Pod streho > Varčna hiša
52893 ogledov

Končno dobra novica za vse, ki uporabljajo ta energent

denar bankovci Profimedia
O možnosti vnovičnega posega v določanje cen kurilnega olja so vladni predstavniki govorili že v zadnjih tednih.

Matjaž Han | Avtor: Anže Petkovšek Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matjaž Han. Anže Petkovšek
Delovna skupina za premagovanje draginje bo v sredo govorila tudi o metodologiji za vnovično regulacijo cen kurilnega olja, nato pa se bo vlada odločila, če bo ta ukrep sprejela, je v izjavi ob robu turističnega panela, ki je potekal v okviru 17. Blejskega strateškega foruma, dejal gospodarski minister Matjaž Han.

"Cene vseh energentov se zvišujejo, tudi cena kurilnega olja. Gospodarsko ministrstvo lahko uredbo o regulaciji cen kurilnega sprejme zelo hitro, saj je bil ta energent že reguliran, vendar lahko reguliramo le maržo. To pa ne pomeni, da se bo cena znižala," je dejal Han. Zato je treba doreči ustrezno metodologijo, je dodal.

Model regulacije podoben kot pri pogonskih gorivih

O možnosti vnovičnega posega v določanje cen kurilnega olja so vladni predstavniki govorili že v zadnjih tednih, v ponedeljek pa jo je v oddaji 24ur zvečer napovedal tudi infrastrukturni minister Bojan Kumer.

"Vse več analiz kaže, da bomo morali poseči tudi po regulaciji cene ekstra lahkega kurilnega olja. Smo zelo blizu temu in upam, da to naredimo ta ali pa prihodnji teden," je napovedal. Model regulacije po njegovih besedah ne bo trd, ampak bo sledil trenutni regulaciji cen pogonskih goriv. Cene kurilnega olja so bile sicer že regulirane ob koncu 2021 in v začetku tega leta.

Han: Ukrepati bo morala tudi Evropska komisija

Han je danes omenil, da se cene energentov povsod zvišujejo, kar je velika težava tako za gospodinjstva kot tudi za podjetja. "Evropski trg elektrike ne deluje, zato bo morala ukrepati tudi Evropska komisija. Regulacija tega trga bo nujna, če želi EU gospodarsko preživeti," je opozoril.

Han se je danes med drugim udeležil turističnega panela z naslovom Nestabilnost kot edina stalnica, kjer je med drugim opozoril na globalni pomen turizma. Ob tem je poudaril, da je bila panoga močno prizadeta zaradi pandemije covid-19, predpogoj za okrevanje v Sloveniji in EU pa je mir v Ukrajini.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • rd2dmk2 16:01 30.avgust 2022.

    pred 20 leti je oblast govorila, preklopite na plin, to je čista energija, ne boste onesnaževali, ndelali boste dobro za okolje in ljudi, zato vas bomo nagradili z poceni energentom in pa ne boste plačevali okoljskih dajatev. danes je ta ...prikaži več ablast potegnila figo iz žepa, dala plinu vse dajatve, nabila ceno do plafona in čez in za povrh nagnala še dimnikarje da zajebavajo lastnike plinskih peči z nekimi pregledi, ki nimajo smisla, ker plinsko peč servisira serviser in ne dimnikar.

Sorodne novice