Pod streho > Varčna hiša
33057 ogledov

Eko sklad preklical zaprtje poziva, denar zagotovljen

Ogrevanje Profimedia
Potem ko so morali na Eko skladu v zadnjem mesecu zapreti kar štiri javne pozive za različne naložbe občanov, zdaj sporočajo, da eden od teh ostaja odprt. Dobili so dodaten denar.

Zaprtje javnega poziva 86SUB-SOCOB21, ki je bil namenjen socialno šibkim občanom za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi, je tako preklicano. Iz Eko sklada so sporočili, da so zagotovljena dodatna sredstva, zato poziv ostaja odprt. 

Še vedno zaprti trije pozivi

Že v začetku marca je najprej zmanjkalo sredstev za subvencije za naložbe v samooskrbne sončne elektrarne, konec marca pa so zaprli še poziv ZERO500, ki je prav tako namenjen socialno šibkim za energijsko prenovo, in poziv za energijsko obnovo stavb za občane. 

Iz Eko sklada sporočajo, da naj bi novi poziv za energijsko obnovo stavb, kamor med drugim spadajo subvencije za toplotno izolacijo ovoja stavbe, vgradnjo toplotne črpalke ali kotla na lesno biomaso, nova lesena okna, solarne sisteme, odprli konec aprila. Pogoji za pridobitev subvencije naj bi bili podobni tistim, ki so veljali v prejšnjem pozivu. 

Na ta poziv pa se bodo lahko prijavili vsi tisti, ki so naložbe izvedli od 1. marca dalje. Torej bodo do subvencij skladno z novim pozivom upravičene vse naložbe iz vmesnega obdobja, od zaprtja javnega poziva 74SUB-OB19 do objave novega.

Subvencije za tiste, ki so vlogo oddali do 4. marca

Tistim, ki so oddali vloge subvencije za samooskrbne sončne elektrarne do zaključka zadnjega poziva, torej 4. marca letos, in izpolnjujejo pogoje, pa iz Eko sklada sporočajo, da bodo subvencije tudi dobili. Kdaj, pa še ni znano, saj je zaradi velikega števila prejetih vlog čakalna doba za obdelavo teh več mesecev. Natančnejše informacije o čakalni dobi bodo objavljene v kratkem,  so še sporočili iz Eko sklada. 

Za socialno šibke 100-odstotne subvencije

V okviru poziva, ki ostaja odprt, socialno šibki lahko dobijo nepovratna sredstva v višini 100 odstotkov upravičenih stroškov investicije:

  • za novo kurilno napravo na lesno biomaso, ki zagotavlja toploto centralnemu sistemu ogrevanja (kotel na lesno biomaso), ali
  • za novo enosobno kurilno napravo na lesno biomaso, namenjeno zlasti ogrevanju prostora, v katerega je postavljena, vključno s štedilniki s posredno ogrevano pečico ali brez nje.

Za nove centralne kurilne naprave na polena, sekance in kombinirano kurjavo lahko dobijo so 8000 evrov subvencije, za kotle na pelete pa do 6000 evrov. 

Pri enosobnih kurilnih napravah je spodbuda 4.000 evrov za peletne kamine z vodnim toplotnim prenosnikom in tudi za vse druge enosobne kurilne naprave na lesno biomaso z vodnim toplotnim prenosnikom, ki bodo priklopljene na centralno ogrevanje. Za vse ostale enosobne kurilne naprave na lesno biomaso pa 2000 evrov. 

Upravičene osebe na tem javnem pozivu pa so tisti, ki so na dan vložitve vloge na Eko sklad prejemniki denarne socialne pomoči in lastniki oziroma skupaj z enim ali več družinskimi člani, ki so upoštevani pri ugotavljanju materialnega stanja upravičene osebe v odločbi CSD solastniki stavbe, kjer se bo investicija izvedla.


.
 

Komentarjev 1
  • Marsha_Coleman 13:13 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎