Pod streho > Varčna hiša
63409 ogledov

Če ste kurilno olje za letošnjo zimo že kupili, ste se zafrknili

ogrevanje kurilno olje
Jutri začne veljati uredba, ki omejuje najvišjo dovoljeno maržo trgovcev z ekstra lahkim kurilnim olje, dodatno pa bo cena nižja zaradi ukinitve okoljske dajatve.

Vlada Republike Slovenije je izdala uredbo o spremembah in dopolnitvah uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov. Z uredbo vlada na enak način kot pri 95-oktanskem neosvinčenem motornem bencinu (NMB-95) in dizelskem gorivu ponovno regulira tudi ekstra lahko kurilno olje (KOEL oziroma kurilno olje) in omejuje najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra/liter.

Uredba začne veljati v torek, 13. septembra.

Vlada se je za ponovno regulacijo odločila z namenom omilitve posledic energetske krize za državljanke in državljane v času pred začetkom kurilne sezone.

Cena kurilnega olja bo po novem izračunana na podlagi modelske cene po formuli, določeni v uredbi.

Ukinitev okoljske dajatve

Poleg tega je vlada pritisk na cene omilila tudi z ukinitvijo okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, krajše CO2 takse. Ta je bila za fosilna goriva (plinsko olje, motorni bencin, kurilno olje in naravni zemeljski plin) sicer ukinjena že od 21. junija do 1. avgusta, v polni višini pa se je začela obračunavatio spet z 2. avgustom.

S tokratno spremembo uredbe se s 13. septembrom 2022 z namenom ublažitve posledic povišanja drobnoprodajnih cen naftnih derivatov ponovno začasno ukinja obveznost plačila CO2 takse za dizelsko gorivo, motorni bencin, kurilno olje in naravni zemeljski plin.

Z ukinitvijo plačevanja CO2 takse bo drobnoprodajna cena goriv (z vključenim DDV) nižja:

  • za 0,04854 EUR/liter za bencinsko gorivo,
  • za 0,05699 EUR/liter za dizelsko gorivo,
  • za 0,05699 EUR/liter za kurilno olje ekstra lahko (ELKO).

Sto evrov prihranka pri 1000 litrih

Še danes je treba za liter ekstra lahkega kurilnega olja odšteti od 1,46 do 1,48 evra za liter, odvisno od naročene količine. Od jutri naprej pa naj bi bile cene, tako ocenjujejo nekateri poznavalci, okoli 1,35 evra za liter ali približno 10 centov manj kot  danes. 

Pri naročilu 1000 litrov olja bomo od jutri naprej torej lahko prihranili 100 evrov, pri večjih količinah pa sorazmerno več. 

Komentarjev 6