Pod streho
7295 ogledov

Sodobni pralni stroji so zanič, iščem takšnega izpred 30 let!

Pralni stroji Profimedia
Uporabniki se pritožujejo, da sodobni pralni stroji perilo perejo predolgo in v žlici vode, na koncu pa je to slabo oprano in premalo izprano. Je res nekaj narobe s pralnimi stroji, ali pa jih ne znamo pravilno uporabljati?

Kaj najprej naredi večina potrošnikov, ko kupuje nov gospodinjski aparat ali katerega od drugih hišnih pripomočkov?  Obišče enega od spletnih forumov in vpraša za mnenje druge uporabnike. Ker kupujem nov pralni stroj, je tudi mene pot zanesla na spletni forum Med.Over.net, kjer sem razočarana ugotovila, da je s sodobnimi pralnimi stroji energijskega razreda A+++, ki so zelo varčni pri porabi elektrike in vode, po mnenju številnih uporabnikov vse narobe.

„Sodobni stroji so zanič. Perejo tri ure v enem decilitru vode. Vse moram dodatno izpirat. V zadnjih petih letih sem preizkusila tri stroje, razlik ni. Mehčalca ne uporabljam, praška dam malo, pa še tega stroj ne izpere. Kje bi kupila stroj, ki pere eno uro in porabi večjo količino vode? Iščem stroje, kot so jih izdelovali pred 30 leti,“ je zapisala ena od uporabnic foruma.

Komentarji, ki so sledili, so več ali manj negativni, večina se strinja, da so sodobni pralni stroji preveč varčni, tako z elektriko kot vodo, da perilo ni dobro oprano, na njem ostajajo madeži praška, po treh urah in več pranja je pogosto treba vključiti še dodatno izpiranje. Le redki so sodobne pralne stroje pohvalili in dodali, da jih tisti, ki so z njimi nezadovoljni, morda ne znajo uporabljati.

Kdo ima prav, in ali bom res nad novim pralnim strojem, ne glede na to, katero blagovno znamko bom izbrala, razočarana? Odgovore in pojasnila sem poiskala še na drugi strani, pri dveh proizvajalcih, Gorenju in Boschu, ter zastopniku za Beko, podjetju Big Bang.

Pralni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia

Zakaj pralni stroji energijskega razreda A+++ bombaž na 60 ali 90ºC pere tri ure in več?

„Energijsko varčni pralni stroji imajo daljše programe pranja zaradi varčnejšega sistema grejta vode. Najboljše rezultate dobimo pri visokih temperaturah pranja, to poteka dlje časa z manj vode, pri čemer se temperatura dviguje počasi, kar je dobro tudi za tkanine in barve. Voda se s pomočjo grelca ogreva postopoma, dokler ne doseže nastavljene temperature, pri kateri se nadaljuje cikel. To pa traja dlje kot pri starejših strojih, a je hkrati energijsko manj potratno. Odlične rezultate lahko dobimo tudi pri nižjih temperaturah, kar pa dosežemo z daljšimi programi, ki le tako lahko učinkovito odstranijo madeže,“ pojasnjujejo v Big Bangu.

V Gorenju navajajo, da so „časi pranja daljši tudi zaradi deklariranih večjih polnitev pralnih strojev v primerjavi s tistimi prejšnjih generacij. Pralni stroji imajo funkcijo zaznavanja perila v bobnu, perilo tehtajo, zato se čas pranja po približno petih minutah tudi skrajša, glede na zaznano manjšo količino perila (3kg, 3,5kg, 4kg, 4,5kg ...). S tem se zmanjšata tudi poraba vode in energije, medtem ko so pralni stroji prejšnjih generacij porabili enako količino vode, energije in čas pranja ne glede na to, ali je bil stroj poln perila, polovično poln ali skoraj prazen.“

Eden od razlogov za daljši čas pranja je večja zmogljivosti pralnih strojev, to pomeni, da so bobni večji, kot so jih imeli stroji prejšnjih generacij. Drugi razlog je zahtevana energijska učinkovitost gretja vode, ki pa mora zagotoviti enako kakovostno pranje kot pri starejših stroji, kar lahko dosežejo zgolj z daljšimi programi pranja, pojasnjujejo v Boschu.

V podjetjih poudarjajo tudi, da imajo pralni stroji veliko različnih programov ter funkcije za skrajšanje pranja pri skoraj vseh programih, le pravilno jih je treba izbrati.

Pralni stroji pri pranju perila uporabljajo premalo vode, perilo ni dovolj izprano

Rezultat majhne količine vode je, po izjavah uporabnikov, slabo oprano in izprano perilo, na katerem so še sledi praška. Zato morajo pogosto uporabiti program dodatnega izpiranja.

„Beli praškasti ostanki na perilu niso posledica slabega izpiranja, temveč so posledica predoziranja praška ali tekočega pralnega sredstva ali nefosfatnih pralnih sredstev, ki vsebujejo v vodi netopne sestavine (zeolite) za mehčanje vode in se lahko odlagajo na perilo. Razloga sta lahko tudi pranje večje količine perila od deklarirane količine za posamezni pralni program ali nepravilno ločevanje perila, skupno pranje kompaktnejših tkanin z občutljivejšimi tkaninami,“ na očitke odgovarjajo v Gorenju.

Pralni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia
Tudi v Big Bangu pravijo, da je po njihovih izkušnjah največja napaka, ki jo uporabniki ponavljajo, prevelika količina pralnega sredstva. Več ne pomeni bolj čisto, predvsem pa se pri tem pojavljajo problemi izpiranja in ostankov pralnega sredstva na oblačilih. Uporabniki nov pralni stroj uporabljajo tako, kot so starega, kljub dejstvu, da porabi bistveno manj vode, in zato potrebuje bistveno manj praška. Posledica so seveda sledi praška na sveže opranem perilu. Ne upoštevajo tudi navodil proizvajalca, da pri programih, ki so krajši od 40 minut, naj ne bi uporabljali mehčalca, saj se ta v tako kratkem času bodisi ne uspe stopiti ali pa dobro izprati.

Da pralni stroji porabijo čim manj vode, proizvajalcem narekuje direktiva EU, pravijo v Boschu. Zato so razvili naprave, ki količino vode samodejno prilagajajo izbranemu programu in količini perila, prav tako pa količini pralnega sredstva. Temu tudi prilagodijo količino vode pri izpiranju in cikle izpiranja.  

Pralna sredstva so intenzivnejša, bolj koncentrirana, kar pomeni, da jih je treba dozirati v manjših količinah oziroma se držati priporočenih navodil proizvajalca pralnih sredstev, glede na trdoto vode, stopnjo umazanosti in količino perila, svetujejo uporabnikom v Gorenju. Prav trdota vode bistveno vpliva na količino detergenta, ki ga je treba dozirati v pralni stroj – mehka voda zmanjšuje potrebo po detergentih tudi do 60 odstotkov.

Uporabniki lahko uporabijo tudi funkcijo za pomoč pri doziranju pralnega sredstva, ki s pomočjo tipal priporoča količino pralnega sredstva, glede na izbran pralni program, količino perila v bobnu, trdoto vode in stopnjo umazanosti perila. Če je količina praška premajhna, se madeži ne bodo odstranili, če je prevelika, pa bodo rezultati izpiranja slabi.  

Pravilno je treba izbrati program pranja

„Sodobni pralni stroji tako uporabijo ravno dovolj vode glede na izbran program, ki je namenjen prav določenim tkaninam, madežem in temperaturam,“ so prepričani v Big Bangu. Največkrat opazijo, da je prav izbira programa tista, ki ne ustreza tkaninam, ki se perejo, zato je rezultat lahko slabo oprano perilo ali slabo izpiranje. Po njihovih izkušnjah uporabniki pogosto ne izbirajo pravih programov pranja. Krajše programe, ki so na primer namenjeni manj vpojnim tkaninam, zato tudi potrebujejo manj vode, izkoristijo tudi za pranje bombaža, ki bi ga morali prati na daljšem programu in z več vode. Pogosto tudi perejo večje količine perila, kot bi ga glede na program smeli, zato se to ne opere zadostno, madeži lahko ostanejo na perilu.

Pralni stroj | Avtor: Profimedia Profimedia
Navodila za uporabo je treba prebrati in upoštevati

Sodobni pralni stroji imajo v povprečju  15 ali 16 programov in vsaj tri dodatne funkcije, ki uporabniku omogočajo optimalno pranje perila. Vsak program je domišljen in namenjen za določen namen pranja, zato proizvajalci priporočajo, da se uporabnik s svojim pralnim strojem in njegovimi programi seznani v navodilih za uporabo, kjer so priporočila za pranje na določenih programih. Upoštevati pa je treba tudi navodila proizvajalca detergentov in navodila za nego oblačil, ki so na etiketah.

Dejstvo je, da tudi v prihodnje pralni stroji ne bodo porabili več vode ali elektrike, kvečjemu nasprotno. Ves razvoj tehnologije pranja gre v smeri čim večje energijske učinkovitosti, tako kot pri vseh drugih aparatih in napravah v gospodinjstvu. Torej se bomo morali uporabniki prilagoditi novim tehnologijam in se jih naučiti pravilno uporabljati.

To pri pranju perila pomeni, da tega ne moremo več ločevati samo po barvi, na belo, svetlo, pisano in temno, in glede na to izbirati zgolj temperaturo pranja, kot nas je to večina počela do zdaj. Vzeti si bo treba več časa in perilo ločiti tudi po vrsti tkanine. Potem pa glede na to izbrati ustrezen program, pravilno dozirati pralno sredstvo in počakati, da pralni stroj opravi svoje. Pa čeprav to v nekaterih primerih traja tri ure in več.

 

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 19:07 15.julij 2019.

    miele dela dobr, preverjeno, dajte malo več keša, pa dobite pralni stroj za 30 let ... vse se da naredit kvalitetno, ampak stane in težko je ločit dva pojma, kot sta investicija in strošek ... investicija je previsoka, strošek je ...prikaži več nizek, ampak ni edini in pri naslednjem prihodku je spet en strošek, ampak kdo bi se s tem ukvarjal, važno je, da ne investiramo

  • AnzeSmolej 18:48 15.julij 2019.

    Res je! Včasih se je delalo za kvaliteto in stroj je "živel" 30 let in več. Danes pozabi na to. Če dočaka 10let je pravi čudež! Pa vsa ta elektronika za brez veze. Knof za program, knof za temperaturo in ...prikaži večn enega za obrate, zakaj za vraga rabim touch screen, wifi, bluetooth ipd sranja ?

  • Žurnalček 18:38 15.julij 2019.

    Gorenje Olimpik 79 16 programov in štirje dodatni knofi najboljša mašina v zgodovini Gorenja in tudi drugih znamk , enakovreden Milleju ! Tako da ne hvalte tele vaše novitete z motorji na ščetke !