Pod streho > Varčna hiša
4712 ogledov

Dražje bo, cene tega energenta so spet višje

kurilno olje Profimedia
Spomladi je cena ekstra lahkega kurilnega olja padla na najnižjo raven v zadnjih 10 letih. Če si takrat niste ustvarili zaloge za celo ogrevalno sezono, ga boste zdaj plačali precej dražje. Pri večini dobaviteljev nove cene veljajo od 24. novembra.

Vse od spomladi, ko je padcem cen botroval padec cen surove nafte na svetovnem trgu, to pa povzročila epidemija, zaradi česar so se količine nafte začele kopičiti, cena kurilnega olja vztrajno raste. Aprila letos je bila povprečna cena enega litra približno 0,72 evra, junija se je povzpela na približno 0,79 evra, konec avgusta pa na nekaj manj kot 0,82 evra. Potem, ko so novembra cene nekoliko padle, pod 80 centov za liter, so se pred nekaj dnevi ponovno dvignile. 

Večina ponudnikov je 24. novembra na svojih spletnih straneh objavila nove cenike, cena za en liter pa se giblje od 0,821 do 0,826 evra, če naročimo od 1000 do vsaj 2000 litrov. Kurilno olje se je od spomladi podražilo za približno 15 odstotkov. 

Takšna podražitev pa že precej vpliva na znesek za ogrevanje. Razlika pri naročilu 2000 litrov je v povprečju nekaj več kot 200 evrov, če ne upoštevamo stroškov prevoza. 

Ogrevanje Kurjava Pod streho Cene nekaterih energentov enake kot med epidemijo, drugi se že dražijo

Pred naročilom kurilnega olja je vredno preveriti ponudbo pri različnih ponudnikih, saj so cene različne, različno pa zaračunajo tudi dostavo. Nekateri dostave pri naročilu nad 1000 litrov ne zaračunajo, nekateri obračunajo znesek, ki je odvisen od količine naročenega goriva. Večja ko je količina, višji je strošek dobave. Logo na primer pri teh količinah dostave v Ljubljani in njeni okolici ne zaračuna, povsod drugod pa.

cene kurilnega olja | Avtor:

Primerjali smo cene za naročilo 1000 in 2000 evrov, pri tem pa predvideli plačilo z gotovino. Tako je cena pri večini nekoliko nižja, kot če se odločimo za plačilo s plačilno kartico ali za plačilo na obroke.  

Ekstra lahko kurilno olje je še vedno eden izmed bolj razširjenih energentov za ogrevanje v slovenskih gospodinjstvih. Po podatkih raziskave REUS se je lani s tem energentom ogrevalo 20 odstotkov gospodinjstev, več (32 odstotkov) se jih ogreva z lesno biomaso, sledi pa zemeljski plin z 12 odstotki. 

Kurilno olje Energija in okolje Pod streho Ambiciozni načrti, ki bodo odnesli kotle na kurilno olje Talno ogrevanje in radiator Ogrevanje Pod streho Kurilno olje in zemeljski plin se poslavljata, prihajajo te naprave

Komentarjev 1
  • Miran Kušar 13:04 26.november 2020.

    Več kot bodo ljudje vgrajevali toplotne črpalke za ogrevanje, bolj se bo kurilno olje dražilo. To je pa res prava ekonomska logika.