Pod streho > Varčna hiša
5973 ogledov

Cena proizvodnje vsako leto nižja, kdo so zmagovalci in kdo poraženci

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Cena proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov je še padla, elektroenergetski sektor naj bi lani račun za gorivo zmanjšal za 480 milijard evrov. A zadnja analiza mednarodne agencije za obnovljive vire energije razkriva, da to ne velja za vsa področja proizvodnje energije iz obnovljivih virov.

Analiza stroškov proizvodnje energije iz obnovljivih virov leta 2022, ki jo je nedavno objavila Mednarodna agencija za obnovljive vire energije (IRENA), kaže, da se bo zaradi dodane energije iz obnovljivih virov račun za gorivo v elektroenergetskem sektorju zmanjšal po vsem svetu. Nove zmogljivosti, dodane od leta 2020, naj bi tako lani zmanjšale račun za gorivo v elektroenergetskem sektorju za najmanj 480 milijard evrov.

Približno 86 odstotkov (187 GW) vseh na novo zagnanih zmogljivosti obnovljivih virov v letu 2022 je imelo nižje stroške pridobivanja električne energije v primerjavi z viri na fosilna goriva. 

Proizvodnja cenejša kljub višjim cenam blaga in opreme

Zaradi rasti stroškov blaga in opreme lani, ki jih je povzročila inflacija, so se stroški v državah sicer močno razlikovali, vendar pa so se na svetovni ravni povprečni stroški proizvodnje električne energije zmanjšali. Stroški proizvodnje iz novo zagnanih sončnih elektrarn so bili tako nižji za tri odstotke in so padli na 0,046 evra/kWh, iz vetrnih elektrarn na kopnem za pet odstotkov (0,032 evra/kWh), stroški proizvodnje iz bioenergije so bili nižji za 13 odstotkov, iz geotermalne energije pa celo za 22 odstotkov.

Le stroški za vetrne elektrarne na morju in hidroelektrarne so se povečali za dva oziroma 18 odstotkov zaradi manjšega deleža Kitajske pri uvajanju vetrnih elektrarn na morju in prekoračitve stroškov pri številnih velikih hidroenergetskih projektih, piše v poročilu. 

Kitajska je bila glavno gonilo globalnega znižanja stroškov za fotovoltaiko in vetrno energijo na kopnem, na drugih trgih pa so bili rezultati veliko bolj heterogeni, saj so se stroški na številnih večjih trgih zvišali.

Obnovljivi viri povečujejo odpornost regij na cenovne šoke

Generalni direktor agencije IRENA Francesco La Camera je ob izidu poročila dejal, da v agenciji leto 2022 vidijo kot "pravo prelomnico v uvajanju obnovljivih virov energije, saj njihova stroškovna konkurenčnost še nikoli ni bila večja kljub še vedno prisotni inflaciji cen surovin in opreme po vsem svetu. Regije, ki jih je zgodovinski cenovni šok najbolj prizadel, so bile izredno odporne, predvsem zaradi velikega povečanja sončne in vetrne energije v zadnjem desetletju."

Dodal je še, da so zdaj poslovni razlogi za obnovljive vire energije prepričljivi, vendar mora svet do leta 2030 v povprečju vsako leto dodati 1000 GW energije iz obnovljivih virov, da bi ohranil 1,5 °C, kar je več kot trikrat več kot leta 2022. Ni časa za postopen razvoj novega energetskega sistema, kot je to veljalo za fosilna goriva.

Brez uvajanja obnovljivih virov energije v zadnjih dveh desetletjih bi bile gospodarske motnje, ki bi jih leta 2022 povzročil šok zaradi cen fosilnih goriv, veliko hujše in jih številne vlade verjetno ne bi mogle ublažiti z javnimi sredstvi, so prepričani v agenciji.

Sončna in vetrna energija konkurenčni tudi brez podpor

V zadnjih 13 do 15 letih so se stroški proizvodnje energije iz obnovljivih virov, kot sta sončna in vetrna energija, zniževali. Med letoma 2010 in 2022 sta sončna in vetrna energija postali cenovno konkurenčni fosilnim gorivom tudi brez finančne podpore. Povprečna cena električne energije iz fotovoltaike se je na globalni ravni znižala za 89 odstotkov na 0,046 evra/kWh, pri vetrnih elektrarnah na kopnem je padec 69-odstoten, cena je padla na 0,032 evra/kWh.

Za primerjavo, leta 2010 je bil povprečen strošek na globalni ravni, ko gre za vetrne elektrarne na kopnem, za 95 odstotkov višji od najnižjih stroškov, povezanih s fosilnimi gorivi, zdaj je za 52 odstotkov nižji od najnižjih stroškov, povezanih s fosilnimi gorivi. Strošek proizvodnje elektrike iz sončnih elektrarn pa je bil 2010 za 710 odstotkov dražji od najcenejšega vira, ki bi ga poganjalo fosilno gorivo, leta 2022 pa bi bil od tega vira manjši za 29 odstotkov.  

Varovalo pred pomanjkanjem in visokimi cenami fosilnih goriv

V poročilu ugotavljajo še, da "bodo pričakovane visoke cene fosilnih goriv utrdile strukturni premik, zaradi katerega je proizvodnja energije iz obnovljivih virov postala najcenejši vir nove proizvodnje in celo spodkopala cene obstoječih proizvajalcev energije iz fosilnih goriv. Obnovljivi viri energije lahko potrošnike zaščitijo pred cenovnimi šoki fosilnih goriv, preprečijo fizično pomanjkanje oskrbe in povečajo energetsko varnost."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 12:55 11.september 2023.

    Zakaj pa potem vse podražitve?

  • jazalen 11:53 11.september 2023.

    Ptič bo energo lobije nahranil, raja vedno dražje plačuje in še slabše bo. Stebri pridejo ali ne? To bo €€€€ za elektro podjetja, mi pa na hladnem.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:47 11.september 2023.

    Hahaha, bedasto vprašanje