Pod streho > Varčna hiša
150107 ogledov

Naslednja položnica bo mnoge presenetila

Takšen bo univerzalni plačilni nalog. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Ceno elektrike je 1. januarja dvignil še zadnji od dobaviteljev. Odjemalci bodo februarja dobili tudi za petino višje položnice.

Večina dobaviteljev električne energije gospodinjstvom je 1. septembra lani cene uskladila z reguliranimi cenami, ki jih je kot ukrep proti energetski draginji določila vlada. Nekateri dobavitelji so takrat cene morali nižati, saj so bile te višje od najvišjih dovoljenih, drugi pa so jih povišali in izenačili z reguliranimi. 

Le največji dobavitelj električne energije gospodinjstvom je vztrajal na nižjih cenah od reguliranih. To je veljalo za odjemalce, ki so z Gen-i pogodbe o dobavi električne energije sklenili najkasneje do 7. julija 2022. 

Od 1. januarja naprej pa za vse odjemalce Gen-i veljajo regulirane cene. Kar pomeni, da se bodo stroški za električno energijo januarja zvišali, podražitev pa bodo odjemalci prvič zaznali na položnicah, ki jih bodo prejeli v začetku februarja.

Podražitev ne bo za vsa gospodinjstva enaka

Koliko bodo zneski na položnicah višji, je odvisno od tega, po kakšnih cenah so odjemalci elektriko plačevali do zdaj, koliko so je porabili in ali se jim obračuna po enotni ali po dvostopenjski tarifi. 

Za odjemalce, ki so pogodbo sklenili pred 26. aprilom lani, bo elektrika po enotni tarifi dražja za 20 odstotkov, po višji tarifi bo dražja za 37 odstotkov, za odstotek manj pa se bo podražila elektrika po manjši tarifi.

Za odjemalce, ki so pogodbo sklenili med 27. aprilom in 7. julijem lani, in plačevali višjo ceno elektrike, kot tisti, ki so pogodbe sklenili pred tem, pa bo enotna tarifa dražja za nekaj več kot tri odstotke, višja tarifa bo dražja za 12 in nižja za 26 odstotkov. 

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Pod streho Nagradili bodo vse, ki bodo znižali porabo elektrike in plina

Položnice bodo višje do 20 odstotkov

Vendar pa to ne pomeni, da se bodo za toliko povišale tudi položnice, saj cena elektrišne energije predstavlja le del skupnega stroška. Naši izračuni kažejo, da se bodo zneski na položnicah zvišali od zgolj za nekaj več kot odstotek, pa vse do dvajset in več odstotkov. 

Višjo podražitev lahko pričakujejo tisti odjemalci, ki so pogodbo z Gen-i sklenili do 26. aprila lani, saj so vse do novega leta plačevali nižjo ceno elektrike. Manjši pa bodo skoki pri tistih, ki so pogodbo sklenili do 7. julija lani, saj so plačevali višjo ceno elektrike. 

Primerjava zneskov na položnicah za odjemalce elektrike po enotni tarifi

Skoki v odstotkih bodo višji pri večjih porabnikih. Predvsem pa je zanimivo to, da se bo elektrika bolj podražila tistim odjemalce, ki jo plačujejo po dvotarifnem merjenju. Po naših izračunih od devet do 21 odstotkov. Medtem ko se bo odjemalcem z enotarifnim merjenje elektrika podražila za od slabih dveh odstotkov do 12 odstotkov. 

Primerjava zneskov na položnicah za odjemalce elektrike po dvotarifnem merjenju

Razmerje cen med višjo in manjšo tarifo ni več ugodno 

Na neugodno razmerje reguliranih cen visoke in manjše tarife odjema so že septembra lani opozorili na Zvezi potrošnikov Slovenije. Z vladnim odlokom določena višina cen ni v korist MT, ki je le 30 odstotkov nižja od VT in le 17 odstotkov nižja od ET. „Za primerjavo: še pred šestimi leti je bila razlika več kot 40-odstotna“, so opozorili takrat. 

Če je prej veljalo, da se dvotarifno merjenje splača že, če gospodinjstvo zgolj 40 odstotkov ali celo manj električne energije porabi v času manjše tarife, pa pri reguliranih cenah velja, da mora biti razmerje med višjo in manjšo tarifo vsaj 50:50, da se strošek elektrike po dvotarifnem merjenju izenači s stroškom elektrike po enotarifnem merjenju. 

Komentarjev 9
  • Vrtnica 17:32 05.januar 2023.

    Ta vlada si dovoli vse!

  • endrug 10:40 05.januar 2023.

    Ni problem v dražji elektriki. To je le nekaj evrov. Povišali se bodo tudi vsi dodatki in davki. To je pa že več.

  • jakec1575 10:19 05.januar 2023.

    Gen-i je ze 15 let med najcenejsimi. Tudi ko so vsi zapenjali za lanski dvig je bil se vedno najcenejsi in predvsem ni uporabnikov pustil na cedilu.