Pod streho > Varčna hiša
54079 ogledov

Izračuni: ena gospodinjstva bodo bistveno na boljšem kot druga

Plačilo položnice. Boštjan Tacol
Lastniki sončnih elektrarn bodo kmalu plačevali več omrežnine, pa vendar še vedno manj kot gospodinjstva, ki teh naprav nimajo in porabijo pol manj električne energije. Ob tem si prvi lahko obetajo še nove subvencije in morda tudi oprostitev plačila prispevka za OVE.

Čeprav se je obdobje net meteringa izteklo, za obstoječe lastnike samooskrbnih sončnih in tiste, ki so vloge za soglasja za priključitev oddali najkasneje do zadnjega decembra lani, naprave pa bodo postavili najkasneje do konca letošnjega leta, sprememb, z izjemo ene, ne bo. 

Nove tarife omrežnine tudi za sončne elektrarne

Od julija dalje, ko naj bi začel veljati nov način obračuna omrežnine, bodo tudi za sončne elektrarne, za katere velja net metering, omrežnino obračunali drugače kot do zdaj. 

Zdaj plačujejo omrežnino glede na priključno moč, ki je dogovorjena administrativno, a vsi po enaki tarifi, ki je letos 0,796 evra/MWh. Večina lastnikov sončnih elektrarn ima priključno moč 10 ali 14 kW. Mesečni znesek za omrežnino za moč je v prvem primeru 7,96 evra, v drugem pa 11,14 evra, na leto 96 in 134 evrov. 

Po reformi, kot spremembam metodologije obračuna omrežnine pravijo na Agenciji za energijo, bodo tudi gospodinjstvom, ki imajo sončne elektrarne, določili obračunske moči za pet časovnih blokov. Glede na tarife omrežnine za moč za posamezni časovni blok to pomeni, da bodo letni zneski višji. 

Primer 1: 80 odstotkov več na leto

Koliko, so izračunali na Agenciji za energijo za konkretno gospodinjstvo, ki ima na strehi hiše sončno elektrarno, ogrevajo se s toplotno črpalko, polnijo pa tudi e-vozilo. Na leto porabijo približno 9000 kWh elektrike. 

Priključna moč električnega priključka je zdaj 10 kW, mesečni znesek za omrežnino za moč je 7,96 evra, letni pa približno 96 evrov. 

Elektrooperater je gospodinjstvu po novem določil naslednje obračunske moči: ČB1 6,1 kW, ČB2 6,4 kW, ČB3 6,6 kW, ČB4 7 kW in ČB5 7 kW.

V visoki sezoni od novembra do konca februarja bo znesek omrežnine 29 evrov, v ostalih mesecih pa sedem. Letni račun za omrežnino bo po novem 173 evrov, torej 78 evrov več, kot je zdaj. Čeprav bo gospodinjstvo plačevalo kar 80 odstotkov več kot zdaj, pa je vendar treba poudariti, da so to praktično edini stroški, ki jih ima za električno energijo, in ker se ogreva s toplotno črpalko, tudi za ogrevanje. 

Takšnih oziroma podobnih gospodinjstev je v Sloveniji približno 25.000 ali tri odstotke vseh, je na nedavni energetski konferenci povedala Duška Godina, direktorica Agencije za energijo.

Primer 2: 350 odstotkov več na leto

Predstavila je še en primer, in sicer nekoliko bolj potratnega gospodinjstva, ki ima prav tako sončno elektrarno, toplotno črpalko, e-vozilo, poleg teh pa še bazen in savno. Na leto porabijo približno 8000 kWh električne energije, njihova zdaj administrativno določena obračunska moč pa je le 7 kW.

Elektrooperater jim za potrebe novega obračuna omrežnine določil višje dogovorjene obračunske moči v vseh časovnih blokih, in sicer 10,5 kW v ČB1, v drugih štirih pa po 11,7 kW. 

To pomeni, da so do zdaj plačevali manj omrežnine, kot so s svojo porabo in navadami obremenjevali omrežje. Po novem bodo plačevali več. Letni strošek za omrežnino bo približno 304 evre, če navad tudi v prihodnje ne bodo spreminjali. Zdaj je njihov letni strošek za omrežnino 67 evrov.

Na agenciji so naredili simulacijo, koliko si strošek omrežnine lahko znižajo, če prilagodijo odjem in uporabo velikih porabnikov prestavijo v nočni čas. Dogovorjeno moč v ČB1 iz 10,5 kW znižajo na 8 kW, v ČB2 iz 11,7 na 9 kW, v zadnjih treh ČB, v katerih je tarifa omrežnine bistveno nižja, pa dogovorjeno moč povišajo na 12 oziroma 13 kW. Letni strošek omrežnine bi bil v tem primeru 240 evrov.

Primer 3: hiša brez sončne elektrarne 

Za primerjavo smo izračunali še nove stroške omrežnine za moč v pasivni hiši, ki se prav tako ogreva s toplotno črpalko, a nima sončne elektrarne. Elektooperater je določili obračunsko moč 5,9 kW v časovnem bloku 1, v blokih od 2 do 5 pa 6,1 kW. 

Zdaj plačujejo enak znesek omrežnine za moč kot gospodinjstvo s sončno elektrarno, saj je tudi njihova priključna moč 10 kW, po novem pa bodo v višji sezoni plačevali skoraj 27 evrov, v drugih mesecih pa 6,6 evra, letni znesek bo 165 evrov oziroma 69 evrov več kot zdaj in le nekaj evrov manj kot v gospodinjstvu s sončno elektrarno. 

Poleg tega pa bodo morali plačati še omrežnino za električno energijo, ki je na leto porabijo približno 5000 kWh. Zdaj je strošek te skoraj 200 evrov na leto po novem pa bo le približno 93 evrov, celotni strošek omrežnine je zdaj 295 evrov na leto po novem pa bo 258 evrov. Čeprav bo nižji, bo še vedno za skoraj 90 evrov višji, kot v hiši s sončno elektrarno, kje bo letni strošek 173 evrov (primer 1), pa čeprav porabijo skoraj dvakrat več elektrike. 

Omrežnine za energijo za sončne elektrarne ni

Pri obračunu omrežnine za energijo za sončne elektrarne, ki so v sistemu net meteringa, namreč sprememb ne bo. Tako kot do zdaj lastniki samooskrbnih sončnih elektrarn, ki v omrežje v koledarskem letu oddajo več električne energije, kot je iz omrežja prevzamejo, tega dela omrežnine ne bodo plačevali. V primeru, da bodo iz omrežja prevzeli več električne energije, kot jo je bilo oddane, pa bodo, tako kot zdaj, omrežnino za energijo plačali le na razliko.  

Nižji stroški, če se odločijo za hranilnik

Lastniki sončnih elektrarn si bodo stroške omrežnine dodatno lahko znižali, če se odločijo za integracijo hranilnika električne energije. Zanje pa bodo lahko dobili tudi subvencijo. Kolikšna bo, še ni znano, državna sekretarka Tina Seršen je na konferenci povedala le, da bo poziv pripravljen čez približno dva meseca, do subvencije pa bodo upravičeni tudi občani, ki samooskrbne sončne elektrarne že imajo. 

Dodatna olajšava za sončne elektrarne

Poleg tega pa se na Agenciji za energijo zavzemajo, da se lastnike samooskrbnih sončnih elektrarn oprosti plačila prispevka za obnovljive vire energije, ki ga plačujemo vsi odjemalci električne energije. 

Ali se bodo na ministrstvu odločili za trajno oprostitev OVE-prispevka za sončne elektrarne, pa bo znano tik pred uveljavitvijo reforme omrežnine, torej junija letos. 

Zdaj tega prispevka sicer ne plačujemo, ker je vlada lani sprejela odločitev o oprostitvi plačila, po izteku uredbe, pa se bo vrnil na položnice. Vsaj tistih gospodinjstev, ki sončnih elektrarn nimajo. 
 

Komentarjev 25
  • Kmodri_ 19:29 29.januar 2024.

    Na naš račun bogatini izgradili sončice, sedaj bodo pa še manj plačevali omrežnine, ki je prav zaradi njih preobremenjeno! Bananastan!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:37 29.januar 2024.

    Se tako vrhunski matematik, informatik ali aktuar ne bo uspel razbrati kako so prišli do zneska na a računu

  • lojs 16:23 29.januar 2024.

    tukaj gor je polno enega klobasanja, kdor je pa (sploh) kdaj pogleda račun za elektriko in da ima še toplotno in še elekrarno ... človek božji , kaj je tam vse nasrano ... in potem imamo še neke agencije z ...prikaži več nekim folkom, ki nam nekaj blebeta ... v tej vukojebini se res znaje sam tisti, ki veselo vesla, marija k sebi ... če ne bom jaz, bo šlo ne vem kaj ... to je NORO!