Pod streho > Varčna hiša
21412 ogledov

Kuhate na plin? Za enako ceno jeklenka z novo vsebino

plin Profimedia
Od 21. junija dalje bodo na trgu nove jeklenke za plinske štedilnike. Za enako ceno bodo vsebovale biopropan, obnovljiv plin, ki je do okolja prijaznejši.

Družba Butan plin bo odslej vse njihove zelene jeklenke polnila z 20 odstotki biopropana, delež slednjega pa bodo v prihodnje še povečevali. Biopropan, ki je povsem trajnosten vir energije je obnovljiv plin, ki ga pridobivajo večinoma iz izrabljenih rastlinskih olj in maščob. Kemično je povsem enak običajnemu propanu, vendar v nasprotju z njim ne izhaja iz fosilnih goriv, temveč je popolnoma organskega izvora. Pri njegovi proizvodnji nastaja do 80 odstotkov manj ogljikovega dioksida. 

„Gre za zanesljivo, okolju prijazno in učinkovito mešanico ogljikovodikov – propana in butana. Zaradi vsestranske uporabnosti, ekonomičnosti in enostavnega rokovanja sodi med razširjene vire energije, hkrati pa tudi enega najčistejših fosilnih goriv. Ob izgorevanju UNP nastajata le vodna para in ogljikov dioksid, ne pa tudi pepel in trdi delci,“ pravijo v podjetju.

plin | Avtor:
Kako pridobivajo biopropan?

Biopropan je v glavnem je pridobljen v kemičnem postopku transestrifikacije maščobnih kislin, ki izhajajo iz palmovega olja, olja oljne ogrščice, izrabljenih jedilnih olj, palmovega, sojinega in sončničnega olja. Pri tem se izbrani proizvajalci, od katerih družba Butan plin dobiva, zavzemajo za postopek, s katerim bi bistveno zmanjšali delež palmovega olja v proizvodnji. „Surovina prihaja od kmetovalcev, ki ne krčijo primarnih gozdov, ne izrabljajo območij z visoko vrednostjo ogljika, uporabljajo kmetijske prakse, ki ohranjajo biotsko raznovrstnost in katerega pridelava ni odvisna od prisilnega dela ali dela otrok.“

Med izdelavo so surovine podvržene vrsti zapletenih obdelav. Združujejo se z vodikom v procesu imenovanem hidrogenoliza, ki ločuje in prečiščuje njihovo energijsko vsebnost. V postopku rafiniranja nastajajo različni stranski proizvodi, »odpadni plin«, ki vsebuje propan oziroma biopropan. Na vsako tono biodizla ga nastane 50 kg. Tega nato očistijo, da je enak običajnemu propanu. 

Nespremenjeni pogoji za uporabnike 

Z uporabo biopropana lahko prispevate k zmanjšanju vplivov na okolje, hkrati pa uživate v zanesljivi in trajnostni energiji. Kar je najpomembneje – uporablja se ga lahko z obstoječo tehnologijo. Še zmeraj ga lahko uporabljamo na istih napravah in ima enako kalorično vrednost kot propan. Spremenila pa se ni niti cena. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.