Pod streho > Varčna hiša
1463 ogledov

Ne zaupajte ponudnikom, ki ocene naredijo čez prst. Drago bo!

ogrevanje Profimedia
Vgradili boste novo ogrevalno napravo in ponudnik vam je kar tako, čez palec, rekel, da bo takšna z močjo 18 kW prava. Mu verjamete?

Kupili so hišo, v kateri je bilo ogrevanje že urejeno. V kurilnici kotel na pelete, v bivalnih prostorih pa radiatorji. Ko je še pred njihovo prvo ogrevalno sezono prišel serviser, so novi lastniki imeli precej vprašanj. Med drugim jih je zanimalo tudi, ali je moč ogrevalnega kotla zadostna. „Ne da je zadostna, ta peč ima takšno moč, da bi lahko grela tri takšne hiše, kot je vaša,“ je zadovoljno povedal serviser. 

Manj zadovoljna pa sta bila s podatkom lastnika hiše. Dovolj sta poučena, da vesta, da mora biti moč ogrevalne naprave ravno pravšnja glede na toplotne potrebe hiše, ne pa prevelika ali premajhna. Ker ne eno, ne drugo ne zagotavlja učinkovite rabe energije, niti optimalnih stroškov ogrevanja. 

Takšnih zgodb je v starejših družinskih hišah po Sloveniji precej. Pred leti, žal pa se pogosto to dogaja še zdaj, so, zato da bo ja dovolj, v kurilnice vgrajevali oljne kotle, pa kotle na drva in očitno kasneje tudi na pelete, ki imajo čisto preveliko moč. Mojster za centralno ogrevanje je na oko ocenil hišo, njeno površino in odločil, da bo 25 ali 30 kW moči prava izbira. Pa ni, vsaj večinoma ne. 

Večja poraba goriva in krajša življenjska doba

„Za kotle na pelete in drva na primer velja, da najbolje delujejo pri nazivni moči,“ pojasni Matjaž Valenčič neodvisni energetski svetovalec iz ZaEnSvet. Torej če je nazivna moč kotla 30 kW, ta v hiši, ki bi jo lahko ogreval 10- ali največ 15-kilovatini kotel, nikoli ne bo deloval pri nazivni moči temveč pri precej manjši. To pa pomeni, da njegov izkoristek ne bo optimalen, poraba kuriva bo večja, kot bi bila, če bi kotel imel manjšo moč. Kotel se bo pogosto prižigal in ugašal, kar pa slabo vpliva tudi na njegovo življenjsko dobo. 

ogrevanje peleti | Avtor: Profimedia Profimedia
Potrebna toplotna moč je najbolj pomemben podatek, ki ga moramo imeti, ko kupujemo novo ogrevalno napravo. Če je ta ocenjena ali celo izračunana narobe, smo lahko kupili še tako vrhunsko napravo, pa želenih učinkov ne bo. Zgodi se lahko dvoje, kurilna naprava, ki jo izberemo, bo lahko imela preveliko ali pa premajhno moč, rečemo tudi, da je pre- ali poddimenzionirana. „V prvem primeru nas bo zeblo, v drugem pa bodo stroški naložbe in ogrevanja višji, kot bi smeli biti,“ razloži Matjaž Valenčič.

Ne gre namreč zanemariti dejstva, da so kotli večjih moči običajno precej dražji od tistih, ki imajo manjše moči. Predimenzioniran kotel je torej slaba naložba iz dveh vidikov, še posebej pa so razočarani lastniki hiš, ki so te energijsko prenovili in s tem zmanjšali toplotne potrebe, pri stroških ogrevanja pa se to ne pozna toliko, kot bi se moralo oziroma so pričakovali. Tudi razlog za to tiči v predimenzionirani ogrevalni napravi. 

Če vi hiši zmanjšamo toplotne izgube, je treba temu prilagoditi tudi ogrevalno napravo in izbrati takšno s primerno močjo. 

Kamena volna Načrti Pod streho Le novo ogrevanje ali celovita obnova hiše. Kaj se bolj splača?

Kako izračunamo pravo moč kurilne naprave? 

Edini pravi odgovor je izračun, ki ga naredi za to pooblaščeni inženir strojnih inštalacij. Za izračun moči je namreč treba upoštevati zelo veliko dejavnikov, zahtevanih je veliko vhodnih podatkov, zato se sami tega zelo težko lotimo. Precej dobro bi morali razumeti zakonitosti gradbene fizike, da bi sami lahko naredili izračun potrebne toplotne moči. 

Zato se na ocene, ki jih naredijo različni ponudniki in monterji ne gre zanašati, pa čeprav imajo več let izkušenj. Tudi podatek o pretekli porabi energenta, ki ga različni mojstri največkrat uporabijo za oceno, ne zadostuje. To, da denimo v hiši zdaj porabimo 2500 litrov kurilnega olja, ob tem pa povemo še, da imamo na primer 200 kvadratnih metrov ogrevane površine, je premalo. Nimamo namreč podatka o tem, kolikšen je v resnici letni izkoristek ogrevalnega sistema z obstoječim kotlom vred. Če pri tem upoštevamo, da je ta še predimenzioniran, lahko razumemo, da bo ocena lahko zelo napačna, opozori Valenčič. 

Različni izračuni spletnih kalkulatorjev

Izračune smo preverili tudi na spletu, kjer lahko najdemo različne kalkulatorje za izračun potrebne moči ogrevanja. Prvi je zahteval ogrevano površino in višino stropov, med danimi možnostmi smo morali izbrati tudi stopnjo izoliranosti hiše in njeno osončenost. Kalkulator je izračunal, da potrebujemo kurilno napravo z močjo 17 kW. 

V drugem je bilo treba vpisati zdajšnjo porabo energenta, ogrevalno površino, izbrati med različnimi izkoristki kotla, vpisati regijo, in število družinskih članov zaradi izračuna porabe tople vode. Skupaj za ogrevanje in pripravo tople vode nam je ta kalkulator izračunal, da bi zadostovala kurilna naprava z mojo 10 kW. 

Razlika je neverjetna, kar 70 odstotkov, kar je dodatni dokaz, da ne gre zaupati ocenam. Če želimo optimalno moč kurilne naprave, je pač treba naročiti izračun strokovnjaka. Ta bo pri izračunu upošteval klimatske razmere na lokaciji, kjer je hiša, lastnosti stavbe, med katere spadajo velikost, faktor oblike, toplotne izgube (transmisijske in ventilacijske), toplotna akumulacija stavbe, upošteval bo tudi energent in želeni ogrevalni sistem. 

Toplotna črpalka Stroški Pod streho Ponudniki so za toplotno črpalko, energetski svetovalec za zemeljski plin

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.