Pod streho > Varčna hiša
42463 ogledov

Elektriko je zvečer vrglo ven, bo zaradi nove omrežnine še slabše

elektrika Profimedia
Izpadi elektrike so zaradi preobremenitev vse pogostejši, in to konec tedna in ob praznikih. Čemu je torej namenjen nov način obračuna omrežnine, ki s cenami spodbuja večjo rabo elektrike prav v teh obdobjih?

"V nedeljo zvečer, okoli devete ure je bilo, je del hiše ostal brez elektrike, ustavila se je tudi toplotna črpalka, luči pa so svetile. Ugotovil sem, da je vrglo ven eno od treh faz. Dežurna ekipa Elektra Ljubljana je težavo odpravila v eni uri, ko sem jih vprašal, kaj se je zgodilo, so mi povedali, da naša hiša ni edina. Prišlo je do preobremenitve omrežja, zato je v transformatorski postaji pregorela varovalka ene faze,“ nam je povedal bralec. 

Skrbi ga, kako pogosto lahko v zimskih mesecih pričakujejo podobne izpade elektrike, saj je to čas ogrevalne sezone, zdaj niti še ni bilo hudega mraza, v soseščini pa se veliko hiš ogreva s toplotnimi črpalkami. In kaj bo, ko bo veljal nov način obračuna omrežnine, ki bo še bolj stimuliral nočni odjem elektrike, saj bodo tarife pozimi čez dan neprimerno višje.

Pregorela je varovalka na trafo postaji

Da je bil vzrok za začasni izpad elektrike v soseski, kjer biva naš bralec, pregorela varovalka ene faze nizkonapetostnega izvoda v transformatorski postaji, so potrdili tudi na Elektru Ljubljana in razložili, da "do preobremenitev prihaja zaradi večje porabe, kot je zmogljivost omrežja, predvsem v zimskem času, ko se poveča poraba, na kar med drugim vpliva tudi ogrevanje".

Na povečanje porabe in s tem večjo bremenitev omrežja pozimi ne vpliva le ogrevanje, vir katerega je električna energija, temveč tudi razsvetljava in večja poraba drugih električnih aparatov, saj smo več doma, še dodajajo. "To je na nizkonapetostnem omrežju najbolj izrazito za praznike, ko je večina ljudi doma. Če je hkrati še zelo mrzlo, beležimo večje število pregorelih varovalk tako pri uporabnikih kot v omrežju.“

Poraba in obremenitev vse večji

Da je elektroomrežje zaradi vse večjega števila toplotnih črpalk, e-avtomobilov in vse večje porabe električne energije v gospodinjstvih nasploh v določenih trenutkih preobremenjeno, je znano že dlje. K temu dejstvu pa prispevajo tudi samooskrbne sončne elektrarne, ki kot razpršeni viri z neenakomerno proizvodnjo električne energije povzročajo dvige napetosti v omrežju in ga dodatno obremenjujejo. 

Glavna rešitev preobremenjenosti so izdatna vlaganja v posodobitve omrežja, k razbremenitvam pa naj bi, tako trdijo pristojni, pripomogel tudi nov način obračunavanja omrežnine. Zasnovali so ga tako, da bo cena omrežnine podnevi od ponedeljka do petka najvišja, ponoči, konec tedna in ob praznikih pa bistveno nižja. S cenovno politiko omrežnine naj bi torej "porezali" konične obremenitve v času, ko so te najvišje, torej ob delovnikih podnevi. 

Toplotne črpalke naj bi delale ponoči

"Prenova obračuna, usmerjena v razbremenitev omrežja v časih manjše obremenitve, je ključna za učinkovit zeleni prehod in zanesljivo oskrbo z električno energijo. Spremembe, ki se obetajo, niso namenjene kaznovanju, temveč spodbujanju odjemalcev, da aktivno sodelujejo v zelenem prehodu," je na nedavni novinarski konferenci povedala direktorica Agencije za energijo Duška Godina. 

Dogovorjena moč, na kateri temelji obračun omrežnine v posameznem časovnem bloku, bo določena na podlagi naših navad, na podlagi treh največjih konic porabe v zadnji višji sezoni, kar nazorno pove, da naših navad ne bo treba nujno spreminjati, a je ob tem dodala, da, če "se bomo odločili za nakup toplotne črpalke ali se odločili za električno vozilo in polnilnico, bo zamaknitev uporabe teh bremen v obdobja, ko je omrežje manj obremenjeno, prispevala k razbremenjevanju omrežja in optimiziranju naših stroškov.“ 

Bo učinek nove omrežnine prav nasproten?

Ali lahko torej sklepamo, da se bodo po uveljavitvi novega načina obračuna omrežnine lokalne preobremenitve dogajale še pogosteje, saj lahko predvidevamo, da bodo gospodinjstva delovanje oziroma uporabo večjih električnih porabnikov zaradi cene omrežnine prestavila v nočni čas oziroma čez vikende? 

"Sprememba tarifnega sistema na to ne bo vplivala, saj je nižja tarifa ob vikendih in ponoči aktualna že desetletja in to ne povzroča preobremenitev," odgovarjajo na Elektru Ljubljana. Po njihovih izkušnjah odjemalci že zdaj ne uporabljajo samo nizke tarife in je tudi v prihodnje ne bodo. 

"Teoretično pa je tako, da bi priklop vseh naprav ob isti uri omrežje preobremenil. To bi se zgodilo že zdaj, če bi recimo imeli vsi uporabniki toplotne črpalkee programirane, da bi se vklopile ob 22. uri, ko nastopi nizka tarifa. V tem primeru bi prihajalo do večjega števila lokalnih preobremenitev in posledično izpadov zaradi pregorelih varovalk."

Če povzamemo, izkušnje elektrodistributerjev kažejo, da je omrežje že zdaj čez vikende in ob praznikih pogosto preobremenjeno, s cenovno politiko novih omrežnin pa naj bi nočni in vikend odjem še spodbujali.  

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 51
  • slopubec 08:16 02.januar 2024.

    Tale je tudi "bosa" da se naj ogrevajo s toplotnimi črpalkami ponoči, po treh ali štirih urah neogrevanja je vsaka bajta hladna

  • dare326 20:56 01.januar 2024.

    Zakaj ni vrglo ven faze, ko je bilo bolj hladno in so ravno tako vsi kurili elektriko? Zakaj se je to zgodilo ravno tik pred zdajci, pred uporabo novega načina merjenja? Mislim, da je to bilo namerno, da je dispečar ...prikaži več povzročil izpad. Poizkus vplivanja in psihični pritisk na državljane. Pojejo druže Tito, povsod čistijo janšiste, tudi nezakonito, naseljujejo nezakonite migrante, proračun gre za nvo in nutrije, lgbt načrtujejo družinsko politiko, itd in plešejo, da se jim vrti v glavi.

  • lojs 19:48 01.januar 2024.

    če bi živeli v neki stabilni in pošteni državi, kjer oblast DELA za narod, potem bi že zdavnaj lahko imeli stabilen vir el. energije in tudi stabilno omrežje za nekaj časa ... ker se pa ves čas krade, je pa ...prikaži več vse podhranjeno , od energetike, do cest, železnic, prehranske oskrbe, zdravstva, šolstva, itd, itd ... edino kar pri nas deluje, je šport, zato je najbolje, da se vsi samo še s tem ukvarjamo, pa makar na berglah