Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8946 ogledov

Pred izbiro mojstra, ki bo pleskal vaš dom, je dobro vedeti to

zivljenje 09.05.13. barvanje sten, beljenje, pleskanje, bela barva, valcek, foto Shutterstock
Pleskanje sten je opravilo, ki se ga marsikdo loti sam. A če je treba prepleskati celo hišo ali stanovanje, je delo veliko bolje prepustiti izkušenemu slikopleskarju. Še posebej, če so stene zelo umazane, so na njih madeži od cigaretnega dima, morda se je kje pojavila celo plesen.

Kakovosten slikopleskarski mojster bo delo opravil bolj natančno in hitreje, svetoval bo o izbiri prave barve za svak posamezni prostor glede na njegov namen in s tem njegovo obremenjenost, barvne nianse pa bo zmešal, kot bi jih zmešali v mešalnici barv. Z njim se je dobro dogovoriti tudi, da bo vse elemente, ki se stikajo s stenami in pohištvo dobro zaščitil, za sabo pa temeljito počistil. 

Kljub tem, da bomo delo prepustili mojstru, pa je dobro nekaj vedeti o notranjih zidnih barvah. Če bomo dovolj poučeni, se bomo tudi s slikopleskarjem lažje pogovorili in dogovorili, kako in s kakšnimi materiali bo opravil svoje delo. 

Vsaka barva ima svoj namen

Zidne barve se ločijo po namenu, glede na to, kako obremenjene so posamezne stene, ali je v prostoru več ali manj vlage, je morda celo stalno prisotna voda, kot denimo v kuhinji in kopalnici. Tako lahko izbiramo med pralnimi in nepralnimi barvami, v katero skupino posamezna spada, pa je odvisno od veziva, ki ga vsebuje.

pleskanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Glede na vezivo so na voljo:

Disperzijske barve – te so najpogosteje uporabljane, kot vezivo pa lahko vsebujejo umetne ali naravne smole. Barve z vezivom iz umetnih smol se bolj oprimejo stene in so manj prepustne za vodno paro, odporne pa so za čiščenje z vodo. Tiste, ki temeljijo na naravnih smolah, pa so bolj paroprepustne. Oboje so primerne za pleskanje vseh prostorov, hitro se sušijo in dobro prekrivajo, kaplje, ki kanejo na tla med pleskanjem, pa lahko preprosto odstranimo z gobico in vodo, tudi če se že nekoliko posušijo.

Apnena barva – nekoč najbolj razširjena zidna barva za zunanje in notranje površine, ponovno prihaja v ospredje. Narejena je iz gašenega apna in vode in spada med popolnoma naravne barve. Mešamo jo lahko z mineralnimi, zemeljskimi in rastlinskimi pigmenti, s katerimi ustvarimo različne odtenke. Apno je naravno fungicidno in antiseptično sredstvo, ki preprečuje nastanek plesni, zato je ta barva izjemno učinkovita v vlažnih prostorih. Njena edina težava je, da ni pralna, pri delu z njo pa je treba vse površine dobro zaščititi, saj se hitro suši in jo je z njih težko odstraniti.

Kazeinska barva – manj znana in manj razširjena barva je popolnoma naravna. Vezivo v njej je mlečni ali rastlinski kazein, sestavljena pa je še iz sode, finih kalcitnih polnil in celuloznega polnila. Uporablja se jo lahko na vseh stenah, razen tistih, ki so v stalnem stiku z vlago.

Nepralne barve za manj obremenjene površine

Glede na vezivo, ki ga vsebujejo barve, so nekatere nepralne. To pomeni, da jih ne smemo čistiti z vodo ali celo detergenti, saj bi jih s tem s sten spirali. Čistimo jih lahko le s suho krpo, saj se vezivo s podlago ni zlepilo trajno. Te barve so uporabne v manj obremenjenih prostorih ter na stropih, njihova dobra lastnost pa je velika paroprepustnost, kar pomeni, da vlaga na njih ne bo kondenzirala, temveč jo bodo absorbirale. Te barve so tudi najcenejše, za dober učinek pa sta potrebna dva nanosa.

Pleskanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Pralne barve za obremenjene prostore

Za stene v kuhinji, kopalnici, na hodnikih in otroških sobah je zagotovo pametno izbrati pralne barve, ki vsebujejo več veziva in se stene bistveno bolj oprimejo. Stene se v teh prostorih hitreje umažejo, zato je zelo praktično, če jih lahko očistimo z vodo in gobico ali celo z nežnim detergentom. Barve so dobro pokrivne, zadostuje lahko tudi samo en nanos.

Pred nanosom nove barve je treba stene dobro očistiti, poškodovane dele pa zravnati z izravnalno maso. Ko se ta posuši, jo je treba do gladkega zbrusiti. Proizvajalci in prodajalci barv priporočajo tudi, da se steno pred nanosom nove barve premaže z emulzijo za boljši oprijem.

Kako rešiti večjo umazanijo na stenah?

Plesen – lahko precej dobro zatremo, če jo s specialnimi zidnimi barvami saniramo takoj, ko je nastala. Prizadeta mesta najprej dobro obrišemo z mokro krpo, pri tem pa je priporočljivo nositi zaščitno masko, da se izognemo vdihavanju trosov. Potem nanesemo razredčeno sredstvo proti plesnim in počakamo od osem do 12 ur, da se posuši. Steno prebelimo z apneno barvo ali pa nanesemo barvo, ki vsebuje učinkovito zaščito filma proti plesnim. Pravi vzrok plesni pa je treba odstraniti bolj korenito, saj je kljub uporabi naštetih sredstev in barv možnost ponovnega pojava velika.

Mastni madeži – ti so še posebej trdovratni, zato jih je treba pred pleskanjem odstraniti, potem pa izolirati z izolirno barvo. Čez to je treba nanesti še sloj emulzije za boljši oprijem.

Cigaretni dim – najprej jih je treba premazati z antinikotinsko ali izolirno barvo, drugače učinka ne bo. Izberemo lahko tudi barvo z mikrokapsulami z vonjem, ki se počasi sprošča v prostor.

Temne stene želimo posvetliti – če bo nova stena bela, je treba izbrati kakovostno barvo, ki ima visoko prekrivnost, kar pomeni, da vsebuje veliko belega pigmenta, kljub temu pa bosta potrebna dva nanosa. Če bo nova stena svetlejša od stare in v novem odtenku, jo je treba najprej prebarvati s kakovostno prekrivno belo barvo, šele z drugim nanosom pa ustvarimo želeni odtenek, pri čemer prav tako uporabimo kakovostno prekrivno niansirano barvo.

odstranjevanje tapet | Avtor: Profimedia Profimedia
Na steni so tapete – odstranjevanje tapet, ki jih želimo nadomestiti z barvo na steni, je lahko prav poseben podvig. Ena možnost je s posebenim valjčekom z bodicami, s katerim tapete preluknjamo, potem pa jih namočimo z vodo in odstranimo s špatulo. Če to ne učinkuje, lahko tapete poškropimo z odstranjevalcem, ki nevtralizira topilo tapet. Kar z razpršilcem poškropimo celotno površino in počakamo približno 20 minut, potem pa tapete postrgamo s stene. Takšno steno je treba zbrusiti, izravnati z izravnalno maso, če je potrebno, nanesti emulzijo za boljši oprijem, in potem prepleskati z novo barvo.

Komentarjev 2
  • Danny_Schaefer 14:04 11.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar drecos
    drecos 08:40 11.julij 2021.

    naredis sam pa ko jih je....pa spravis denar v zep