Pod streho > Varčna hiša
3638 ogledov

Nižje cene ogrevanja za uporabnike Energetike Ljubljana

radiator, ogrevanje Profimedia
Prihranki na letni ravni bodo predvidoma znašali več sto evrov.

Uporabniki daljinskega ogrevanja v Ljubljani bodo od 1. novembra deležni znižane variabilne cene toplote, in sicer za dobrih 13 odstotkov, so sporočili iz Energetike Ljubljana.

Po novem cena toplote v Ljubljani znaša 79 evrov na megavatno uro, kar je za 12 evrov manj od do sedaj veljavne cene, ki je znašala 91,4 evra na megavatno uro. ''Ključen razlog, da smo lahko v Energetiki Ljubljana znižali ceno toplote, so nižji pričakovani stroški goriv do konca letošnjega leta. Zaradi ugodnih vremenskih pogojev je možna ugodnejša struktura porabe goriv - več proizvodnje iz premoga ter poraba cenejšega ELKO namesto plina,'' ugotavljajo v javnem podjetju.

Povprečno stanovanje bo prihranilo približno 11 evrov mesečno

Skupni mesečni strošek ogrevanja za mesec november bo v primerjavi nove cene toplote in ob upoštevanju vseh dajatev in DDV za povprečno stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov nižji za približno 11 evrov in bo znašal okoli 84 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa za 37 evrov in bo znašal okoli 295 evrov.

Prihranki na letni ravni bodo tako znašali več sto evrov, ob upoštevanju, da je od septembra do decembra letos DDV znižan na 9,5 odstotka. Po izračunih Energetike Ljubljana bo skupni letni strošek ogrevanja za leto 2022 za povprečno stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov tako nižji za približno 24 evrov in bo znašal okoli 834 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa bo višji za okvirno 86 evrov in bo znašal okoli 2.718 evrov.

Do konca tega leta sprememba cene toplote v Ljubljani ni predvidena. ''Oskrba s toploto je regulirana dejavnost in spremembe cene se lahko izvajajo le ob dejanskih spremembah stroškov energentov in emisijskih kuponov, ki vplivajo na stroške proizvodnje toplote, in sicer tako navzgor kot navzdol,'' so v sporočilu za javnost zapisali v Energetiki Ljubljana.

Ključni energenti za proizvodnjo toplote v sistemu daljinskega ogrevanja Ljubljane so premog, lesna biomasa, plin in ELKO, ki lahko nadomešča plin.

Daljinsko ogrevanje v Ljubljani je med cenovno ugodnejšimi v Sloveniji, še ugotavljajo na Energetiki Ljubljana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 13:27 02.november 2022.

    Predvolilni oglas zokanovića..