Pod streho > Varčna hiša
44920 ogledov

Bruselj poziva: Zaprite radiatorje, zmanjšajte hlajenje, odpovejte se avtu

Ogrevanje, gretje, toplota Profimedia
Evropska komisija (EK) in Mednarodna agencija za energijo (IEA) vsem prebivalcem EU priporočata devet ukrepov, s katerimi bi lahko občutno zmanjšali odvisnost od ruskega zemeljskega plina.

V Evropski komisiji in IEA so prepričani, da bi lahko tipično evropsko gospodinjstvo v povprečju stroške za energijo zmanjšalo za 450 evrov na leto. Če bodo sledili priporočilom doma in na delu, ki so jih pripravili, bi v enem letu vsa evropska gospodinjstva lahko zmanjšalo rabo energije za 220 milijonov sodčkov nafte in približno 17 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina, kar je dovolj za ogrevanje 20 milijonov gospodinjstev, so prepričani. 

Državljani EU imajo moč, da takoj zmanjšajo rabo energije in s tem tudi stroške zanjo. Hkrati pa s tem tudi „podpirate Ukrajino v boju proti Rusiji, ker zmanjšujete potrebo po ruski nafti in plinu in zmanjšate prihodke Rusije, s katerimi ta financira invazijo," sporočajo.

plinovod Načrti Svet Evropska komisija: Tako bomo že čez eno leto neodvisni od ruskega plina

Da bi državljani lažje zmanjšali rabo energije, stroške zanjo in hkrati pomagali Ukrajini, so pripravili navodila, ki jih promovirajo s sloganom „Playing my part“ ali odigraj svojo vlogo.

Evropska komisija in IEA tako prebivalcem EU priporočata devet ukrepov. 

1. Zmanjšajte ogrevanje in uporabljajte manj klimatskih naprav

Povprečna temperatura v evropskih gospodinjstvih je pozimi 22 stopinj Celzija in več, udobje pa bi lahko dosegli že pri 19 ali 20 stopinjah, so prepričani, zato pozivajo, da vsi temperaturo znižamo vsaj za eno stopinjo. Vsaka stopinja manj pomeni sedem odstotkov manjšo rabo energije, kar lahko stroške ogrevanja v povprečju zniža za 70 evrov na leto. Stanovalcem v blokih s skupno kotlovnico svetujejo, naj se dogovorijo o znižanju temperature. 

Hkrati predlagajo, da poleti manj uporabljamo klimatske naprave in se navadimo na kakšno stopinjo več v stanovanju.  Vsaka stopinja navzgor pomeni skoraj 10-odstotni prihranek energije in 20 evrov manj stroškov na leto. 

Priporočajo še, da ogrevanje in hlajenje v posameznih prostorih prilagodimo glede na njihovo trenutno zasedenost in namen uporabe. V kopalnici in spalnici ne potrebujete enake temperature, še dodajajo.

2. Prilagodite učinkovitost plinskih kotlov

S pravilnimi nastavitvami kondenzacijskih kotlov za ogrevanje prostorov in tople vode lahko prihranimo osem odstotkov energije in 100 evrov na leto, zato pozivajo, da preverimo nastavitve. „Če ne znate sami, naj vam to uredi serviser ob rednem letnem pregledu naprave,“ dodajajo. 

3. Delajte od doma

Približno četrtina nafte, ki jo avtomobili porabijo v EU, porabimo zaradi prevoza na delo. Povprečna pot do dela v eno smer je v EU 15 kilometrov, že s samo tremi dnevi dela od doma bi lahko vsak teden stroške znižali za 35 evrov. Prihranimo lahko tudi, če zaradi dela od doma porabimo več energije za ogrevanje in hlajenje. Tretjino služb bi lahko opravljali od doma, delodajalci pa bi morali to spodbujati, saj tako prihranimo gorivo in denar, pozivajo v EK in IEA. 

4. Avto uporabljajte bolj gospodarno

Ne vozite se sami, peljite še sosede, prijatelje, sodelavce, hkrati v avtomobilu povišajte temperaturo hlajenja za tri stopinje, čeprav vam bo malo vroče, svetujejo in dodajo, da s skupnimi vožnjami vsi v avtomobilu lahko prihranijo, na leto sto evrov vsak.

5. Zmanjšajte hitrost na avtocestah

Na avtocestah vozite pod dovoljeno hitrostjo, v Sloveniji torej pod 130 kilometrov na uro, pozivajo. Evropski voznik, ki na leto v povprečju prevozi 13 tisoč kilometrov, bo prihranil 60 evrov, če bo hitrost znižal za 10 kilometrov na uro, pojasnijo priporočilo znižanja hitrosti.  

6. Ob nedeljah avto pustite doma

Če živite v velikem mestu in vsako nedeljo avto pustite doma, lahko na leto privarčujete 100 evrov. Mesta pozivajo, naj spodbujajo nedelje brez avta, kar že počnejo v Parizu, Bruslju in Milanu, več kot 3000 mest pa je vključenih v projekt teden mobilnosti, v okviru katerega pozivajo k dnevu brez avtomobila. 

7. Pojdite peš ali s kolesom

Krajše razdalje namesto z avtom, opravite peš ali s kolesom, tako prihranite znatno količino goriva. Hkrati boste pripomogli k zmanjšanju onesnaževanje in izboljšali zdravje. Kot navajajo, je tretjina vseh poti, ki jih opravimo z avtom, krajša od treh kilometrov. Če bi se v teh primerih avtu odrekli, bi na leto lahko privarčevali več kot 55 evrov. Sporočajo še, da lahko izkoristimo tudi subvencije ali davčne olajšave, ki jih za nakup električnega kolesa ali kolesa ponujajo v 14 državah. 

8. Uporabljajte javni promet

Čim več naj bi uporabljali javni potniški promet, ker pa so težava gneče v jutranjih in popoldanskih konicah, pa delodajalce pozivajo k oblikovanju bolj prilagodljivega delovnega časa, da se tem zaposleni lahko izognejo. Vlade, občine in javno upravo pozivajo še, naj vsaj začasno znižajo cene vozovnic in tako tudi same odigrajo svojo vlogo pri zmanjševanju energetske odvisnosti. 

9. Potujte z vlakom, ne z letalom

Zadnji predlog, ki naj bi ga prebivalci EU upoštevali, so potovanja z letali. Te naj bi vsaj pri razdaljah, krajših od 1000 kilometrov zamenjali s hitrimi vlaki, ki so visoko kakovosten nadomestek za letala. Daljše razdale pa bi lahko premagali z nočnimi vlaki. Seveda pod pogojem, da v posamezni državi ti sploh obstajajo. 

A to ni vse, kar priporočata EK in IEA

Obstaja še veliko drugih ukrepov, s katerimi lahko zmanjšamo rabo energije. Izpostavljajo namestitev pametne tehnologije za upravljanje domov, digitalnih termostatov, s katerimi lahko nadzorujemo rabo energije in jo zmanjšamo do 15 odstotkov. Svetujejo tudi namestitev sončnih celic za proizvodnjo elektrike in toplotno izolacijo domov, vgradnjo energijsko učinkovitih oken, zamenjavo plinskega kotla s toplotno črpalko, vgradnjo prezračevalnega sistema in nenazadnje nakup električnega avtomobila. 

Zato lahko v večini držav članic občani izkoristijo subvencije, cenejša posojila, davčne olajšave, še dodajajo in nas pozivajo, naj možnosti preverimo, o energijskih ukrepih pa posvetujemo z energetskimi strokovnjaki, ki v večini držav delujejo v okviru nacionalnih programov za energijsko učinkovitost. 


 

Komentarjev 76
  • Pišmevuh 14:33 27.april 2022.

    Bomo pa mimo števcev vezali.

  • Pišmevuh 14:32 27.april 2022.

    Ko bodo ti govedarji živeli v kontejnerjih, nom tudi jaz šparal. Živel Putin.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 08:41 27.april 2022.

    Res ne vem zakaj bi moral škodovati Rusom zaradi Ukrajine. António Guterres je pozval , da se neodvisno razišče tako Ukrajinske zločine kot Ruske in prav ima.