Pod streho > Varčna hiša
23526 ogledov

Pogoji, pod katerimi vam bo država dala denar, so se izjemno zaostrili

račun, položnica, denar Profimedia
Pogoji za pridobitev subvencije za gradnjo ali obnovo hiše bodo po novem veliko strožji, kot so bili do zdaj.

Nov javni poziv za nepovratne spodbude za gradnjo skoraj ničenergijskih hiš (sNES), v okviru katerega bo na voljo tri milijone evrov, bo Eko sklad predvidoma objavil septembra. Za razpisana sredstva bodo lahko kandidirali graditelji novih hiš in tisti, ki obstoječe obnavljajo v skoraj ničenergijskem standardu, če so z gradnjo ali deli začeli po 1. januarju letos, so sporočili iz Eko sklada. 

Novi javni poziv, ki ga je nadzorni svet že sprejel, v primerjavi s predhodnim javnim pozivom  89SUBsNESOB21, ki je že zaprt, prinaša kar nekaj sprememb, tudi dodatnih zahtev in zaostrenih pogojev. Iz tega izhaja, da bodo morale stavbe, za katere bo po novem graditelj lahko dobil subvencije, izpolnjevati strožje pogoje, kot veljajo po gradbenem zakonu, na podlagi katerega je gradnja sNES obvezna od leta 2022. 

Do zdaj je veljalo, da so nepovratna sredstva namenjena za:

- gradnjo ali nakup nove skoraj ničenergijske eno- ali dvostanovanjske stavbe, 
- skoraj ničenergijsko prenovo starejše eno- ali dvostanovanjske stavbe,
- nakup stanovanja v novi ali prenovljeni skoraj ničenergijski tri- in večstanovanjski stavbi. 

V novem pozivu pa subvencij za zadnji ukrep ne bo več. Eko sklad nakupov stanovanj v prenovljenih ali novih sNES ne bo več subvencioniral. Vse spodbude bodo namenjene zgolj eno- in dvostanovanjskim hišam. 

Obvezna samooskrba z elektriko in sistem za deževnico

A tudi za te bodo veljali strožji pogoji, kar pove že oznaka. Po novem ne bo dovolj, da bo hiša sNES, temveč bo morala biti sNES+. 

To pomeni dve novi zahtevi, in sicer obvezna bosta naprava za samooskrbo z električno energijo in sistem za učinkovito rabo vodnih virov v stavbah.  

Pri prenovah v skoraj ničenergijskem standardu pa bo obvezna le naprava za samooskrbo z električno energijo, ne pa tudi sistem za učinkovito rabo vodnih virov v stavbah. 

sončna elektrarna | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsa elektrika iz samooskrbe in 70 odstotkov OVE

Naprava za samooskrbo bo morala biti načrtovana tako, da bo proizvedla toliko električne energije, kolikor je bo gospodinjstvo potrebovalo za delovanje sistemov ogrevanja, priprave tople vode, prezračevanja in razsvetljave. 

Dodatni pogoj je tudi višji delež obnovljivih virov energije v stavbi. Do zdaj je veljalo, da mora biti vsaj 50 odstotkov letne dovedene energije za delovanje stavbe, torej za ogrevanje, hlajenje, razvlaževanje, prezračevanje, pripravo tople vode in razsvetljavo iz obnovljivih virov, po novem bo ta delež 70 odstotkov. 

Obvezen tudi podzemni zbiralnik

Čisto nova je tudi zahteva za učinkovito rabo vodnih virov. Novogradnja sNES+ bo mora imeti vgrajen sodoben sistem za zbiranje, distribucijo in rabo deževnice. Ta se bo morala uporabljati za splakovanje stranišč, pranje perila, zalivanje vrta … Za to bo treba vgraditi tudi podzemni zbiralnik s prostornino najmanj šest kubičnih metrov. 

Deževnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Še več dokumentov in dokazil

Zaradi novih zahtev, bodo vlagatelji morali pripraviti in k vlogi priložiti tudi nekaj dodatnih dokumentov. Priložiti bo treba načrte oziroma grafični prikazi vgradnje naprave za samooskrbo z električno energijo, pri novogradnjah sNES+ bo v načrtu s področja strojnih inštalacij treba prikazati še učinkovito rabo vodnih virov v stavbi. 

Ob izplačilu odobrene subvencije pa bo treba priložiti še kopijo pogodbe o uporabi sistema za samooskrbo z električno energijo, račune, dokazila o plačilu in fotografije, pri novogradnjah pa še račune, dokazila o plačilu in fotografije sistema za učinkovito rabo pitne vode, zbiranje in distribucijo deževnice, vključno s podzemnim rezervoarjem. 

Pogoj za izplačilo odobrene subvencije bo med drugi tudi, da bodo naprave za samooskrbo z električno energijo že obratovale. 

Komentarjev 12
  • matermila 11:41 06.julij 2023.

    Samooskrba z elektriko? Ja pizdeki nesposobni, hočem sončno elektrarno,pa se baje nimam kam priklopit. Pa koga vi to jebete?

  • lojs 11:01 06.julij 2023.

    vse te idejo podražijo novogradnje, tako da bo za mlade pare še bolj nedostopno ... vse te novogradnje so najmanj 100.000€ dražje ... res mi ni jasno, zakaj ne forsirajo še samoskrbe s hrano ... aja, človek bo po novem ...prikaži več delal 16ur in ta tako lepa in tehnološko napredna bajta bo samo še za gledat, enkrat zvečer, ponoči, pa še to ne poleti, ker dopust je pa v hrvatiji ... a bo sploh kaj časa za kakšen piknik? ... gluposti na gluposti, na gluposti

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:09 06.julij 2023.

    Krediti bodo za bogate Pogoji, pod katerimi vam bo država dala je naš denar