Pod streho > Varčna hiša
4916 ogledov

Golobu ne zaupajo, zato pozivajo k ustavitvi vladne norosti

Ogrevanje, gretje, zima Profimedia
V Novi Sloveniji vztrajajo pri posvetovalnem referendumu o uporabi drv in zemeljskega plina. Robertu Golobu pač ne zaupajo.

Spomnimo, pobudo za posvetovalni referendum so v NSi v državni zbor vložili dva dni po tem, ko je predsednik vlade Robert Golob v odgovoru na poslansko vprašanje Janeza Ciglerja Kralja (NSi), povedal, da bodo določilo, ki je bilo kamen spotike, iz predloga energetskega zakona umaknili. Napovedal je, da bo vlada vložila amandma, s katerim bodo iz zakona umaknili novogradnje in ogrevanje z lesno biomaso. 

Poslanska skupina NSi je takrat tudi predlagala umik točke dnevnega reda, v okviru katere naj bi poslanci obravnavali predlog energetskega zakona, ki naj bi po njihovem mnenju močno omejeval oskrbo z zemeljskim plinom in uporabo lesne biomase, kamor spadajo drva, sekanci in peleti, vendar niso uspeli, zakon je šel v nadaljnjo obravnavo. 

Vlada: vprašanje je zavajajoče

Kljub napovedim predsednika vlade so v državni zbor vložili pobudo za posvetovalni referendum z vprašanjem: „Ali ste za to, da Državni zbor sprejme Predlog energetskega zakona (EZ-2), EPA 1223 – IX, ki v novogradnjah prepoveduje ogrevanje na zemeljski plin in lesno biomaso v strnjenih naseljih, v obstoječih stanovanjskih stavbah pa se takšno ogrevanje poskuša čim bolj omejiti?“

Po več kot treh tednih si je zdaj čas za obravnavo pobude vzela tudi vlada, ki je na zadnji seji pričakovano ugotovila, da „predlagano referendumsko vprašanje ni primerno za nadaljnjo obravnavo, saj je sugestivno in vsebinsko nepravilno, njegove predpostavke pa zavajajoče. Obrazložitve predlaganega referendumskega vprašanja na zavajajoč in neobjektiven način predstavijo problematiko, zaradi česar je treba predlog za razpis posvetovalnega referenduma zavrniti.“

NSi: Obljube Goloba so pogosto prazne

Pobuda zdaj čaka še na obravnavo v državnem zboru, nas pa je zanimalo, zakaj v NSi vztrajajo, glede na to, da bo sporno določil o uporabi lesne biomase za ogrevanje novogradenj iz zakona umaknjeno. „Določba v predlogu zakona še ni umaknjena. Da so obljube predsednika vlade Roberta Goloba zelo pogosto prazne, ni treba posebej poudarjati,“ odgovarjajo.

Glede na koalicijsko večino lahko pričakujemo, da bo predlog za razpis posvetovalnega referenduma zavrnjen. V tem primeru bodo v NSi v nadaljnjih obravnavah poskušali z amandmaji predlog energetskega zakona ustrezno spremeniti. „Če tudi to ne bo šlo, bomo razmislili o drugih možnostih, da ta škodljivi zakon ne bo stopil v veljavo.“ še dodajajo.

Peticija proti vladni norosti

Sočasno s predlogom referenduma so se odločili tudi za razpis peticije Drv in plina ne damo.

Državljane pozivajo, naj prispevajo podpis in tako zaustavijo vladno norost, s katero po njihovem mnenju „namesto podpore uvajanju sodobnih kurilnih naprav, vlada želi prepovedati lesno biomaso.“

V peticiji se sprašujejo tudi, ali bomo les za kurjenje pustili gniti in prodajali v tujino, drago pa plačevali druge vire, in komu koristi slepo drvenje v zid, uničevanje gospodarstva in poslabševanje kakovosti življenja. 

Peticija je namenjena podpori za napoved posvetovalnega referenduma in „kritične glasove proti energetskemu zakonu, ki prepoveduje kurjenje lesne biomase v novogradnjah v strnjenih naseljih in omejuje uporabo zemeljskega plina.“ Do zdaj jo je podpisalo približno 10.000 ljudi, so nam še povedali. 


 

Komentarjev 13
  • Ender3 14:25 26.februar 2024.

    Odkar so svečkarji ostali brez bankomata na Darsu so izgubili kompas racionalnega raz/mišljenja. Oh Gospod oprosti jim, saj ne vedo več kaj bi delali in kurili.

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 10:26 26.februar 2024.

    Edino pravilno je, da se prepove umazano kurjenje sedi naselij! Golob ima prav! NSi pa naj si svoje grmade postavi v cerkvah, hehehe.

  • h4ck3r 10:09 26.februar 2024.

    Hmm zanimivo bi bilo videti mnenje prebivalcev in glasove v strnjenih naseljih. V kolikor pride do referenduma, grem glasovati proti, torej za zakon. Ta zrak v mestih in naseljih, kjer imajo hiše še stare peči na drva in kurijo vse ...prikaži več kar jim pride pod roke, je katastrofa. Hočeš po dolgem delovniku se še malo sprehoditi, stopiš skozi vrata in te mine, ker vohaš od vse ostali samo normalnega zraka ne. Za omejitev plina, gre pač za opravičevanje norosti s sankcijami in ne za skrb za okolje in ljudi.