Pod streho
7513 ogledov

Takšne so družinske hiše, ki napovedujejo prihodnost

Hiša, Dupli Casa David Franck
Poiskali smo hiše, ki so sicer že zgrajene in nekatere celo naprodaj, a so drugačne od preverjene klasike, ki smo jo sprejeli za svojo. Lahko rečemo, da se zaradi arhitekture, velikosti, uporabe materialov napovednice gradnje v prihodnje.

Himmelhaus, hiša kot skulptura

Pod arhitekturno zasnovo te stanovanjske hiše nenavadnih oblik so se podpisali v avstrijskem  arhitekturnem biroju Coop Himmelb(l)au.

Hiša skulptura | Avtor: arhiv Coop Himmelb(l)au arhiv Coop Himmelb(l)au
Njihovo arhitekturo predvsem javnih in ne stanovanjskih stavb zaznamujejo povsem organske, pretočne oblike ali pa nasprotje tega, dekonstruirane stavbe, pogosto z izrazitimi vogali in ostrimi linijami, za gradnjo katerih uporabljajo predvsem kovino, beton in steklo. Hiša, ki stoji v Kaliforniji, je ena redkih družinskih hiš, ki jo jih zasnovali. 

Arhitekti so pri zasnovi zanemarili vse omejitve funkcionalnosti in ustvarili zapleteno skulpturo, prepleteno z elementi bivanjskega. Ali povedano preprosto, ni le hiša, je skulptura, funkcionalna skulptura, ki pa neizmirno poudarja drugačnost in individualizem. Njene steklene površine so zasnovane tako, da imajo stanovalci 360-stopinjski pogled, med drugim na muzej Getty in kultni napis Hollywood. 

 

Tumbleweed Tiny House, mini hiše

Namesto za povprečno velike in velike hiše, se vse več ljudi odloča ne le za majhne temveč, mini, izredno majhne hiše. Podjetje Tumbleweed Tiny House je to majhnost skrčilo na nepredstavljivo kvadraturo za bivanje. Večina njihovih hiš meri pičlih 10 do 20 kvadratnih metrov. Nekatere med njimi so postavljene na podnožja tovornjakov in so premične, v resnici so prikolice. 
V eni takšnih, zgolj na 8,26 kvadratnega metra, živi tudi ustanovitelj podjetja.

Hiša, mini | Avtor: arhiv Tumbleweed Tiny House arhiv Tumbleweed Tiny House

Kljub pičli površini imajo vse, kar je nujno za bivanje. Opremljene so s kuhinjo, prostor je tudi za dnevno sobo in spalnico, ki je zgolj malo večja od dvojne vzmetnice. V hišici je tudi miniaturna kopalnica, ki po potrebi cela postane prha. Hišico ogreva plinski gorilnik, ena stranica pa ima veliko okno, da je v notranjosti dovolj svetlobe. 

SchwimmHausBoot, plavajoče hiše

V nemškem podjetju Confused Direction so poiskali odgovor na grozeče klimatske spremembe. Prepričani so, da bo zaradi teh v prihodnje marsikdo moral živeti na vodi, hkrati pa življenje na vodi rešuje problem pomanjkanja prostora in stanovanj v urbanih središčih.  Razvili so več različnih plavajočih hiš, zadnja se imenuje srebrni bober.

Plavajoča hiša | Avtor: arhiv Confused Direction arhiv Confused Direction

Zasnovana je tako, da se čim bolj zlije z naravnim okoljem, fasado so oblekli v macesnov les, vgradili velika toplotnoizolatvna okna, za ogrevanje pa konvekcijsko peč.  Notranjost je videti kot vrhunsko opremljeno minimalistično stanovanje, v katerem ni sledi morskih ali rečnih poudarkov.

Betonska hiša, pametna in varna 

Poljski arhitekt Robert Konieczny iz biroja KWK Promes, se ne boji pomanjkanja prostora in poplav, temveč ga skrbi varnost. Varna hiša, zgrajena v okolici Varšave, je bila v medijih večkrat označena kot hiša, ki je pripravljena tudi na invazijo zombijev in popolno apokalipso. 

Varna hiša | Avtor: Aleksander Rubkowski Aleksander Rubkowski

Zasnovana je tako, da zagotavlja največjo možno varnost pred kakršnimi koli zunanjimi vplivi. Betonska zasnova v obliki kocke ima premične stene in z jeklenimi okvirji ojačane žaluzije, ki jim je kot izolacija dodana še jeklena volna in lesno-cementna obloga. 

Varna hiša | Avtor: Aleksander Rubkowski Aleksander Rubkowski

Ko se pomični steni odpreta skupaj s steno, na koncu dvorišča tvorita zaprt zunanji prostor, v katerega nihče nepovabljen ne more vstopiti. Tudi vrt je povsem zavarovan, dostop nanj je možen le skozi hišo. Za zaščito vrtnega bazena je tu izvlečni most na strehi. Tudi vse notranje stene so iz železo-betona.

Ko se zvečer hiša samodejno zapre, se vsi pomični deli vrnejo na svoje prvotno mesto, ostane le kocka, ki je povsem varna in samozadostna. Za električno energijo skrbijo sončne celice, vgrajene v okna, toploto pa oddajajo drsne stene. Hiša je seveda tudi pametna.

Dupli Casa, futuristična arhitektura

V mnogih medijih so Dupli Caso, ki stoji v Nemčiji, poimenovali kot hišo z najbolj futuristično arhitekturno zasnovo na svetu. Zasnovali so jo v J. Mayer H. Architects. Zunanjost zaznamujejo gladki beli zaviti kraki, ki izhajajo iz središča hiše.  Videti je, kot bi bila oblikovana v hrib, saj se vrhnja nadstropja končajo v višini vrha hriba. Zgoraj so spalnice, ki so zaradi krakov postavljene vsaka pod drugim kotom. Tudi okna so vgrajena pod različnimi koti, zato ima vsaka spalnica povsem drugačen razgled. 

Hiša, Dupli Casa | Avtor: David Franck David Franck

V središče hiše so umestili dnevni prostor in kuhinjo ter notranji bazen, ki se nadaljuje v zunanjega. Ali so arhitekti pri zasnovi razmišljali, da mora biti hiša energijsko učinkovita in opremljena z najnovejšo tehnologijo? Ne, ustvarili so hišo futuristične oblike, kar naj bi bilo dovolj, da prepriča. 


 

Komentarjev 5
  • Snežinko 12:16 22.avgust 2019.

    Ta zadnja mora biti šala, kajne? Hiša prihodnosti s toliko zunanjimi stenami? Vsak prostor ima zunanji strop in zunanji pod! Energijsko je to bogato potratno in niti teoretično to ni “hiša prihodnosti”, ampak samo izživljanje nekeja arhitekta s preveč časa (in denarja).

  • maresem 09:44 22.avgust 2019.

    Hiše prihodnosti bodo z #minoriti# - žal in ne taka znanstvena sropucala, kot jih tukaj napovedujete.

  • marsal 09:30 22.avgust 2019.

    Dupli Casa mora biti energetsko zelo potratna , ker ima polno toplotnih mostov! Samo za bogate !