Pod streho
9044 ogledov

Toliko stroškov se za psa plača v bloku

Pes v bloku Profimedia
V nekaterih blokih niso le nezaželeni, temveč so prepovedani. Če niso, pa je zanje treba plačati del skupnih stroškov.

Da najemodajalec najemniku pred podpisom pogodbe pove, da pes, mačka ali kak drug hišni ljubljenček ni dovoljen, je pogosta in morda celo razumljiva praksa. Lastnik želi kar se da zaščititi svojo lastnino, tudi opremo v stanovanju, zato hišne ljubljenčke prepove. Najemnik se s tem lahko strinja, lahko pa poišče drugo stanovanje.

V nekaterih blokih hišni ljubljenčki niso dovoljeni

Manj redka, a vendar prisotna, pa je praksa, ko v bloku hišni ljubljenčki sploh niso dovoljeni. Tudi lastnik stanovanja jih ne sme imeti, pa čeprav gre za njegovo etažno lastnino, ki jo ima pravico uživati. Stanovanjski zakon namreč omogoča, da etažni lastniki v bloku sprejmejo hišni red, ni pa nujno. Če se zanj odločijo, ga morajo potrditi z večinskim soglasjem lastniških deležev etažnih lastnikov. Eno od pravil v sprejetem hišnem redu je lahko tudi prepoved hišnih ljubljenčkov v stanovanjih, če se tako odločijo. 

Pes v bloku | Avtor: Profimedia Profimedia
Pred nakupom preverite pravila o hišnih ljubljenčkih

Zato je pred nakupom stanovanja preveriti, kakšen hišni red so sprejeli obstoječi lastniki in ali je v njem tudi prepoved hišnih ljubljenčkov. Če so ti dovoljeni, pa je dobro preveriti, pod kakšnimi pogoji. Dogovorijo se lahko na primer, da morajo imeti psi med hojo po stopnicah ali vožnjo v dvigalu nagobčnike, da morajo biti obvezno na vrvicah, tudi okoli lajanja se lahko dogovorijo in še kakšno pravilo si lahko izmislijo. 

Pravil, ki so napisana v sprejetem hišnem redu, se morajo držati vsi etažni lastniki, tudi tisti, ki se z njim ne strinjajo in ga niso potrdili, ter tudi novi lastniki, ki so stanovanje kupili po tem, ko je bil ta že sprejet. 

Prijava upravniku in plačilo stroškov za psa

Lastniki psov pa imajo v bloku še dodatne obveznosti, ki jih predpisuje stanovanjski zakon. Psa morajo v 15 dneh, od kar je postal nov „družinski član“, prijaviti upravniku. Zanj so dolžni plačevati tudi stroške čiščenja skupnih prostorov. Pse namreč večkrat na dan po stopnicah ali z dvigalom vodijo na sprehode, zaradi česar je na teh skupnih delih lahko več umazanije. Zakon določa, da so lastniki psov dolžni stroške čiščenja plačevati v višine ene polovice stroškov za človeka. To pomeni, da se skupni stroški čiščenja razdelijo med vse stanovalce in pse v bloku.

Pes v bloku | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav tako zapoveduje zakon, se vsi lastniki psov s takšno delitvijo stroškov ne strinjajo. Predvsem plačevanju nasprotujejo tisti, ki imajo majhne pse in jih po stopnicah ali v dvigalih največkrat nosijo v naročju. Vendar pravilo velja za vse enako, ne glede na velikost psa. Stroškov čiščenja pa lastniki ne plačujejo za mačke in druge hišne ljubljenčke. 

Nekateri lastniki tudi menijo, da bi morali psa kot člana gospodinjstva šteti tudi pri plačilu stroškov za vodo. Vendar zakon tega ne opredeljuje. V večini blokov pa se voda tako ali tako plačuje po porabi, saj so stanovanja opremljena z merilnimi napravami.

Komentarjev 21
  • anica00 00:52 15.julij 2020.

    V tujini je to že dolgoletna praksa. Ponekod so ljubljenčki dovoljeni, ponekod ne. Lastnik hiše ali bloka si to lahko dovoli.

  • kapibara1 19:02 12.julij 2020.

    Sodelavec živi v bloku brez dvigala. Ima eno neposrečeno malo ščene, ki ne more po stopnicah, koder ga prenaša, kadar ga vun... meni tleke film ne potegne: pelješ psa na sprehod- v košari- v naročji- kolesu.. pa koji hurac ti je to..

  • kapibara1 18:59 12.julij 2020.

    Edina domača žival, ki je za v blok primerna so PICAJZLI.. vse ostalo je ena sama blokovska gamad.. Še Faraonk smo se komaj znebili..