Pod streho > Varčna hiša
23499 ogledov

Nove cene plina, takšni bodo zneski na položnicah

cena plin Profimedia
Od januarja naprej bodo tudi tisti dobavitelji, ki tega še niso naredili novembra, obračunali nižje cene zemeljskega plina. Zneski na položnicah bodo zato nižji. Izračunali smo, koliko.

Čeprav je minister za okolje, podnebje in energijo, Bojan Kumer jeseni dejal, da bo v prihodnje reguliran le trg električne energije, cene zemeljskega plina pa ne, je bila v drugi polovici oktobra sprejeta uredba tudi o zamejitvi najvišje drobnoprodajne cene zemeljskega plina. 

Uredba začne veljati 1. januarja, torej je od tega datuma naprej najvišja dovoljena drobnoprodajna cena zemeljskega plina 0,0599 evra/kWh. Omejitev najvišje dovoljene cene zemeljskega plina bo veljala do 30. aprila 2024. 

Veljala bo za individualne gospodinjske odjemalce in tudi za odjemalce v večstanovanjskih blokih, ki se ogrevajo prek skupne kurilne naprave v lasti ali solasti teh gospodinjstev. 

Trije so cene znižali že prej

Cene zemeljskega plina sta 1. novembra že znižala dobavitelja GEN-I in Elektro energija, še precej prej pa so jo znižali tudi v Adriaplinu. 

Vsi drugi dobavitelji so vse do konca decembra vztrajali pri prej določeni najvišji dovoljeni ceni za gospodinjske odjemalce, ta je bila 0,073 evra/kWh. 

Pod dovoljeno ceno le še en dobavitelj

Preverili smo, ali bodo cene morda nižje od najvišje dovoljene in kakšne so razlike med dobavitelji. Najcenejša ostajata GEN-I in Elektro energija, ki plin dobavljata po najnižji ceni. Njihovi odjemalci že od novembra naprej plačujejo približno 15 odstotkov nižje položnice. 

Tudi v Petrolu so se odločili, da bodo ceno še nekoliko znižali pod najvišjo dovoljeno. Njihovi odjemalci bodo tako februarja prejeli za približno 14 odstotkov nižji račun, kot je bil do decembra. 

Vsi drugi dobavitelji pa so se odločili, da bodo od januarja naprej plin zaračunali po najvišji dovoljeni ceni. To pomeni, da bodo položnice njihovih odjemalcev nižje za približno 13 odstotkov. 

Razlike med dobavitelji izjemno majhne

Glede na cene smo izračunali tudi, ali se odjemalcem splača zamenjati dobavitelja zemeljskega plina. Razlike so izjemno majhne. Med najdražjim in najcenejšim dobaviteljem je razlika le 15 evrov na leto, če upoštevamo povprečno porabo gospodinjstva v bloku, ki je približno 8000 kWh na leto. Le nekaj več, 27 evrov bi privarčevalo gospodinjstvo, ki na primer v hiši porabi 15.000 kWh na leto. 

V ceni so poleg cene zemeljskega plina upoštevane tudi vse dajatve. Dobavitelji na položnicah obračunajo strošek za distribucijo in meritve, poleg tega pa še trošarino, dajatev CO2, dajatev za učinkovito rabo energije ter dajatev za OVE in SPTE ter 22-odstotni DDV. 

 

 

Komentarjev 2
  • scharc 09:45 27.december 2023.

    V adriaplinu so npr. do 20. decembra na skrivaj imel akcijo "jesen po spletu 2023", ki je znižala ceno pri že obstoječih/novih pogodbah - si moral pa pogledati in prositi, da ti jo aktivirajo in velja še celo leto 2024. ...prikaži več Zvita taktika, da obdržiš pozorne potrošnike, ki bi drugače šli h konkurenci, nepozorni pa plačujejo nekoliko več.

  • Avatar Garancija
    Garancija 14:49 25.december 2023.

    Bolj varčujemo,dražje je,ful dobr ane