Pod streho
1645 ogledov

To je barva leta 2020, ki nosi pomembno sporočilo

barva leta 2020
1/8
Dezzen
Klasična modra, ki je postala barva leta 2020, je barva s sporočilom. Preplavila je svetovni splet in sporoča, kakšno bo prihodnje leto pohištvo, dodatki za dom, stene.

Letošnje leto je zaznamovala koralna barva, za prihodnje pa so strokovnjaki iz ameriškega inštituta Pantone, ki že 20 let izbirajo barvo leta in napovedujejo barvne trende, izbrali klasično modro.

Pantone je vodilni inštitut za barve, kjer skupaj s strokovnjaki z različnih področij vsako leto izberejo odtenek oziroma barvo, ki bo na več področjih zaznamovala prihajajoče leto. To pomeni, da se bo kot vodilna barva pojavila pri urejanju interierja, v modni industriji, grafičnem dizajnu in še kje. 

barva leta 2020 | Avtor: Profimedia Profimedia

Zmagovalka leta 2020 je tako postala klasična modra, natančneje pa so jo poimenovali „odtenek, ki spominja na večerno nebo tik pred mrakom.“ Ime barve mora v svet prenesti sporočilo, ki ga z njo sporočajo svetu, pojasni Laurie Pressman, podpredsednik inštituta Pantone. 

„Pred nami je novo desetletje, mi pa smo trenutno v času, ko se po svetu dogajajo vojne. Ta barva prinaša občutek miru in spokoja, nekaj za čimer hrepenimo vsi, to je glavno sporočilo, ki ga nosi barva leta 2020,“ doda Leatrice Eisman, izvršna direktorica inštituta. 

barva leta 2020 | Avtor: instagram instagram

Letošnjo klasično modro lahko povezujemo še s kraljevsko, zadržano, neskončno oziroma neomejeno. Kaj bomo izbrali v tej barvi, je povsem naša izbira, lahko je to le ena stena v prostoru, udoben fotelj,  okrasne blazine, ali pa preproga, lahko je le svetilka ali razkošna dišeča sveča, ki jo za vzdušje prižgemo zvečer. Popolnoma vseeno je, pomembno je, da barvo vnesemo v svoj dom in sporočilo miru ponesemo naprej. 

Ko bomo uporabljali modro, lahko izberemo tudi katerega od odtenkov, na primer kraljevsko ali mornarsko modro, pa modro, ki jo poznamo s temnega jeansa, modro zrele borovnice. Kombiniramo jo lahko z nežno roza, z rjavo in kožno barvo ter barvo lesa.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.