Pod streho > Varčna hiša
8037 ogledov

Tega ne odstranjujte sami, konča se lahko tragično

cisterna za olje Dezzen
Kam s cisterno, se sprašujejo tisti, ki so ali bodo ogrevanje s kurilnim oljem zamenjali za drug energent. Možnosti je več, nikakor pa ni pametno, da se odstranjevanja ali celo razreza cisterne lotimo sami.

Gasilci so že posredovali zaradi požara v kleti hiše, vzrok katerega je bil vžig kurilnega olja. Do tega je prišlo zaradi preskoka iskre, ko je lastnik sam z električnim orodjem rezal staro cisterno za kurilno olje. Tudi če v cisterni, ki jo nameravamo odstraniti ni več kurilnega olja, so v njej zagotovo usedline, ki so se nabrale v letih uporabe. Te pa so vnetljive. 

Cisterno naj odstrani specializirano podjetje

Če želimo po menjavi kurilnega sistema in energenta staro cisterno za kurilno olje odstraniti iz kleti, je vsekakor najbolje poiskati za to specializirano podjetje. To je najboljša rešitev tudi, če cisterno iz hiše lahko odnesemo v enem kosu. 

cisterna za olje | Avtor: Profimedia Profimedia
Kot rečeno so v cisterni usedline, lahko pa je v njej ostalo tudi nekaj kurilnega olja. Oboje je treba pred razrezom, ali preden cisterno kot celoto deponiramo na za to primerno odlagališče, odstraniti.

Črpanje olja, odstranitev usedlin in varen razrez

Strokovnjaki bodo najprej prečrpali kurilno olje in ga prefiltrirali, tako da bo še uporabno. Lahko ga na primer odstopimo sosedu, ki se še vedno ogreva s tem energentom ali morda prodamo. Če ne vemo, kam z njim, ga bo odpeljalo podjetje, ki izvaja odstranitev cistern. Potem bodo na primerne način očistili vse usedline in poskrbeli za njihovo primerno odlaganje.

cisterna za olje | Avtor: Profimedia Profimedia

Preden se lotijo razreza, s cisterne odklopijo vse priključke. Cisterno na manjše kose razrežejo s posebnimi orodji, odvisno od materiala in debeline sten. Pri tem poskrbijo za varnost in preprečijo, da bi med rezanjem prišlo do vžiga in požara. 

Na kose razrezano cisterno je preprosto odstraniti iz prostora. Odpadke podjetje odpelje na odpad, lahko pa se odločimo in staro železo, če je bila cisterna železna, obdržimo in prodamo. 

Talno ogrevanje in radiator Ogrevanje Pod streho Kurilno olje in zemeljski plin se poslavljata, prihajajo te naprave

Uporaba za skladičše pelet ali deževnico

Druga možnost je, da cisterno obdržimo in jo uporabimo v drug namen. Dobro očiščena in razmaščena, kar bo najbolje naredilo za to specializirano podjetje, lahko postane skladišče za pelete. Očiščena z ekološkimi namenskimi čistili, pa lahko postane tudi zbiralnik deževnice, še posebej, če je iz plastičnih mas. Pri železnih je namreč težava rjavenje, ki se pojavi zaradi stalnega stika železnih sten cisterne z vodo. 

cisterna za olje | Avtor: Dezzen Dezzen

Cisterno, ki je vkopana v zemljo, lahko tam pustimo, saj ne zavzema prostora. Vsekakor pa je tudi to dobro očistiti, predvsem pa naj strokovnjaki preverijo, ali je v zemljo vkopana cisterna še tesna, da ne bi morebitne nečistoče v njej odtekale v tla in naprej v podtalnico. Tudi te cisterne lahko uporabimo za zbiranje deževnice, seveda, če je temeljito očiščena. Lahko pa jo odkopljejo, očistijo in depnirajo.

Ogrevanje Čas za nakup Pod streho Primerjava cen: Ta energent se je najbolj podražil
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.