Pod streho > Varčna hiša
1506 ogledov

Naravne in poceni 'čistilne naprave', ki razstrupljajo zrak v vašem stanovanju

Stanovanje Profimedia
Niso le dekoracija ...

Že pred več leti so znanstveniki predpostavljali, da nekatere rastline pomagajo razstrupiti in čistiti zrak v bivalnih prostorih. To hipotezo je nato potrdila agencija NASA. Ugotovili so, da lahko številne rastline očistijo zrak toksinov, prahu in mikrobov, ki jih najdemo v različnih gospodinjskih izdelkih, v številnih materialih in pohištvu.

Nadaljnja študija leta 2019 je sicer pokazala, da bi za bistveno spremembo kakovosti zraka v svojem domu potrebovali veliko število sobnih rastlin, ki bi skupaj čistile zrak - skupno približno 93 rastlin. Toda s tem, ko so sobne rastline postale tudi oblikovalski trend, je najbrž bolje, da izberemo prav tiste, ki imajo najbolj blagodejne učinke na zrak, ki ga dihamo. 

1. Marjetica barberton

Poleg tega, da vaš dom polepša z veselo rdečo, rumeno, oranžno ali rožnato barvo, je barbertonska marjetica učinkovit čistilec formaldehida, trikloretilena in benzena. Rastlina potrebuje veliko naravne svetlobe in vlažno, a dobro odcedno zemljo. Spada v red gerber.

Marjetica Barberton | Avtor:
2. Navadni bršljan

Ta nezahtevna trajnica je še posebej učinkovita pri zmanjševanju smradu v zraku, zaradi česar je popolna 'čistilna naprava' za stranišče ali kopalnico. Študije so pokazale, da lahko bršljan pomaga tudi v boju proti plesni. Za optimalno rast potrebuje veliko količino vode in vsaj štiri ure neposredne sončne svetlobe na dan.

Navadni bršljan | Avtor: Profimedia Profimedia

3. Taščin jezik

Idealna rastlina za v spalnico, saj ponoči sprošča kisik, poleg tega pa filtrira formaldehid, ksilen, benzen, toluen in trikloretilen. Pazite le, da je ne zalivate preveč, saj so korenine nagnjene h gnitju.

Taščin jezik | Avtor: Profimedia Profimedia

4. Krizantema

Polepšajte svojo kuhinjo ali dnevno sobo s krizantemo. Ta lepa cvetlica pomaga pri filtriranju vrste toksinov, vključno z amonijakom in benzenom, ki ga pogosto najdemo v plastiki, detergentih in lepilih. Obožuje sončno svetlobo, zato jo postavite v bližino okna.

Krizantema | Avtor: Profimedia Profimedia

5. Čopasta zelenčica

Za tiste, ki ste novinci pri negi sobnih rastlin, je čopasta zelenčica oziroma rastlina pajek odlična izbira, saj je odporna in nezahtevna za nego. Tiho se bori proti toksinom, vključno z ogljikovim monoksidom in ksilenom, topilom, ki se uporablja v tiskarski in gumarski industriji. Poleg tega ni strupena za živali.

Rastlina pajek | Avtor: Profimedia Profimedia
6. Aloe vera

Ta zdravilna rastlina je kot nalašč za vašo kuhinjsko polico, saj obožuje topla in sončna mesta. Medtem ko jo boste imeli pri roki za primer opeklin, bo zrak očistila formaldehida in benzena, ki ga najdemo v lakih, talnih oblogah in detergentih.

Aloe vera | Avtor: Profimedia Profimedia

7. Damska palma

Ena redkih rastlin, ki lahko pomaga zmanjšati ravni amonijaka, ki ga najdemo v vrsti čistilnih sredstev. Ker so večje palme precej drage, se splača kupiti manjše ali pa morda celo vzgojiti rastlino iz semen. Ker rastlina obožuje vlago, je idealno mesto zanjo kopalnica.

Damska palma | Avtor: Profimedia Profimedia
8. Zmajevka

Trikloretilen in ksilen sta le dva med onesnaževali, s katerimi se bori ta počasi rastoča rastlina. Ker lahko zraste precej visoko, ji prej pripravite prostor s primerno sončno svetlobo. Potrebuje svetlo do polsenčno nego, vendar nikoli ne sme biti neposredno izpostavljena sončni svetlobi.

Zmajevka | Avtor: Profimedia Profimedia
9. Fikus benjamin

Ta sobna rastlina, ki je priljubljena že od viktorijanskih časov, lahko pomaga pri obvladovanju ravni formaldehida, ksilena in toluena. A pozor: sovražijo spremembe, zato je ne premikajte po stanovanju. Mesto zanjo poiščite na posredni svetlobi, stran od prepiha.

Fikus benjamin | Avtor: Profimedia Profimedia

10. Aglaonema

Ta tropska rastlina je dokazano učinkoviti čistilec formaldehida in benzena. Uživa v senčnih in vlažnih pogojih, zato se najbolje obnese v kopalnici. Če jo boste vzgajali v kakšnem drugem prostoru, pazite, da jo zaščitite pred neposredno sončno svetlobo.

Aglaonema | Avtor: Profimedia Profimedia

11. Zlati potos

Znan tudi pod imenom hudičev bršljan ima velike voščene liste, ki so kot nalašč za čiščenje zraka v vašem domu. Čeprav bo uspeval praktično kjerkoli, ima raje svetlejša mesta. Obožuje tudi vlago, zato se dobro znajde v kopalnicah. Zalivajte ga enkrat tedensko.

Zlati potos | Avtor: Profimedia Profimedia

12. Kentija forsteriana 

Ta prekrasna palma izvira iz družine Arecaceae in je izjemno odporna ter elegantna, hkrati pa čisti zrak. Rada ima posredno svetlobo, prenaša tudi senco. Preden jo zalijete, najprej pustite, da se posuši zgornji del zemlje. Če ne bo dobila dovolj vode, bodo konice listov porjavele. 

Kentija forsteriana | Avtor: Profimedia Profimedia
13. Gumovec

Ta odporna sobna rastlina, ki zahteva le malo vzdrževanja, je naravni vlažilec zraka. Agencija NASA je gumovec priporočila kot enega najboljših čistilcev zraka. Idealen je za popestritev mize ali okenske police, kjer dobiva nekaj sončne svetlobe. A tudi gumovec je strupen za pse in mačke, zato previdnost ne bo odveč.

Gumovec | Avtor: Profimedia Profimedia
14. Ananas

Ananas s svojimi velikimi listi očisti zrak in odstranjuje škodljive toksine, poleg tega pa z njim v notranjosti hiše ustvarite pridih eksotike. Obožuje toploto in sonce, zato ga je najbolje hraniti v zimskem vrtu. Za rast pa ne potrebuje vode, zato pred zalivanjem počakajte, da se zemlja posuši, nato pa zalijte liste in zemljo. 

Ananas | Avtor: Profimedia Profimedia
15. Flamingovec

Živobarvni flamingovec je odličen za tiste, ki se z nego rastlin šele spoznavajo, saj od vas ne zahteva veliko, le občasno zalivanje enkrat tedensko in lokacijo stran od neposredne sončne svetlobe. Še posebej dobro uspeva v vlažnih prostorih, denimo v kopalnici.

Flamingovec | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.