Pod streho > Varčna hiša
50644 ogledov

Kmalu občutna podražitev ene od dajatev na energente

elektrika Profimedia
Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi zakona o učinkoviti rabi energije (ZURE) objavilo predlog dopolnitve uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije. Bistvo uredbe je občutno povišanje prispevka na rabo energije za povečanje energetske učinkovitosti.

S prispevkom za energetsko učinkovitost (prispevek URE) se zagotavljajo sredstva za izvajanje programa Eko sklada za izboljšanje energetske učinkovitosti za dodeljevanje finančnih spodbud po ZURE. Prispevek URE se plačuje za daljinsko toploto, električno energijo ter trdna, tekoča in plinasta goriva. Uredba o zagotavljanju prihrankov energije pa med drugim določa višino prispevka URE, ki ga plačujejo končni odjemalci na prodajno enoto za posamezno vrsto energije.

Predlog dopolnitve uredbe zasleduje izpolnjevanje zahtev EU direktive glede zahtevanih prihrankov energije na letnem nivoju za možnost doseganja ciljev energetske učinkovitosti na nivoju države. Za izpolnitev zahtev je treba spodbuditi investicije v ukrepe učinkovite rabe energije v zadostnem obsegu.

Zaradi povečanih potreb po sredstvih za pospešitev izvajanja spodbud Eko sklada za naložbe učinkovite rabe in obnovljivih virov energije, predvsem ukrepov dodeljevanja spodbud za energetske prenove stavb in nakup električnih vozil, predlog uredbe predvideva postopen dvig višine prispevka URE, ki ga plačujejo končni odjemalci električne energije, zemeljskega plina in toplote iz omrežja ter končni odjemalci trdnih, tekočih in plinastih goriv.

Prvi dvig prispevka URE v višini 50 odstotkov glede na trenutno višino prispevka načrtovan že 1.  oktobra letos, veljal pa naj bi do konca leta 2023, sledilo naj bi dodatno 50-odstotno povišanje leta 2024 in še tretje 50odstotno povišanje od leta 2026 dalje.

Predvideni prispevki URE v naslednjih letih

 | Avtor:
Koliko konkretno naj bi se to poznalo na računu za elektriko? Račun zaradi višjega prispevka URE ne bo bistveno višji, saj je ta dajatev bistveno nižja od drugih dajatev na računu, zdaj znaša 0,08 centa na kilovatno uro. Povprečni odjemalec elektrike, ki je v gospodinjstvu na leto porabi približno 5000 kWh, zdaj prispevek ure z DDV vred plača 41 centov na mesec, ob prvi podražitvi bo plačal 62 centov, od drugi 92 in zadnji podražitvi leta 2026 1,38 evra. 

elektrika Cene Pod streho Elektrika se draži, dajatve ostajajo enake, najnižjo ceno pa plačujejo ta gospodinjstva
Komentarjev 23
  • Richard_Mason 16:53 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • bojovi 11:18 30.maj 2021.

    Še malo pa bomo vsi imeli 5000€ plače in elektrika bo 400€. Inflacija here we come.

  • rd2dmk2 10:16 30.maj 2021.

    torej naj vas spomnim še na neki. občan MORA biti priključen na javni vodovod in kanalizacijo, četudi obstajajo rešitve za individualne biološke čistilne naprave in sistemi za deževnico. ne smete biti samo oskrbni z elektriko, četudi sedaj obstajao že hranilniki ...prikaži veči el. energije. in za povrh dobite subvencijo ze električno elektrrarno, s katero podarjate elektriko el magnatom, ne dobite pa subvencije za nadzor porabe el. energije, s katero bi znižali priključnino.