Pod streho > Varčna hiša
1680 ogledov

Finci so plačani, če se vozijo s kolesom

lahti kolesarka smartlahti.fi
Prebivalci Lahtija na Finskem so za zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida plačani.

V Lahtiju izvajajo projekt CitiCap, ki meščanom s pomočjo aplikacije omogoča spremljanje svojega ogljičnega odtisa pri uporabi različnih prevoznih sredstev. Tako lahko vidijo, kolikšne emisije ogljikovega dioksida se sproščajo, če vozijo avtomobil, javni mestni prevoz ali pa pri uporabi kolesa in hoji. 

Lahti | Avtor: lahti.fi lahti.fi
Aplikacija, ki deluje tako, da vsak uporabnik dobi tedenski „ogljični proračun“, ki je odvisen od osebnih okoliščin. Potem pa uporabnike spodbuja, da ga zmanjšajo za četrtino. To dosežejo tako, da približno 20 kilometrov vožnje z avtomobilom zamenjajo z javnim prevozom ali s kolesom.

aplikacija mobilnosti | Avtor: lahti.fi lahti.fi
Zaslužijo virtualne evre, ki jih lahko unovčijo 

Vsak, ki s svojimi odločitvami o načinu potovanja, povzroči manj od dodeljenega mu „ogličnega proračuna“, zasluži virtualne evre. Te pa lahko zamenja za brezplačno plavanje v bazenu, avtobusno vozovnico, z njimi lahko kupi dodatna svetila za kolo ali pa si privošči kos sladice in kavo v gostinskem lokalu. 

Povprečni prebivalec Lahtija, mesta, ki ima okoli 120 tisoč prebivalcev in je od Helsinkov oddaljen eno uro vožnje z vlakom, na teden v ozračje izpusti ekvivalent 21 kilogramom oglikovega dioksida.

e-kolesa Okolje in cilji Pod streho Posameznik lahko le „ščije“ proti vetru

Do leta 2030 naj bi bila polovica prevozov trajnostnega

Lahti je mesto, v katerem številni prebivalci za prevoz uporabljajo osebni avtomobil, mestna uprava pa si je postavila cilj, da bo do leta 2030 kar polovica vseh poti opravljenih z uporabo trajnostnih mobilnih sredstev. S projektom tako osveščajo o pomenu zelenega načina življenja. 

Čeprav učinke projekta oziroma aplikacije za zdaj še težko realno ocenijo, saj je v zadnjih mesecih na nižje izpuste ogljikovega dioksida vplivala predvsem epidemija in zaradi nje manjša mobilnost prebivalstva, pa je CitiCap vzbudili pozornost po svetu, ne le v Evropi, tudi v ZDA in Kanadi. Aplikacijo si je za zdaj naložilo približno 2000 prebivalcev Lahtija, ki poročajo, da je prav zanimivo spremljati svoj oglijčni odtis, ki ga povzročajo z mobilnostjo. 

Vodje projekta zagotavljajo, da aplikacija ustreza vsem pravilom EU o zaščiti osebnih podatkov, ki jih ne bo smela obdelovati nobena zunanja inštitucija.

ogljični odtis Ogljični odtis Pod streho Ste izračunali svoj ogljični odtis? Več kot prepoloviti bi morali svoje potrebe!


Komentarjev 3
  • supreme 12:09 13.september 2020.

    Meni osebno zelo vsecna ideja.....👌