Pod streho > Varčna hiša
17223 ogledov

Še veste ne: Tako vas 'lupijo' banke

Denar, evro Profimedia
Koliko vsak mesec plačate banki za vodenje transakcijskega računa in ostale storitve? Primerjajte cene in razmislite o menjavi banke, saj so letni prihranki lahko precejšnji.

Na ZPS že 13 let skrbijo za preprosto primerjavo stroškov bančnih računov vseh 14 bank in hranilnic, ki delujejo pri nas. Ugotavljajo, da so med bankami večje in manjše razlike – v ponudbi storitev, številu poslovalnic in bankomatov, odnosu do strank ter v višini nadomestil, ki jih zaračunavajo komitentom. Potrošnik pa ima pravico izbirati in izbrati zanj najbolj ugodno ponudbo, torej lahko banko tudi zamenja. 

Skrite podražitve paketne ponudbe

Večina bank ima paketno ponudbo, ki vključuje različne storitve, od tega pa je odvisna tudi cena. Kot ugotavljajo na ZPS, „je podražitve paketnih ponudb še težje spremljati, saj so pogosto skrite – banka paket oklesti (na primer ukine brezplačne dvige na bankomatih drugih bank) in ohrani enako ceno, ali pa poviša ceno in doda (za mnoge neuporabne) storitve. Pri izbiri paketa morate biti pozorni na ceno in vsebino– izberite tisto, kar zares potrebujete.“

Banke k prehodu na dražje pakete komitente pogosto vabijo z višjimi dovoljenimi negativnimi stanji (limiti), a pozor – limit je ena najdražjih oblik kredita, uporabite jo le v nujnih primerih in »minus« čim prej pokrijte, še opozarjajo na ZPS.

Ena od storitev, ki jo na ZPS sicer ne omenjajo, je tudi višina dnevnega dviga na bankomatu. Ta je pri različnih paketih različna, nekako pa velja, da je pri cenejših ta bistveno bolj omejena kot pri dražjih. Hkrati pa je pogosto omejena tudi z višino mesečnih prilivov na račun. 

Primerjava ponudbe v spletne primerjalniku

V spletnem primerjalniku na spletni strani ZPS lahko preprosto primerjate ponudbo bank. Potrebujete le nekaj osnovnih podatkov o svoji porabi bančnih storitev:

  • Ali uporabljate spletno banko? Stroški so v tem primeru nižji, kot če položnice plačujete na bančnih okencih.
  • Koliko položnic plačate vsak mesec in na kakšen način? Dovolj je okvirna ocena ter razdelitev plačil na tiste v spletni banki in tiste na bančnem okencu.
  • Koliko direktnih obremenitev plačate vsak mesec? Podatek najdete na svojem bančnem izpisku.
  • Koliko trajnih nalogov plačate vsak mesec? Podatek najdete na svojem bančnem izpisku.
  • Kolikokrat mesečno dvignete denar na bankomatu, ki ni last vaše banke? Dovolj je okvirna ocena. Dvigi so na bankomatih vaše banke brezplačni.
  • Ali uporabljate kartico z odloženim plačilom? To plačilno kartico pogovorno imenujemo tudi kreditna kartica, zanjo banki plačate mesečno ali letno nadomestilo.

Z vnosom podatkov boste primerjalniku omogočili, da izračuna letne stroške več kot stotih računov in paketnih računov. Videli boste, koliko plačujete zdaj in znesek primerjali z drugimi ponudbami. 

Razlike so velike tudi do 200 oziroma celo 400 evrov

„Razlike so lahko velike in takrat je smiselna zamenjava ponudnika, če vam odnos z banko to omogoča – za tiste, ki odplačujete kredit, je ločitev od banke običajno težja naloga,“ pravijo na ZPS.

Koliko lahko zmanjšamo mesečne oziroma letne stroške bančnih storitev je odvisno od tega, koliko in katere bančne storitve uporabljamo ter kakšne stroške za to plačujemo.

Na ZPS so izračunali, koliko lahko v povprečju prihrani povprečni potrošnik, ki mesečno plača po šest položnic, eno direktno obremenitev in en trajnik, opravi tri dvige na bankomatu druge banke, uporablja kartico z odloženim plačilom in ne uporablja dodatnih storitev.

Uporabnik spletne banke lahko na leto prihrani skoraj 200 evrov, saj ponudba bank znaša od 48 in 239 evri na leto. Uporabnik klasičnih storitev pa lahko privarčuje bistveno več, celo do 400 evrov na leto, saj se cene storitev gibljejo 75 do 470 evrov na leto.

Prihranimo lahko tudi, če ne zamenjamo banke, temveč v obstoječi le zamenjamo račun ali paketni račun. To je smiselno predvsem za tiste, ki odplačujejo kredit. Ta je, kot opozarjajo na ZPS, lahko ovira pri zamenjavi banke. „Z zaprtjem računa boste najverjetneje morali poplačati kredit ali pa vam bo banka povišala kreditno obrestno mero, če je tako zapisano v pogodbi.“

Denar, evri Stanovanjski krediti Pod streho Obrestne mere spet v nebo, povprečni kredit dražji za več kot 20.000 evrov

Predstavitev primerjalnika in svtovanja 

Za vse tiste, ki primerjalnika še niste uporabili, želite pa izvedeti, kako deluje, ali pa pri uporabi potrebujete pomoč, ZPS novembra organizira kratek webinar. Predstavili bodo uporabo in za vas po potrebi tudi opravili izračune stroškov. Svetovali vam bodo tudi po telefonu ali osebno na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Predstavitev in svetovanja bodo potekala od 18. do 22. novembra, naje se je treba prijaviti, natančnejše informacije pa najdete na spletni strani ZPS. 


 

Komentarjev 6
  • jakec42 17:52 12.november 2022.

    Te lopovske banke ljudem nabijajo obresti na kredit,da bi varčevalcem plačevali obresti jim pa še na misel ne pride,Jugobanke so vsaj ljudem izplačevale obresti za pologe,kapitalisti pa študirajo samo na svojo polno rit!!!!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 09:39 12.november 2022.

    Rešite se kredita,obvezno brez limita bit,vse je ok potem,ker ljudje jemljejo zdravo za gotovo limit in kredit ki nikakor ne splava ven iz te more,se nazadnje sprijazni,potem je pa strošek kriv.Glavni krivec si sam ,če si lahkomiselen in požrešen še povrh.