Pod streho > Varčna hiša
4858 ogledov

Novo: aplikacija za preverjanje možnosti priključitve

sončna elektrarna Profimedia
V Elektru Ljubljana so napovedali novo storitev, ki bo uporabnikom omogočala izračun možnosti priključitve samooskrbne sončne elektrarne. Obenem sporočajo, da se še vedno lahko prijavite na razpis za prožnost in zaslužite.

Nova storitev, ki bo dostopna v aplikaciji Moj elektro, bo namenjena temu, da bo uporabnik še pred končno odločitvijo o postavitvi samooskrbne sončne elektrarne lahko preveril možnost priključitve in naredil informativni izračun priključne moči, poroča portal Trajnostna energija. 

V Elektru Ljubljana so ob tem poudarili, da informativni izračun še ne pomeni rezervacije električne priključne moči samooskrbne sončne elektrarne. To si uporabnik, ki želi postaviti sončno elektrarno lahko zagotovi zgolj na podlagi izdanega soglasja za priključitev na omrežje. 

Nova storitev je torej namenjena le preverjanju, s čimer bo uporabnik zgolj informativno ugotovil, ali sončno elektrarno sploh lahko priključi, in če jo lahko, kolikšna je lahko njena priključna moč. 

Storitev informativnega izračuna za OVE bo implementirana takoj po dokončanem posodabljanju informacijskega sistema, kdaj natančno bo to, pa na Elektru Ljubljana niso povedali. 

Na razpis za prožnost se je prijavilo le 55 odjemalcev

Konec maja so na Elektro Ljubljana objavili prvi razpis za še eno novo storitev, ki jo ponujajo uporabnikom, in sicer za prožnost, pri kateri gre za zmožnost uporabnika, da kratkotrajno zmanjša porabo oziroma moč na merilnem mestu na zahtevo. Največ preobremenitev je v zimskem času, ko se uporabniki ogrevajo na električno energijo. Ob preobremenjenem omrežju bodo ponudnikom storitve prožnosti poslali zahtevo, da na svojem merilnem mestu zmanjšajo rabo za kratek čas. 
 
Uporabniki bodo za to nagrajeni. Bolj, ko bo uporabnik zmanjšal rabo energije, več denarja bo dobil, za polletno sodelovanje je lahko vrednost nagrade tudi do 50 evrov. 

Na razpis se je do zdaj javilo oziroma registriralo 55 uporabnikov. Kot so za omenjeni portal sporočili iz Elektra Ljubljana, so to večinoma fizične osebe, nekaj pa je tudi podjetij. 

Razpis odprt do 1. septembra

Razpis je še vedno odprt, zajema pa 30 transformatorskih postaj, ki napajajo 2000 uporabnikov. Skupna vrednost prožnosti skupaj z industrijskimi odjemalci znaša nekaj manj kot 550 kW moči.

Prožnost na teh transformatorskih postajah še vedno lahko registrira vsak na območju Elektra Ljubljana, ki ima možnost kratkotrajnega znižanja moči na merilnem mestu, registracijo pa izvede na portalu Moj elektro. 

Ob prijavi, ki bo odprta do 1. septembra letos, odjemalci tudi oddajo svojo ponudbo, za kakšno ceno, izraženo v evrih na prilagojeno kilovatno uro, so se pripravljeni prilagajati. 

Storitev prožnosti Elektru Ljubljana omogoča, da za nekaj let zamaknejo naložbo v zamenjavo transformatorskih postaj, ki so preobremenjene le nekaj ur na leto. 

Če ustreznih ponudb ne bo, bodo morali investirati v zamenjavo transformatorskih postaj, namesto da bi del tega denarja dali odjemalcem kot nagrado za njihovo prilagajanje, so še povedali

Komentarjev 1
  • SlavkoKrizman 10:47 24.junij 2023.

    "za polletno sodelovanje je lahko vrednost nagrade tudi do 50 evrov" ...sej nevem al bi se smejal al jokal....