Pod streho > Varčna hiša
10875 ogledov

Nov ukrep vlade: "Zaradi nižjega DDV bodo računi nižji za vse!"

ogrevanje peleti Profimedia
Vlada je sprejela odločitev o znižanju DDV za energente za vse uporabnike.

Klemen Boštjančič | Avtor: Anže Petkovšek Minister za finance, Klemen Boštjančič. Anže Petkovšek
Vlada je  sprejela odločitev glede znižanja DDV za vse energente in za vse uporabnike, je sporočil minister za finance Klemen Boštjančič. "Ne delamo razlik med uporabniki, ampak vse obravnavamo enako," pravi Boštjančič. S tem vlada nadaljuje ukrepe za naslavljanje draginje.

Zaradi tega ukrepa bo v državni proračun priteklo okoli 130 milijonov evrov manj. Natančnih izračunov, koliko bodo privarčevala posamezna gospodinjstva, vlada še nima. "Konkretnega seštevka še nimamo izračunanega, se pa giblje od nekaj sto evrov do pri nekaterih porabnikih precej čez tisoč evrov za to obdobje," pravi minister. 

Nižji DDV pa ne velja za kurilno olje. "Nižjega DDV zaradi evropske direktive ne moremo uporabiti za kurilno olje, DDV smo znižali pri lesni masi pa smo znižali DDV, vendar so možnosti vlade omejene, ker gre za energent, kjer ne moremo regulirati cen. Nadejamo se, da se to znižanje ne bo prelilo v višje marže trgovcev," še dodaja Boštjančič. 
Enako velja za bencin in dizel, ki pa jima vlada zaradi draginje regulira ceno. To naj bi v prihodnosti storila tudi za kurilno olje in daljinsko ogrevanje, je napovedal Boštjančič.

Doslej je vlada uvedla delno regulacijo cen pogonskih goriv, omejila najvišje cene elektrike in zemeljskega plina, začasno je odpravila nekatere dajatve ter podaljšala 50-odstotno znižanje trošarin ter napovedala znižanje davka na dodano vrednost (DDV). Danes naj bi omejila tudi cene daljinske toplote. Jeseni bodo sledili ukrepi za gospodarstvo.

 

Komentarjev 9
  • joze95 18:05 28.julij 2022.

    Ni res, vlada ni znižala cene vsem energentom. Vlada je selektivno pristopila k energentom! Kdor tega ne razume je slovenski novinar!

  • Avatar Lucinda_Binney
    Lucinda_Binney 16:17 28.julij 2022.

    Najboljša ponudba ... Google je za vsa spletna dela od doma plačal 638 do 957 dolarjev na dan. Moja mlajša sestra je bila dva meseca brez dela, prejšnji mesec je bil njen ček 28537 dolarjev, tako da je delal doma ...prikaži večma 3 ure dela na dan in zaslužil sčasoma lahko še večja ... Tako sem začel .......... >>>>>>>>>>> www.ordcash.com

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 16:10 28.julij 2022.

    torej če bo račun 500 eur bo potem kak cent manj in narod naj ploska,piškotki so šli cene vmes v nebo ,mal popustijo in plan je uspel ,zelo dobro ste izvolili (vse parlamentarce odstrant za vekomaj ,JJ pa med ta prvimi)