Pod streho > Varčna hiša
15957 ogledov

Izračun: za toliko se je podražila elektrika

Elektrika, račun, položnica Profimedia
Cene zemeljskega plina so se v drugem letošnjem četrtletju v primerjavi s prvim za gospodinjske odjemalce zvišale za dva odstotka, za negospodinjske pa znižale za 28 odstotkov. Elektrika se je za gospodinjske odjemalce podražila za sedem odstotkov, za negospodinjske pa pocenila za štiri odstotke, je danes objavil statistični urad.

Povprečna cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce se je zvišala na 0,099 evra za kilovatno uro. Cena za negospodinjske odjemalce je upadla na 0,060 evra za kilovatno uro brez davka na dodano vrednost (DDV).

Cena električne energije za gospodinjske odjemalce je znašala 0,194 evra za kilovatno uro, za negospodinjske pa 0,216 evra za kilovatno uro brez DDV.

Na cene zemeljskega plina in električne energije so po navedbah statističnega urada delno vplivali sprejeti ukrepi za omilitev posledic vpliva visokih cen energentov, s katerimi je vlada začasno znižala ali odpravila nekatere prispevke.

Mednarodna primerjava cen zemeljskega plina za drugo lansko polletje kaže, da je cena zemeljskega plina za gospodinjske odjemalce z vsemi davki dosegla 83 odstotkov povprečja EU, za negospodinjske odjemalce brez DDV pa je dosegla povprečno raven.

Cena elektrike za gospodinjske odjemalce je z vsemi davki dosegla 69 odstotkov povprečja EU, za negospodinjske odjemalce brez DDV pa 94 odstotkov povprečja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
 • lojs 14:30 05.september 2023.

  spomnim se izjave (takrat še s čupo) primorca holoba, njegove modrosti: "ne razumem, zakaj bi moral plačevati nižje davke, potem mi bo samo ostalo preveč denarja in ga bom potrošil za neumnosti"

 • Ender3 14:13 05.september 2023.

  Omrežnina bo ponovno aktualna potem, ko jo je Janez prehodno zamrznil..Temu se očitno ne bodo odrekli, čeprav elektrogospodarstvo ne more poslovati z izgubo. Vsek wat se jim beleži in tudi plačuje..Nimajo pa sredstev za vzdrževanje, ker vse sproti vlagajo v ...prikaži več plače in prihodke..

 • Avatar Garancija
  Garancija 13:41 05.september 2023.

  In pol nas silijo naj kupimo električne avtomobile