Pod streho > Varčna hiša
16434 ogledov

Novo ogrevanje? Tako je o subvencijah odločila vlada

ogrevanje peleti Profimedia
Za zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi bo na voljo dodatnih skoraj 26 milijonov evrov, je nedavno odločila vlada.

Vlada je v veljavnem Načrtu razvojnih programov 2023-2026 potrdila spremembo projekta Zamenjava starih z novimi kurilnimi napravami na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami in mu s tem namenila več sredstev. Vrednost omenjenega projekta je povečala iz do zdaj predvidenih 89,5 milijona evrov na 115,3 milijona evrov.

Tako bo za spodbujanje zamenjave starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami na voljo dodatnih skoraj 26 milijonov evrov. Naložba, ki se sofinancira iz podnebnega sklada, se bo skladno s predvidenim časovnim načrtom izvajala do konca letošnjega leta. 

Cilj projekta je povečati delež obnovljivih virov energije pri ogrevanju stavb in povečati njihovo učinkovitost, hkrati pa dolgoročno izboljšati kakovost zraka, tam, kjer je zdaj slab, in ohraniti njegovo kakovost, tam, kjer je ta dobra. 

Sredstva bo tako kot do zdaj občanom prek nepovratnih finančnih spodbud dodeljeval Eko sklad. „S povečanjem sredstev bo Eko sklad imel letos na voljo skupaj 32 milijonov evrov za spodbujanje zamenjave malih kurilnih naprav. Sredstva so namenjena kontinuiranemu izvajanju razpisa za ta namen. S povečanjem vrednosti tega projekta na MOPE zagotavljamo ustrezna sredstva, ki omogočajo neprekinjeno izvajanje razpisa in dodeljevanje subvencij občanom,“ so nam povedali na ministrstvu za okolje, prostor in energijo. 

Z namenom, da se razpis izvaja kontinuirano tudi v prihodnje, načrtujejo podoben obseg sredstev za spodbude za zamenjavo malih kurilnih naprav tudi v naslednjih letih. 
 

Komentarjev 5
  • Avatar olor
    olor 10:29 16.junij 2023.

    Ne vem kako je sedaj, vendar pred petimi leti je bilo hitro(tri mesece). Predpogoj da si se držal vsega kar so zahtevali kot priloge.

  • Luksi 10:00 16.junij 2023.

    Kos sem pred leti menjal peč je bilo prav tako neskončno razpisov, ampak na koncu nisem dobil nič, ker povsod najdejo nekaj, da izpadeš. To je čisto zavajanje, poleg tega pa tudi če za nekaj celo uatrezaš daš za birokracijo ...prikaži več povezano z izvedbo toliko, kolikor dobiš, ali pa celo več...

  • Svobodnež 09:20 16.junij 2023.

    Samo če bo EKO sklad obdeloval vloge s takšnim tempom kot sedaj, bo subvencijo pokasiral moj vnuk! Kolikor vem, rešuje vloge na zadnjem razpisu ENA SAMA OSEBA!