbe,“ pravijo v Zavarovalnici Triglav

To pomeni, da bi zavarovalnica v prej omenjenem primeru, lastniku hiše izplačala škodo za obnovo ostrešja, ne pa tudi za obnovo dimnika, saj v drobnem tisku piše, da zavarovanje ne krije škode na dimniku, ki nastane ob njegovi uporabi. 

Bolj natančni pa so splošni pogoji premoženjskega zavarovanja. Tam je namreč natančno opredeljeno, katere varnostne predpise mora zavarovanec upoštevati ali se ravnati po njih, da ohrani zavarovalno kritje, in v katerih primerih je zavarovalnica prosta svojih obveznosti. 

TZmojemesto22.10.2007, dimnikar, dimnikar pri delu, gornji trg 8, ljubljana, fot | Avtor: IFP IFP
Pri požarnem zavarovanju to pomeni, da mora zavarovanec:

  • V primeru vgradnje novih ali rekonstruiranih kurilnih naprav poskrbeti za prvi pregled.
  • V primeru že vgrajenih kurilnih naprav mora poskrbeti za letni pregled kurilne naprave in z njo povezanih dimnih vodov, zračnikov in pomožnih naprav s strani pooblaščene dimnikarske službe. Izdano poročilo o pregledu naprav mora zavarovanec hraniti in na zahtevo zavarovalnice tudi predložiti. 
  • Zavarovalno kritje ne velja za odškodninsko obveznost za škodo, ki nastaja kot posledica dolgotrajnih škodljivih vplivov na predmetih in osebah zaradi postopne emisije ali postopnega delovanja temperature, plinov, pare, tekočine, vlage ali neatmosferskih padavin, kot so dim, saje, prah itd.
dimniški požar Požari Pod streho Dimniški požar ni nesreča, je malomarnost ljudi

Če je v dimniku zagorelo, zavarovanec pa pred tem ni naročil rednega dimnikarskega pregleda in čiščenja dimnika in drugih, z njim povezanih delov, ne bo upravičen do povračila škode iz naslova požarnega zavarovanja. O tem, da je bil dimnik očiščen v skladu s predpisi, ki veljajo za posamezne vrste kurilnih naprav, mora imeti uradni zapisnik dimnikarja. „Načeloma zavarovalnica pri  škodah, ki nastanejo zaradi dimniškega požara, pozove zavarovanca, da predloži potrdilo dimnikarske službe,“ dodajo v Merkur zavarovalnici.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.
 

Komentarjev 5
  • ponsicar 06:23 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • dramafid 04:32 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ourunem 02:44 29.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks