Pod streho > Varčna hiša
3408 ogledov

Tako se izognete več zunanjim enotam na fasadi

Klime
Sodobni klimatski sistemi omogočajo učinkovito hlajenje celega stanovanja ali hiše iz ene same zunanje enote. Kdaj se je smiselno odločiti zanje?

Sistem hlajenja, lahko pa tudi ogrevanja, ki zagotavlja hlad oziroma toploto iz ene same zunanje enote, na katero je povezanih več notranjih enot imenujemo multi split ali večdelni deljeni sistem. Običajno so ti sistemi sestavljeni iz ene zunanje in dveh notranjih enot, a za hlajenje ali ogrevanje večjega stanovanja ali hiše, je tudi to premalo. Zato je na trgu vse več večdelnih deljenih sistemov, pri katerih se na zunanjo enoto lahko priključi tri, štiri, pet ali celo šest notranjih enot. 

Prednosti multi split sistema je več 

Za tak sistem se je smiselno odločiti, ko želimo ohladiti več prostorov, ki so med seboj ločeni in celo v različnih etažah. Namesto, da bi v vsak prostor namestili notranjo enoto s pripadajočo zunanjo, torej dva tri štiri ali več klasičnih split sistemov, vse združimo v enem. 

Tako prihranimo prostor, ki bi ga zavzelo več zunanjih enot, kar je velika prednost, saj je te pogosto težko umestiti na pravo mesto, ali pa tega sploh nimamo. Eno zunanjo enoto brez težav postavimo na balkon, streho, ob hišo. 

Prednost multi split sistema pred običajnim je tudi, da ena zunanja enota bistveno manj kazi pročelje stavbe kot več enot. Zunanji videz hite ali večstanovanjske stavbe tako bistveno manj obremenimo. 

Ena zunanja enota tudi povzroča precej manj hrupa, kot več zunanjih. Poleg tega je učinkovitejša in porabi manj električne energije kot več zunanjih enot s šibkejšimi kompresorji, še zatrjujejo ponudniki. 

Med prednostmi multi split sistema izpostavljajo tudi lažjo montažo, manj vzdrževanja in servisiranja, saj namesto treh, štirih ali petih zunanjih enot montiram, vzdržujemo in servisirajo zgolj eno. In ne nazadnje, kot navajajo ponudniki, je dobro načrtovan in izbran multi split sistem cenejši, kot če bi namestili več klasičnih split sistemov, da bi zagotovili enak učinek. 

Različne notranje enote, celo zalogovnik tople vode

Na zunanjo enoto multi split sistema lahko priključimo različne notranje enote, kar pomeni, da lahko kombiniramo klasične stenske, spuščene ali skrite stropne, kasetne in talne. Poleg tega so te lahko različno močne in opremljene z različnimi dodatnimi funkcijami. Izberemo jih glede na potrebe v posameznem prostoru in razpoložljivo mesto montaže. Prednost sistema je tudi, da lahko notranje enote dodajamo postopoma, ali jih kadar koli odstranimo oziroma zamenjamo. 

multi split sistem | Avtor: Daikin Daikin
Eden od ponudnikov, Daikin, pa je razvil sistem, pri katerem lahko na eno zunanjo enoto priključimo tri notranje enote, s katerimi prostore lahko hladimo in ogrevamo, četrta notranja enota pa je zalogovnik za toplo sanitarno vodo s prostornino 90 ali 120 litrov.  

Notranje enote so neodvisne ena od druge, vsako lahko upravljamo posebej, le kombinacija hlajenja in gretja hkrati ni možna. Torej lahko vse hkrati hladijo ali pa vse grejejo, ne morejo pa ene hladiti, druge pa greti. 

Načrtovanje je izjemno pomembno

Načrtovanje multi split sistema je vsekakor dobro prepustiti strokovnjaku. Na podlagi števila in vrste notranjih enot, ki jih izberemo glede na posamezni prostor, v katerem bodo nameščene, se izbere zunanja enota in njena ustrezna moč. Te imajo precej večje moči kot klasične split izvedbe, ki so običajno 2,5- ali 3,5-kilovatne. Moči zunanjih enot multi split sistemov se začnejo pri štirih in sežejo vse do 12 kilovatov. 

Pri izbiri ustreznega sistema je treba tudi preveriti najdaljšo možno povezavo med zunanjo enoto in posamezno notranjo enoto. Sodobni sistemi omogočajo tudi 20- do 25-metrske povezave, ne da bi zaradi tega padla njihova učinkovitost. 

Tako kot običajni, tudi kakovostni multi split sistemi spadajo v energijsko najbolj učinkovit razred A+++, ko gre za hlajenje, pri ogrevanju pa se uvrščajo v razred A++. Dodatne funkcije, kot sta inverterska tehnologija in uporaba hladilnih sredstev z majhnim vplivom na okolje, lahko dodatno zmanjšata rabo energije klimatskih naprav s sistemom multi split sistema. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.