Pod streho
11983 ogledov

Pozor! Novi dokazi o škodljivosti plinskih štedilnikov

plin, štedilnik, kuhanje Žurnal24 main
Nova študija Fielding School of Public Health kalifornijske univerze (UCLA) potrjuje, da so plinska kuhališča nevarna za zdravje ljudi.

Vodilni raziskovalec Yifang Zhu pravi, da se "različne agencije pogosto osredotočajo na emisije toplogrednih plinov in vplive podnebnih sprememb, veliko manj pa na to, kako uporaba fosilnih goriv v gospodinjskih aparatih lahko negativno vpliva na kakovost zraka v zaprtih prostorih in zdravje uporabnikov." 

Dva- do trikrat večja koncentracija od dovoljene

Na kakovost zraka v zaprtih prostorih naj bi zelo, celo najbolj, vplivala prav uporaba plinskih štedilnikov, še posebej, če nimamo zagotovljenega ustreznega in zadostnega prezračevanja.  Med onesnaževalci, ki se pri tem izločajo v zrak, so ogljikov monoksid, dušikov oksid, dušikov dioksid in trdni delci. Največji sovražnik zdravja med njimi je dušikov dioksid, sprošča se ga toliko, da pogosto  "celo za dva- do trikrat presega raven, ki jo določajo standardi kakovosti zunanjega zraka in zraka v prostorih.“ 

Bolj ogroženi so otroci in ženske

Študije so odkrile močno povezavo med dušikovim dioksidom pri kuhanju s plinom in povečanim tveganjem za respiratorne bolezni. Odkrili so trdno povezavo med dušikovim dioksidom pri kuhanju s plinom in povečanim tveganjem za bolezni dihal pri otrocih, kot so astma in drugi dihalni simptomi. Izpostavljenost dušikovemu dioksidu pri otrocih in odraslih lahko povzroči še številne druge dihalne simptome, vključno s kašljem, obstrukcijo pljuč in pomanjkanjem sape. Vpliva tudi na poslabšanje astme, bronhitisa in drugih kroničnih respiratornih obolenj. 

Zaradi večje dovzetnosti in večje pogostosti kuhanja v primerjavi z moškimi je tveganje pojava omenjenih težav večje pri ženskah.

Nujna sta kakovostna napa in prezračevanje

Onesnaženost zraka zaradi kuhanja na plinskem štedilniku pa se še poveča, če nad njim ni vgrajena kakovostna napa, ki bi zadostno odvajala izpuste iz stanovanja, kar pomeni, da mora imeti dovolj velik pretok zraka. Raziskovalci so potrdili še, da koncentracijo onesnaževal v prostoru povečujejo tudi neočiščeni ali slabo očiščeni filtri, ki so vgrajeni v napah.  

"Pomembno je opozoriti, da povečana ozaveščenost o potrebi po prezračevanju med kuhanjem in spodbujanju uporabe nape lahko zmanjšuje izpostavljenost onesnaževal, ki jih oddajajo zgorevalne naprave.“

Dejavnik, ki vpliva na koncentracijo onesnaževal, je tudi velikost prostora, pri čemer velja, da je ta višja v manjših prostorih.  
Raziskovalci so s pomočjo matematičnih modelov izračunali, da bi z zamenjavo vseh plinskih štedilnikov z električnimi, samo v Kaliforniji na leto umrlo 354 man ljudi, 596 manj bi bilo obolenj akutnega bronhitisa in 304 primerov kroničnega bronhitisa.  

 

Komentarjev 12
  • Avatar karjola
    karjola 08:25 02.avgust 2020.

    Ja itak reklama za indukcije in steklokeramike ki so požeruhi električne energije. Kar kuhaj na steklokeramiko in vžgi pralni stroj istočasno na enofaznem priklopu.

  • Alesj 07:20 11.maj 2020.

    O količini dušikovih oksidih, ki povzročajo vnetje bronhijev, ni dvoma. Če ni prižgane nape z zunanjim odvodom, je koncentracija dušikovih oksidov ob štedilniku kot ob koloni na avtocesti in višja od dovoljene za ozračje v mestu. Merjenje smo preverjali že ...prikaži večže pred približno 15leti. Astmatikom ipd. z bolj občutljivimi dihali plinskih šporgetov ni za priporočat. Št. dodatnih obiskov zdravnika je tesno povezano z urami uporabe plinskega šporgeta v nezračenem prostoru.

  • mirror 20:46 07.maj 2020.

    Pri izgorevanju plina so dimni plini v bistvu vodna para. Zaradi te pare je treba zračiti kuhinjo, da ne pride do plesni. Napa je pa najboljša, ki ima napeljano tuljavo v zračnik.