Pod streho > Varčna hiša
2915 ogledov

Glavna stavba iz izposojenega lesa, postelje pa iz lepenke

olimpijska vas olympics.com
Olimpijska vas v Tokiu, kjer med olimpijskimi igrami bivajo športniki, je zgrajena trajnostno. Postelje in vzmetnice bodo reciklirali, les, iz katerega je zgrajena osrednja stavba v vasi, pa vrnili v lokalne skupnosti po vsej Japonski.

Olimpijsko vas v jugovzhodnem delu Tokia sestavlja 23 velikih stavb, v katerih biva 11.000 športnikov z vsega sveta in več pomožnih objektov. Osrednji med njimi je Village Plaza, večnamenska stavba, ki je namenjena srečevanju športnikov, trenerjev, spremljevalnega osebja ter uradnikov in gostov. V njej so tudi kavarna, banka, medicinski center, frizerski salon in trgovine. 

olimpijska vas | Avtor: Tokyo 2020 Tokyo 2020
Japonci so pri snovanju te ogromne, 5300 kvadratnih metrov velike stavbe razmišljali trajnostno. Zgrajena je iz lesa cedre, ciprese in macesna, v Tokio pa so ga pripeljali z vseh koncev Japonske. Sestavljena je iz kar 40.000 lesenih kosov, na vsakem od njih pa je natančno označeno od kod prihaja. Pravijo, da so stavbo postavili iz izposojenega lesa, dobili so ga brezplačno, po zaključku olimpijskih iger, pa bodo stavbo razstavili, kose lesa pa vrnili v 63 lokalnih skupnosti, iz katerih so prišli. Tam naj bi les porabili za druge namene. 

olimpijska vas | Avtor: IO Committee IO Committee
Natančno vedo tudi, kaj bodo po olimpijskih igrah naredili s stavbami, v katerih bivajo olimpijci. Spremenili jih bodo v stanovanjske komplekse. Del opreme pa bodo reciklirali. V sobah je kar 18.000 postelj, narejene pa so iz lepenke, na njih pa vzmetnice, ki jih bodo lahko reciklirali.  

Komentarjev 2
  • jakec1575 09:54 29.julij 2021.

    Japonci pač to znajo. Kar se tega tiče so res mojstri.

  • Jacqueline_Hall 09:51 29.julij 2021.

    Zdaj bo Google za spletno delo od doma plačeval od 25.000 do 30.000 dolarjev na mesec.Z mojo zadnjo mesečno spletno plačo sem prejel 27483 dolarjev iz računa paypal. Več o tem na tej spletni strani ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦