Pod streho > Varčna hiša
13009 ogledov

Cene elektrike so zdaj najnižje pri teh dobaviteljih

elektrika Profimedia
Trije dobavitelji elektrike imajo skoraj 60-odstotni delež na trgu gospodinjskega odjema. Zanimalo nas je, ali so tudi najcenejši?

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo podatke o tržnih deležih dobaviteljev električne energije za gospodinjstva lani. Od 15 dobaviteljev prvi trije skupaj dosežejo 56,7-odstotni delež. Prvih osem jih pokriva 99,2 odstotka, ostalih sedem pa skupaj komaj 0,8 odstotka vse gospodinjstvom prodane elektrike. 

V segmentu gospodinjskega odjema je leta 2020 največji tržni delež dosegel dobavitelj Gen-I s 26,7 odstotka. Vodilni delež ohranja že od leta 2016. Sledita dobavitelja ECE (15,6 odstotka) in E3 (14,4 odstotka). Skupni tržni delež treh največjih dobaviteljev je enak deležu kot leto prej. Za segment gospodinjskega odjema je značilna srednja stopnja koncentracije, saj je indeks HHI (mera tržne koncentracije) vseh dobaviteljev lani znašal 1657, kar je nekoliko več kot leto prej (HHI2019 = 1624).

Lani so glede na leto prej tržni delež povečali dobavitelji Gen-I (+2,1 odstotne točke), Petrol (+0,9 odstotne točke) in E.On Ljubljana (+0,3 odstotne točke), medtem ko se je ostalim dobaviteljem tržni delež znižal. Največ tržnega deleža so v letu 2020 izgubili dobavitelji ECE, E3 in Elektro Energija.

elektrika | Avtor:
Glede na dostopne podatke, ki jih vsak mesec objavlja Zveza potrošnikov Sloveniji, smo preverili, ali so dobavitelji z največjim tržnim deležem tudi najcenejši. Primerjava cen je sicer zelo nehvaležna, saj dobavitelji za odjemalce tekmujejo na zelo različne načine, ponujajo jim več različnih paketov z različnimi cenami električne energije, ki med seboj niso neposredno primerljivi.

Cena posameznega paketa je pogosto pogojena z različnimi zahtevami dobavitelja, običajno gre za vezavo, pogodbene kazni, če se odjemalec odloči za predčasni odstop od pogodbe. Večina dobaviteljev tudi zaračuna mesečne pavšalne stroške, ki so tudi različni, nekateri pa ceno pogojujejo z nakupi njihovih dodatnih storitev ali izdelkov. 

Najnižje cene elektrike

Zato smo primerjali njihove najnižje cene enotarifnega odjema elektrike, pri čemer smo izpustili pakete samooskrbe. Razdelili pa smo jih v dve skupini. V prvi so dobavitelji, ki najnižjo ceno ponujajo v okviru časovno omejenih akcij, v drugi pa dobavitelji, pri katerih gre za cene brez vezave in veljajo do preklica.

Izračunali smo, kaj navedene cene in dodatni, najnižji stroški (e-račun), ki jih obračunajo nekateri dobavitelji, pomenijo za odjemalca. Za izračun smo vzeli povprečno mesečno oziroma letno porabo elektrike povprečnega gospodinjstva, 375 kW oziroma 4500 kW na leto. Pri izračunih niso upoštevane druge dajatve, temveč zgolj električna energija, DDV in morebitni dodatni stroški. 

ECE – v paketu Akcija ECE Top 21 Novi/ECE Top 21 Novi E je cena elektrike 0,05599 evra na kWh. Pogoji: Paket velja le za nove odjemalce, akcijska cena pa eno leto. Obračunajo tudi fiksni del 1,21 evra za posamezno merilno mesto na mesec, za račun v e- obliki pa 1,09 evra. Možna je tudi pogodbena kazen, če tako določa pogodba.

Energija Plus – v paketu Novi na plusu 2019 je cena 0,06464 evra na kilovatno uro. Pogoji: Velja le za nove kupce, akcijska cena velja eno leto od sklenitve pogodbe, prav tako je obvezna vezava za eno leto. Predvidena je tudi pogodbena kazen za predčasni odstop. Obračunajo še pavšalne stroške poslovanja in sicer 1,09 evra na mesec. Pavšalne stroške poslovanja si lahko znižate z izbiro računa v elektronski obliki za 0,66 evra.

Petrol – v paketu Akcija "Brezskrbni: 12 % popusta za 12 mesecev" je cena kilovatne ure 0,05680 evra. Pogoji: paket je namenjen novim odjemalcem, akcijska ponudba pa velja do 10. maja 2021, Akcijska cena velja 12 mesecev, prav tako vezava. Predvidena je pogodbena kazen za predčasni odstop in vračilo popusta v višini razlike med ceno po rednem ceniku ter akcijsko ceno.

E.On – V paketu Enostavni je cena kilovatne ure 0,06399 evra. Pogoji: Cena in vezava veljata eno leto, obračunajo tudi fiksni del za energijo v višini 2,989 evra na mesec Pogodbena kazen za predčasni odstop od pogodbe je 20 evrov.

Cene iz akcijske ponudbe

elektrika | Avtor:

Gen-I  - v paketu Redna ponudba ponuja elektriko za 0,05794 evra na kWh. Pogoji: Cena velja do preklica, možnost izbire vira energije 100% Sonce ali 100% Voda, za kar odjemalec doplača en evro na mesec, poleg tega obračunajo še nadomestilo v višini 2,43 oziroma 1,21 evra na mesec za račun po pošti oziroma računa v elektronski obliki. V paketu ni vezave niti pogodbene kazni. 

E 3 – v paketu E3 Udobni je cena elektrike 0,06666 evra na kWh. Pogoji: Paket je brez vezave, prav tako ni drugih pogojev za odjemalca.

Elektro energija – v paketu Zanesljiva oskrba je cena kilovatne ure 0,06583 evra. Pogoji: Pavšalni strošek poslovanja 0,99 evra na mesec, vezave ni, možna pa je pogodbena kazen za predčasni odstop, če tako določa pogodba.

Telekom – V paketu Redni cenik je cena kilovatne ure 0,06664 evra. Pogoji: Podatka o vezavi ni, možna pa je pogodbena kazen.

Cene iz ponudbe brez vezave

elektrika | Avtor:

Po primerjavi najnižjih cen posameznih dobaviteljev se vrstni red nekoliko premeša. Vendar je treba upoštevati, da pri Petrolu in ECE, ki imata najnižjo ceno ta velja le eno leto in le za nove odjemalce, enako velja pri Energiji plus in E.On, med tem ko cene pri Gen-I E 3, Elektro energija in Telekom veljajo do preklica, hkrati pa je ne pogojujejo z vezavo. Omenimo še to, da Gen-I za to ceno dobavlja izključno elektriko iz obnovljivih virov energije, sonca in hidroenergije. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice