Pod streho > Varčna hiša
991 ogledov

Se splačajo in ali so prihranki pri ogrevanju res tolikšni?

Pametni termostat Profimedia
Ena od tehnologij, ki se počasi prebija v domove, so pametni termostati. Ponudniki zagotavljajo 30 in več odstotkov prihranka pri rabi energije za ogrevanje. So številke realne?

Pametni termostati so še ena od sodobnih tehnologij, ki vstopa v naše domove in je namenjena bolj udobnemu upravljanju ogrevanja, lahko tudi hlajenja in prezračevanja, hkrati pa seveda bolj racionalni in nadzorovani rabi energije.

Temperatura na daljavo in po urnikih

Osnovna funkcija pametnih termostatov je, tako kot pri klasičnih, še vedno nastavitev želene temperature v prostoru. A zato nam ni treba več vstati s kavča, temveč temperaturo nastavimo na daljavo, s pomočjo aplikacije na mobilnem telefonu. To lahko naredimo tudi na poti iz službe, ali ko se vračamo s počitnic. Skratka od kjer koli lahko v naprej poskrbimo, da nas bo dom pričakal ogret na želeno temperaturo. 

Pametni termostati imajo še več drugih funkcij oziroma zmogljivosti. Nastavimo lahko različne urnike, po katerih se ravnajo in samodejno spreminjajo temperaturo prostora v različnih obdobjih dneva ali tedna. Bolj napredni beležijo naše navade in si jih zapomnijo, nekateri merijo tudi rabo energije sistema ogrevanja, hlajenja in prezračevanja. V pogosto nenaseljenih hišah, kot so vikendi, delovanje ogrevanja vzdržujejo na nivoju, ki preprečuje zmrzovanje, nekateri pa celo opozorijo na težave v ogrevalnem sistemu.

Za takšno upravljanje ogrevanja torej potrebujemo pametni termostat, ki ga preprosto namestimo na steno, nekatere lahko tudi prenašamo po različnih prostorih, mobilno in/ali spletno aplikacijo, s pomočjo katere jih upravljamo, in brezžično internetno povezavo. 

Termostatski ventil Termostatski ventili Pod streho Jih znate uporabljati, ali jih le po občutku vrtite levo in desno?

Združljiv mora biti z ogrevalno napravo

Preden izberemo pametni termostat, je treba preveriti ali je združljiv z našim obstoječim ogrevalnim sistemom oziroma ogrevalno napravo. Napredne različice lahko že povežemo z velikim številom ogrevalnih naprav na zemeljski plin, kurilno olje, pelete in drva, s toplotnimi črpalkami, solarnimi sprejemniki in IR-paneli. Natančni seznam združljivih naprav in sistemov moramo dobiti pri ponudniku pametnih termostatov.

Pametni termostat lahko namestimo in povežemo sami ali pa to naredi strokovnjaki, kot zatrjujejo ponudniki, pa njihovo upravljanje naj ne bi bilo zahtevno. 

Prihranki nad 30 odstotkov, a ne nujno

V predstavitvah pametnih termostatov lahko preberemo, da bo uporabnik z njihovo namestitvijo in uporabo zmanjšal rabo energije kar za 30, celo 37 odstotkov. To je precejšnje zmanjšanje, če vemo, da približno toliko zmanjšamo rabo energije, če v hiši zamenjamo stavbno pohištvo. 

V Zvezi potrošnikov Slovenije potrjujejo, da s pametnim termostatom lahko zmanjšamo količino energije za ogrevanje in povečamo udobje, a dodajajo, da ni nujno, da bo tolikšna, kot zatrjujejo ponudniki. Prihranek je odvisen predvsem od ogrevalnega sistema, toplotne izolacije ovoja hiše ali stanovanja ter tudi od tega, kako „pameten“ termostat smo izbrali in koliko v praksi izkoriščamo različne funkcije. 

Zmanjšanje rabe energije pa je odvisno tudi od naših ogrevalnih navad. Kot pravijo v ZPS, ocene prihrankov ponudnikov temeljijo na domnevi, da smo pred začetkom uporabe pametnega termostata v stanovanju ali hiši ves dan vzdrževali enako temperaturo. Torej če smo že prej temperaturo nastavljali glede na to ali smo doma ali ne in jo ponoči za dve do tri stopinje Celzija znižali, prihranki zagotovo ne bodo tako veliki.  

Prihranek je tudi odvisen od izhodiščne temperature, glede na katero so merili prihranke. Ta pri večini ponudnikov ni navedena, je pa pomembna, saj vsaka stopnja več ali manj v prostoru pomeni približno šest odstotkov več ali manj porabljene energije. 

Pri nas za zdaj ponudbe pametnih termostatov še ni veliko, cene zanje pa so od 180 pa vse do 315 evrov. 

Ogrevanje Ogrevanje Pod streho Tako zmanjšamo stroške ogrevanja brez velikih naložb

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.