Pod streho > Varčna hiša
2353 ogledov

Med "voditelji" tudi slovenski proizvajalec ogrevalne tehnike

Kronoterm Kronoterm
Evropski okoljski urad (EEB) je izdal poročilo o do okolja najbolj prijaznih proizvajalcih ogrevalne tehnike. Poimenoval jih je „voditelji“, med njimi je tudi slovensko podjetje.

Evropski okoljski urad (EEB), ki združuje okoli 160 okoljskih organizacij, med njimi sta tudi Društvo temno nebo in fundacija Umanotera, iz več kot 35 evropskih držav in s katerimi sodeluje več kot 30 milijonov Evropejcev, je naredil popis evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov in njihovih ciljev za doseganje ogljične nevtralnosti.

Med 53 podjetji le šest voditeljev

Na podlagi vprašalnika, poslali so ga 53 podjetjem, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in razvojem ogrevalnih sistemov za gospodinjstva iz sektorja ogrevanja, so te razvrstil med ‘voditelje’, ‘sledilce’, ‘zaostale’ in ‘temno stran’, odvisno od tega, v kolikšni meri so bili njihovi portfelji združljivi s podnebnimi cilji Evrope. Kar 38 podjetij ni želelo razkriti svojih namer glede razogljičenja oziroma so potrdili, da ne nameravajo svojih dejavnosti spremeniti in prilagoditi. Zgolj šest podjetij v raziskavi, med njimi tudi slovensko podjetje, izdeluje izključno okolju najbolj prijazne ogrevalne sisteme.

Voditelji so na poti razogličenja

V končnem poročilu EEB se je med „voditelje“ uvrstilo tudi slovensko podjetje Kronoterm, ki razvija in proizvaja toplotne črpalke. V nasprotju z večino vodilnih evropskih proizvajalcev ogrevalnih sistemov slovenski razvijalec in proizvajalec toplotnih črpalk Kronoterm s svojimi izdelki tako postavlja EU na pot k izpolnitvi svojih podnebnih ciljev.

Med „voditelji“ so še španski Abora solar, ki proizvaja termalne solarne in fotovoltaične panele, italijanski Janus Energy s termalnimi solarnimi sistemi, nemški Roth Werke, proizvajalec toplotnih črpalk ter termalnih solarnih in fotovoltaičnih sistemov. Družbo zaključujeta dva japonska proizvajalce, ki poslujeta v Evropi, Fujitsu General s toplotnimi črpalkami in Mitsubishi s toplotnimi črpalkami ter termalnimi solarnimi sistemi in fotovoltaiko.

toplotne črpalke | Avtor: Kronoterm Kronoterm
Zgolj ogrevanje na obnovljive vire enegije

Eden od pogojev, da so podjetje uvrstili med „voditelje“, je dejstvo, da to proizvaja izključno okolju najbolj prijazne ogrevalne sisteme. V EEB so za Kronoterm zapisali, da deluje v 13 evropskih državah, podpira takojšnjo odpravo subvencij za ogrevalne naprave na fosilna goriva in takojšnjo prepoved prodaje takšnih naprav, namenjenih za ogrevanje v gospodinjstvih. Podpira tudi takojšnjo odpravo subvencij in prepoved prodaje neučinkovitih električnih grelnikov.

Na podlagi odgovorov sodelujočih podjetij, so v poročilu predstavili še nekaj drugih ugotovitev. Podjetja večinoma podpirajo odpravo subvencij za tehnologije, ki niso prijazne do okolja, mednje spadajo kotli na fosilna goriva in neučinkovite ogrevalne naprave. Podpirajo tudi prepoved prodaje gospodinjskih kotlov in grelnikov vode na fosilna goriva, nekateri pa podpirajo tudi prepoved prodaje neučinkovitih naprav za ogrevanje na elektriko.

Podnebno nevtralnost stanovanjskih stavb bomo po mnenju bomo po mnenju sodelujočih dosegli do leta 2050, če bomo izboljšali toplotno izolacijo izolacijo, pospešili energijsko prenovo stavb in podprli tehnologije ogrevanja na obnovljive vire, zlasti toplotne črpalke.

Še vedno pogosta uporaba fosilnih goriv

Uporaba fosilnih in trdih goriv je v gospodinjstvih in industriji namreč še vedno prepogosta. Sektor ogrevanja in hlajenja je odgovoren za polovico letne rabe energije v EU in tretjino emisij CO2. EU želi proizvajalce ogrevalnih sistemov spodbuditi k preusmeritvi in prilagoditvi do okolja prijazne ogrevalne sisteme. Toplotne črpalke v EU prihranijo kar 9,16 milijonov ton CO2 letno.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:19 14.april 2021.

    človeštvo spet zavija v nepravo smer tako kot pri katalizatorjih v avto industriji. danes še vedno obstajajo, pa imamo tako zmogljive računalnike, da bi lahko v motor vlili karkoli, pa bi šlo. amapk ne ! treba je nalivat scalnico zraven, ...prikaži več samo da katalizatorji so. peč na drva je najbolj ekološka pri izdelavi in pri razgradnji. mal železa pa je. treba bi bilo samo pogruntat ekološki, obnovljivi filter za dimne izpuste. tak, da ga lahko večkrat uporabimo in da ga uporabnik sam lahko očisti.