Pod streho
6893 ogledov

Toliko bo dela in stroškov z bazenom na vrtu

Bazen
1/8
V pasji poletni vročini se marsikdo, ki ima vrt, sprašuje, kaj pa, če bi postavili bazen. Kako prijetno bi se bilo hladiti v njem!

Misel na to, da nas po napornem, vročem delovnem dnevu v zavetju domačega vrta čaka bistra, ravno prav ohlajena voda v bazenu, je res vznemirjujoča. A vsaki želji in navdušenju mora slediti tudi trenutek racionalnosti, ki nas sili k rezmisleku. In nič drugače ni pri odločitvi, da na vrtu zgradimo ali postavimo bazen. 

Postaviti si je treba nekaj vprašanj in nanje pošteno odgovoriti:

  • ali imamo primeren prostor, kjer lahko postavimo bazen,
  • kako velik bazen si lahko privoščimo,
  • kako velik bazen sploh potrebujemo,
  • koliko dni na leto ga bomo v resnici uporabljali,
  • koliko časa smo pripravljeni nameniti vzdrževanju bazena in vode v njem,
  • koliko denarja smo pripravljeni vložiti v njegovo vzdrževanje in čiščenje,
  • kaj bomo z njim pozimi oziroma ko ga ne bomo uporabljali.

Bazen | Avtor: Profimedia Profimedia
Če ste po odgovorih na vprašanja še vedno prepičani, da si bazen želite, potem ni razloga, da se zanj ne odločite. Ker pa je praksa vedno nekoliko drugačna od teorije, predlagamo, da najprej postavite montažni, samostoječi bazen. Poleg tega da je cenejši, ga je tudi lažje postaviti, pozimi ga lahko razstavite in pospravite. V njem se boste lahko ohladili, morda celo naredili dva zamaha, odvisno od njegove velikosti in oblike, hkrati pa boste dobili dejanske odgovore na zgoraj zastavljena vprašanja. 

Montažni bazen bo nekakšen test, saj bo prav tako zahteval redno čiščenje in vzdrževanje, dobili boste občutek, koliko časa in denarja za to potebujete, in koliko ga v resnici uporabljate. Na podlagi tega se morate čez eno ali dve leti odločiti, da na vrtu zgradite večji, vkopan bezen, v katerem se ne boste le hladili temveč tudi plavali.

Bazen | Avtor: Profimedia Profimedia
Podlaga za bazen mora biti povsem ravna

Bazenu izberite sončno mesto na vrtu, v bližini katerega ne bo dreves, da listje z njih ne bo padalo v vodo. Podlaga mora biti povsem ravna in dovolj utrjena, da se pod težo bazena ne bo posedala. Do bazena morate pripeljati tudi vodo in elektriko, ki jo boste potrebovali za delovanje filtra.

Najbolje, da je podlaga travnata, vendar morate s površine, ki jo bo zavsedel bazen, odstraniti travno rušo. Odkopani del zasujete z enim ali dvema centimetroma finega peska, ki ga je treba utrditi. Naj je treba položiti še podložni filc, s čimer zaščitite folijo bazena v stiku s tlemi. Druga možnost je, da nasujete en centimeter debelo plast mivke, vendar nikakor več, ker se bo pod težo ljudi v bazenu vdirala. Tanka plast mivke pod folijo zagotavlja tudi prijeten občutek pri hoji. Nekatere bazene, denimo tiste s kovinskimi okroglimi stranicami lahko v teren tudi delno vkopljemo.

Velikost bazena je odvisna od prostora in denarja, ki ga imate

Samostoječi montažni bazeni so različnih velikosti in oblik. Izbirate lahko med okroglimi, kvadratnimi, podolgovatimi, ovalnimi, šest- in osem kotnimi. Običajno so njihove stranice visoke od 75 do 150 centimetrov. Izbirate lahko tudi med različnimi premeri in dolžinami stranic. Stranice so lahko sestavljene iz ogrodja, okoli katerega je napeta robustna bazenska folija, lahko so kovinske, ali napihljive. Izbirate pa lahko tudi med nekoliko dražjimi različicami, ki imajo z zunanje strani oboda oblečene v les ali imitacijo lesa, naravni ali umetni kamen.

Bazen | Avtor: Profimedia Profimedia
Velikost bazena bo vplivala tudi na količnino vode, ki jo potrebujete za polnenje. Za manjše bazene, denimo s premerom treh metrov in višino zgolj 80 centimetrov, bo zadostovalo 4500 litrov vode, večje pa bo treba napolniti tudi s 25 tisoč litri in več vode. Tak bazen ima na primer premer pet in pol metra, visok pa je 120 centimetrov. Če imate otroke, boste zagotovo izbrali večji bazen, za par pa bo lahko zelo prijeten tudi manjši.

Obvezna oprema za vzdrževanje

Del obvezne opreme, ki jo morate imeti, da boste bazen in vodo lahko kakovostno čistili, je peščeni filter, ki za delovanje potrebuje elektriko, teleskopska palica za čiščenje vodne gladine, bazenski sesalnik za čiščenje dna, lahko pa namesto tega uporabite tudi posebne krtače s teleskopskim ročajem. 

bazen | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg tega potrebujete še dezinfekcijska sredstva za nego bazenske vode. Mednje spadajo klor, lahko pa se odločite za kombinacijo granul za kisik in soli, sredstvo proti algam, sredstvo za uravnavanje pH vode, poleg tega pa tudi set za testiranje vode. Seveda lahko pri prodajalcih bazenov najdete še več različnih kemikalij, ki jih lahko dodajate vodi. 

Med zelo koristnimi dodatki pa je zagotovo posebno termosolarno pregrinjalo, ki ga čez bazene napnete po kopanju. Ponoči preprečuje ohlajanje vode, podnevi pa njeno izhlapevanje, hkrati absorbira sončno toploto, in jo oddaja vodi. Pregrinjalo je narejeno iz termoplastične folije z zračnimi mehurčki, odporne proti UV-žarkom in kloru v vodi.

Poleti je treba bazen čistiti vsak dan

Osnova čiščenja in vzdrževanja kakovosti vode je peščeni filter. Tega se prigradi na bazen, filtriranje vode pa poteka skozi pesek dveh različnih granulacij. Filter mora biti ustrezno velik, glede na količino vode v bazenu. V štirih do šestih urah mora očistiti popolnoma vso vodo, in to vsak dan. Ko je bazen zelo obiskan, pa morda tudi dvakrat na dan. 

Če je vreme sončno in toplo, lahko bazen začnte uprabljati že maja ali junija. V tem času verjetno ne boste v njem vsak dan, zato je testiranje vode, s čimer preverite vrednost pH vode ter vsebnost klora in kisika v njej, treba narediti enkrat na teden. Poleti, ko je bazen bolj obremenjen, pa je test treba narediti od tri do petkrat na teden. Glede na rezultate potem dodajate klor, ter sredstvi za uravnavanje pH vrednosti in kisika.

Bazen | Avtor: Profimedia Profimedia
Z bazensko mrežico je treba z gladine vode pobirati listje, travo, različne žužke in drugo umazanijo, ki jo v bazen prinesejo kopalci ali veter. To je najbolje narediti vsak dan. Po potrebi je treba očistiti tudi dno in stranice bazena, kar lahko naredite krtačo s teleskopskim ročajem. Obstajajo tudi ročni ali robotski bazenski sesalci, vendar jih običajno uporabljajo v nekoliko večjih bazenih.

Stroški sezonskega vzdrževanja bazena in vode so različni, odvisni predvsem od velikosti in pogostosti uporabe. V povprečno velikem samostoječem bazenu znašajo od 150 do 250 evrov na sezono. 

Pred zimo lahko nekatere bazene preprosto izpraznite, očistite, razstavite in pospravite na suho, kjer bodo počakali na naslednjo kopalno sezono. Tiste bolj masivne in delno vkopane v zemljo, pa le izpraznite in očistite, potem pa jih dobro zaščitite s posebnim zimskim pregrinjalom.

Več o urejanju doma najdete tukaj.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.