Pod streho > Varčna hiša
5961 ogledov

Hladilniki: prej A+++, zdaj E. Kaj se je zgodilo?

energijska nalepka Profimedia
Nakup novega hladilnika, stari je počasi spuščal dušo, me je povsem zmedel. Med iskanjem novega sem ugotovila, da jih večina, ne glede na proizvajalca, spada v energijski razred E. Kako je to mogoče, če so bili prej razvrščeni v razreda A+++ in A++?

Hladilnik sem kljub oznaki E in navedeni letni rabi energije 161 kWh kupila, saj brez njega ne gre. Lahko bi izbirala tudi med redkimi z oznako D in še redkejšimi z oznako C, a moram priznati, da sem se „zapičila“ v točno določenega – novo verzijo starega. 

energijska nalepka, nova | Avtor: arhiv Gorenje arhiv Gorenje
Tri energijske nalepke in različni podatki

Ne z novo oznako razreda ne s podatkom o letni rabi energije se ne bi več ukvarjala, če me ne bi povsem zmedle energijske nalepke, priložene novemu hladilniku. Med dokumentacijo so bile kar tri. Nova, ki je obvezna od 1. marca letos, s prenovljeno lestvico energijskih razredov, stara, ki je veljala do tega datuma, in nalepka, namenjena ruskemu trgu. 

Na novi nalepki mojega novega hladilnika je torej tako kot v spletni predstavitvi pisalo, da je letna raba energije 161 kWh, označen je bil razred E, vrednost hrupa je 40 decibelov, ujemale so se tudi prostornine, 229 litrov hladilnega in 25 l zamrzovalnega dela. 

Na stari nalepki so bili bistveni podatki drugačni. Vrednost letne rabe energije je bila 124 kWh, ta isti hladilnik pa je po starem spadal v energijski razred A+++. Vsi ostali podatki so enaki kot na novi nalepki. Podatki na ruski nalepki so enaki kot na stari, le razred je A++. 

energijska nalepka, stara | Avtor: arhiv Gorenje arhiv Gorenje

Zakaj se je raba energije povečala?

Kaj to pomeni? Kako se je lahko letna raba energije tako povečala in zakaj je na vsaki od nalepk drug razred. Po logiki, bi stari A+++ moral pomeniti novi B, glede na to, da razreda A po novem še ni, saj ga je zelo težko doseči in je rezerviran za povsem nove gospodinjske aparate, ki jih proizvajalci šele razvijajo. 

Odgovore na to sem poiskala pri proizvajalcu hladilnika, poslala sem jim novinarska vprašanja. Nova energijska nalepka je prinesla spremembo energijski razredov na novo klasifikacijo, pri čemer novi in stari razredi niso neposredno primerljivi, saj so po novem spremenjene tudi metode merjenja ključnih parametrov delovanja aparata, pri čemer nove in stare vrednosti niso neposredno primerljive, so odgovorili iz Gorenja

Stara in nova  nalepka torej nista neposredno primerljivi

Le določene vrednosti so identične, pri hladilnikih je to običajno hrup, pri vrednostih rabe energije in tudi prostornine aparata pa praviloma prihaja do razlik, so še pojasnili. 

Razlike izhajajo iz različnih parametrov in pogojev merjenja pri stari in novi energijski nalepki. Gre za razlike v testnih parametrih in testnih pogojih, ko je denimo temperatura okolice, ter razlike v postopkih meritev. 

Zato tudi energijskih razredov ne moremo neposredno primerjati. „Ne moremo posplošiti, da je star A+++ sedaj nov E, D ali C. Nova nalepka je bila uvedena prav zaradi tega, ker z vidika potrošnika število ''++..'' ni bilo več obvladljivo in ni izkazovalo očitne razlike med aparati, ob enem pa je poizkušala proizvajalce usmeriti v doseganje še boljših energijski razredov po novi nalepki, s tem pa se spodbuja tudi iskanje najboljših rešitev za naše okolje z vidika dolgoročno vzdržnega gospodarstva. Moramo vedeti, da je A razred po novi en. nalepki danes bolj redkost kot pravilo, prav tako pa ga je zelo težko doseči. Bistveno težje kot starega A+++, ki je veljal za najvišjega.“

Ruska energijska nalepka je priložena, ker te hladilnike prodajajo tudi na ruskem trgu, kjer še vedno velja stara klasifikacija, le najvišji možen razred je A++. Stara energijska nalepka je priložena zaradi balkanskih trgov, ki niso del Evropske unije. Prilaganje več energijskih nalepk ni prepovedano, pomembno je, da posamezni trg dobi na tem trgu trenutno veljavno energijsko nalepko, so še povedali. 

Zdaj vem, da je novi hladilnik relativno energijsko učinkovit, vendar ne toliko, kot bi bil po stari energijski nalepki. Po novem izmerjena letna raba energije pa očitno veliko bolj realna. 

bela tehnika Gospodinjski aparati Pod streho Od marca v trgovinah ne bomo več našli tistih z oznako A


 

Komentarjev 3