Pod streho > Varčna hiša
16200 ogledov

Ne spreglejte: Za nove naložbe tudi do 65 odstotkov subvencije!

sončna in vetrna elektrarna Profimedia
Danes bo v Uradnem listu objavljen nov javni poziv za neposredna nepovratna sredstva za naložbe v nove proizvodne naprave za proizvodnjo električne energije in toplote iz obnovljivih virov energije ter za hranilnike električne energije in toplote v kombinaciji s proizvodnjo energije.

Nepovratna sredstva so namenjena naložbam v nove proizvodne naprave, ki izkoriščajo obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije in toplote ter za proizvodnjo električne energije in toplote v kombinaciji z novim prigrajenim hranilnikom električne energije in toplote. Na poziv se bodo lahko prijavili vsi, ki so vpisani v poslovni register in imajo registrirano dejavnost glede električne energije ali toplote ter so hkrati pravna oseba, zadruga, fizična oseba, ki opravlja pridobitno dejavnost, kar vključuje tudi status nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji in samoupravna lokalna skupnost.

Izjemo v zvezi z izkazovanjem registracije dejavnosti glede proizvodnje električne energije zajemajo projekti, ki vključujejo proizvodne naprave, za katere iz soglasja za priključitev izhaja, da so priklopljene za namene samooskrbe.

Na voljo bo 80 milijonov evrov sredstev

subvencije OVE | Avtor: MOPE MOPE

Dodatni pogoji za hranilnike

Hranilniki električne energije morajo izpolnjevati pogoj, da je minimalna kapaciteta glede na nazivno moč proizvodne naprave, h kateri je prigrajen, vsaj 0,5 kWh na inštalirani kW električne moči proizvodne naprave. Kapaciteta navzgor ni omejena, investicijska pomoč pa se izplača največ za kapaciteto v višini 2 kWh na inštalirani kW.

Hranilniki za toploto pa morajo izpolnjevati pogoj, da je minimalna kapaciteta glede na nazivno moč proizvodne naprave, h kateri je prigrajen, vsaj 1 MWh na inštalirani MW izhodne toplotne moči proizvodne naprave

Skupno dodeljena pomoč posameznega projekta v nobenem primeru ne sme presegati 45 odstotkov skupnih stroškov projekta za veliko podjetje, pri čemer se lahko poveča za 20 odstotnih točk za pomoč, dodeljeno malim in mikropodjetjem, oziroma za 10 odstotnih točk za pomoč, dodeljeno srednjim podjetjem.

Komentarjev 14
  • dare326 14:18 31.oktober 2023.

    Iz izkustva sledi, delaj ravno nasprotno, kar predlaga država, ker običajno gre za to, kako potegniti denar iz nogavic državljanov.

  • Anja1956 18:19 27.oktober 2023.

    Temu se lahko reče tudi kraja običanim državljanom ! Subvencije so namenjene bogatenju že zdaj bogatih ! Za 5 Mw hranilnik bo vložil 2 miljona , država pa mu bo primaknila še kakšnih 6 miljončkov ! Bravo !

  • becar 13:12 27.oktober 2023.

    Zanimivo, kmalu bodo subvencije 95%, ker nobeden tega nekoristnega klumpa več noče kupovat!