Pod streho > Varčna hiša
77400 ogledov

Velika sprememba pri računu za elektriko

Elektrika, položnica, podražitev Profimedia
Vse je pripravljeno za uporabo nove metodologije obračuna omrežnin za električno energijo. Nov sistem je precej zapleten in zahteva aktivnega odjemalca. Kako ga bo ta sploh razumel in uporabljal in ali bo omrežnina po novem dražja, so nam precej obsežno in natančno pojasnili na agenciji za energijo, kjer je nova metodologija tudi nastala.

V naslednjih 10 letih so za uresničitev ciljev zelenega prehoda potrebne obsežne naložbe v distribucijsko omrežje, iz NEPN izhaja, da bomo potrebovali več kot dve milijardi evrov, to pa predstavlja velik vpliv na omrežnino, ki jo plačujemo odjemalci električne energije.

Vsi, od potrošnikov do industrije, moramo postati aktivni odjemalci. Elektrooperaterji morajo v sistem stroškovno učinkovito vključiti razpršene vire proizvodnje in nova bremena, ki izvirajo iz vse večje uporabe toplotnih črpalk in elektrifikacije prometa. Agencija za energijo mora omogočiti pogoje za prilagajanje odjema in čim bolj učinkovito rabo omrežij. Tako se bodo elektrooperaterji lahko izognili določenim naložbam v omrežje ali pa jih vsaj odložili. Odjemalec bo lahko pripomogel k nižjim stroškom omrežnine, na agenciji za energijo pojasnjujejo, zakaj nova metodologija za obračun omrežnine.

Nove tarife za uporabo omrežja bodo namreč z večjim časovnim razlikovanjem, močnejšimi cenovnimi signali in postopnim uvajanjem dodatnega zaračunavanja presežne moči odjemalce spodbudile k učinkovitejši rabi omrežja oziroma prilagajanju svojega odjema.

Tudi po novem bo obračun temeljil na ločevanju omrežnine glede na moč in omrežnine za energijo, ključne novosti, ki se bodo začele uporabljati naslednje leto, pa so:

- uvedba novih časovnih blokov,
- razločevanje med dogovorjeno in presežno obračunsko močjo,
- večja stroškovna obremenitev tarifnih postavk za moč.

Pet časovnih blokov, dve sezoni in dve vrsti dnevov

Časovni blok predstavlja obdobje znotraj dneva in je določen ločeno za višjo in nižjo sezono ter delovni dan in dela prost dan. Časovnih blokov z različno tarifno postavko je čez leto pet, znotraj dneva so trije, strošek za uporabo omrežja v posameznem bloku pa je odvisen od obremenjenosti omrežja. Najdražji je časovni blok 1 in se pojavi le v višji sezoni, najcenejša je uporaba omrežja v časovnem bloku 5, ki nastopi le v nižji sezoni. 

časovni bloki omrežnina | Avtor: Agencija za energijo Agencija za energijo
Višja sezona je določena za november, december, januar in februar, nižja za ostale. Za vsak dan se na podlagi ur konične obremenitve sistema določijo ure visoke, srednje in nizke obremenitve. 

"Časovni bloki v urah visoke in srednje obremenitve med delovniki so usklajeni s trajanjem sedanje višje tarife - VT, časovni bloki v urah nižje obremenitve pa s trajanjem nižje tarife - MT. V dela prostih dnevih in v nižji sezoni najdražji časovni blok 1 nikoli ne nastopi," poudarjajo na agenciji. 

Tarife omrežnine za obračunsko moč in energijo se bodo razlikovale glede na posamezen časovni blok. Ko bo omrežje najbolj obremenjeno, bodo najvišje, ko bo najmanj obremenjeno, pa najnižje. "Tako bodo odjemalci s cenovnim signalom spodbujeni k prilagajanju odjema in vplivanju na trenutne in tudi prihodnje stroške za uporabo omrežij."

Dogovorjena in presežna obračunska moč

Podlaga za obračun omrežnine za moč v posameznem časovnem bloku bo dogovorjena obračunska moč. Do zdaj je bila ta odvisna od načina priključitve na omrežje (enofazni ali trifazni) ter nazivne jakosti omejevalca toka, zato odjemalec ni mogel vplivati na višino omrežnine za moč. 

To se bo spremenilo, saj bo dogovorjeno obračunsko moč vnaprej določil elektrooperater na podlagi odjemalčevega dejanskega profila porabe kot povprečje treh konic odjema električne energije v posameznem časovnem bloku v obdobju zadnje višje sezone. 

Odjemalec bo lahko vnaprej določeno dogovorjeno obračunsko moč spremenil glede na svojo pričakovano porabo. Če lahko spremeni, ali razporedi svojo porabo in uporablja omrežje v času, ko so tarife nižje, bo neposredno vplival na svoje stroške in si znižal mesečni račun za omrežnino, hkrati pa pomagal razbremeniti omrežje v času najvišjih obremenitev. "Ta koncept bo močan signal za prilagajanje lastnega odjema," pravijo na agenciji.

"Če se bo odjemalec odločil za nižjo dogovorjeno moč od predlagane, bo plačal omrežnino na nižjo moč. Hkrati bo distribucijski operater ugotavljal ali dosežena moč presega dogovorjeno. Če bo prišlo do preseganja, bo plačal za vsak 15-minutni presežek dodaten znesek, določen po aktualni tarifni postavki za moč za časovni blok, v katerem je prekoračitev nastala ob upoštevanju uporabniške skupine in faktorja utežitve. Če bo teh presežkov malo, bodo verjetno koristi zmanjšanja dogovorjene obračunske moči kljub vsemu večje od stroškov plačila presežne moči."

elektrika, cena, stanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Omrežnina za obračunsko moč bo bolj obremenjena

Tretja ključna novost je izrazito večja stroškovna obtežitev tarif za moč v primerjavi s tarifami za energijo, nasprotno, kot to velja zdaj. "Ker so stroški povezani predvsem z zmogljivostjo omrežja in konično obremenitvijo, ki dajeta signal za morebitno ojačenje omrežja, je prav, da se ti v večji meri pokrivajo s tarifno postavko za moč."

Kako bo nov tarifni sistem deloval v praksi?

Ali bomo po novem morali ves čas razmišljati o tem, kdaj uporabljamo katerega od električnih aparatov in naprav ter poznati vse časovne bloke na pamet? "Ničesar se ne bo treba učiti na pamet ali pa se nenehno obremenjevati, kdaj vključiti gospodinjske aparate. Simulacije kažejo, da se stroški omrežnine za odjemno skupino gospodinjstev v povprečju na letni ravni ne bodo bistveno spremenili, razlikovali pa se bodo sezonsko," odgovarjajo na agenciji.

Dveletno prehodno obdobje za gospodinjstva 

"Za gospodinjstva in male poslovne odjemalce je določeno tudi prehodno obdobje – dve leti po začetku uporabe novega obračunskega akta se jim ne bo obračunala presežna moč, bodo pa na računih obveščeni o prekoračitvah oziroma stroških, ki bi jim lahko nastali, če bi se te določbe uporabljale. Tako bo dovolj časa, da spoznajo možnosti prilagajanja dogovorjene moči in s tem neposrednega vpliva na višino stroška za omrežnino. Po poteku prehodnega obdobja, v katerem bodo ustrezno informirani in bodo svoj profil porabe lahko spremljali prek spletnega portala mojelektro.si, pa se jim bo presežna moč začela zaračunavati." 

Če pa bodo gospodinjski odjemalci dogovorjeno moč spremenili že v prehodnem obdobju, se jim bo že pred iztekom tega obračunala morebitna presežna moč. 

Kako bo odjemalec vedel, da je presegel dogovorjeno obračunsko moč?

"Morebitno preseganje dogovorjene moči v posameznem časovnem bloku, ki se bo opazovalo v 15-minutnem intervalu, lahko gospodinjski odjemalec kar dobro predvidi, če sešteje moči naprav, ki jih bo sočasno aktiviral. Takih naprav v gospodinjstvu ni veliko, sočasna uporaba v največjem možnem obsegu je običajno redkost, zato je nadzor izvedljiv brez večjih težav," odgovarjajo na  agenciji. 

Potrebne informacije bodo na voljo na spletnih straneh agencije. "To pomeni, da bodo lahko z manjšim ali večjim časovnim zamikom vključitve določene naprave brez težav uporabljali omrežje znotraj dogovorjene moči. Morebitni redki presežki pa ne bodo pomembneje vplivali na stroške uporabe omrežja."

Vtičnica, denar, elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

Znižanje obračunske moči, kdaj bo to smiselno

Pomembna novost je, da bomo odjemalci obračunsko moč lahko prilagodili večkrat na leto, in sicer prek portala mojelektro.si ali neposredno pri elektrooperaterju.

"Za spremembo dogovorjene obračunske moči se bo uporabnik lahko odločil na primer ob nakupu električnega vozila in polnjenja tega doma, zaradi zamenjave energenta za ogrevanje ali naložbe v OVE oziroma hranilnik energije ter sistem za upravljanje z njo. Odloči se lahko tudi za spremembo moči le v določenem časovnem bloku: na primer, ker bo določeno napravo načrtno uporabljal samo v določenih časovnih blokih. Sprememba dogovorjene obračunske moči je smiselna, če se spremenijo navade uporabnika ali če ta aktivno upravlja svoj odjem,“ naštejejo razloge za spremembo moči. 

Pri spremembi dogovorjene moči bo treba vedno upoštevati pravilo, da mora biti v višjem časovnem bloku enaka ali višja kot v prejšnjem. To pomeni, da dogovorjena moč v bloku 2 ne more biti nižja kot v bloku 1. 

Znižanje dogovorjene obračunske moči je smiselno tudi, "če analiza 15-minutnih koničnih moči kaže, da je ta določena na podlagi t. i. osamelcev. Denimo, da je gospodinjstvo trikrat na leto v višji sezoni s sočasno uporabo pečice, opekača, kuhalnika vode, pralnega, sušilnega in pomivalnega stroja ter sušilca za lase in ob morebitnem delovanju toplotne črpalke ustvarilo najvišje tri 15-minutne konice moči. V ostalih obdobjih pa tako obsežne sočasne uporabe ni bilo in so naslednje največje konice tudi za nekaj kW nižje. V tem primeru se ob upoštevanju, da se raba energije ne bo bistveno spremenila, vsekakor splača prilagoditi predlagano obračunsko moč, saj so lahko prihranki pri omrežnini znatni."

Odjemalec mora seveda prepoznati vzroke za osamele konice in poskrbeti, da takšne sočasne obremenitve ne bo več povzročil. Zmanjšanje dogovorjene moči je smiselno tudi, če se delovanje porabnika, ki pomembneje vpliva na konično obremenitev, prestavi v obdobje nižje obremenitve omrežja, denimo z uporabo časovne stikalne ure za vtičnico.

Omrežnina za presežno moč od leta 2026

Od leta 2026 se bo omrežnina za presežno moč obračunavala tudi za gospodinjstva. "Če bo gospodinjski odjemalec spremenil dogovorjeno obračunsko moč in jo bo enkrat ali dvakrat prekoračil za 1 kW v najdražjem časovnem bloku 1, bo za to na podlagi obstoječih simulacij na testnih tarifah doplačal nekaj več kot 3 oziroma manj kot 5 evrov. Če bodo presežki porazdeljeni po različnih časovnih blokih, bodo stroški nižji, saj bo omrežnina za presežno moč zaradi nižjih tarifnih postavk v teh časovnih blokih nižja." 

Prekoračitve dogovorjene obračunske moči ne povzročijo pomembnejših dodatnih stroškov, če se zgodijo v časovnih blokih z nizkimi tarifnimi postavkami. Številne prekoračitve v dražjih časovnih blokih pa lahko pomembneje povečajo stroške omrežnine, tudi nad raven stroškov, ki bi jih odjemalec imel, če ne bi prilagodil obračunske moči. 

Rabo energije bo treba aktivno spremljati in nadzorovati

"Obveščanje o presežni moči bo zagotovljeno vsaj prek spletnega portala mojelektro.si, predvidevamo pa, da bodo elektrooperaterji odjemalcem zagotovili tudi druge načine obveščanja, na primer prek mobilnih aplikacij. Treba je poudariti, da gre pri prilagoditvi obračunske moči večinoma za odločitev za prehod v aktivni odjem, kar pomeni, da je treba rabo energije aktivno spremljati in jo nadzorovati, ne pa prepuščati naključjem. Vstopno raven aktivnega odjema je možno zagotoviti brez omembe vrednih naložb, s spremembo miselnosti in določenih navad ter z mesečnim spremljanjem prekoračitev in ustreznimi ukrepi, ki so lahko zelo preprosti in stroškovno nepomembni,“ pravijo v agenciji.

Koliko bo omrežnina nižja, če bo odjemalec spremenil dogovorjeno obračunsko moč?

"V tem trenutku še ne moremo odgovoriti. Potekajo aktivnosti določitve tarifnih postavk omrežnine na podlagi podatkov iz leta 2022. Dokončne tarifne postavke omrežnine za leto 2024 bomo izračunali jeseni."

Naredili so nekaj simulacij. Če manjši gospodinjski odjemalec z letno porabo približno 4000 kWh, v povprečju potrebuje 3 kW moči, zaračunava pa se mu dogovorjena obračunska moč 5 kW, ker to izhaja iz treh največjih konic v višji sezoni preteklega obdobja, bi lahko znižanje na 4 kW v vseh časovnih blokih pomenilo za približno 11 odstotkov nižje letne stroške za omrežnino, pod pogojem, da se novo določena obračunska moč ne prekorači. K temu lahko prispevajo že majhne spremembe navad.

položnice | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

Enako gospodinjstvo, ki ima denimo grelnik sanitarne vode, lahko z uporabo časovne stikalne ure in časovno omejitvijo obratovanja grelnika na časovne bloke nizke in srednje obremenitve zmanjša stroške omrežnine za približno 3 odstotke (zaradi znižanja dogovorjene obračunske moči v časovnem bloku največje obremenitve za 0,3 kW, v ostalih časovnih blokih pa za 0,2 kW). Če se odloči za naložbo v preprost sistem za pametno vodenje gospodinjskih naprav, so lahko prihranki tudi več kot 6 odstotkov (zaradi znižanja obremenitve izključno v najdražjem časovnem bloku in ustreznega znižanja dogovorjene obračunske moči za 1 kW). Če pa bi s tem sistemom uspeli znižati obremenitve tudi v drugih časovnih blokih, pa so lahko prihranki še znatno višji. 

Gospodinjski odjemalec, ki uporablja električno energijo za ogrevanje prostorov ali tople vode in ima letno rabo 13.500 kWh (v uporabi lahko ima tudi električno vozilo), v primeru namestitve sončne elektrarne z močjo 5 kW, hkrati pa nadzirano polni električno vozilo v časovnih blokih nižje obremenitve, ter s prigraditvijo hranilnika električne energije in vodenja polnjenja (glajenje dosežene moči) lahko zmanjša obračunsko moč na minimalno predpisano, tj. 2 kW. Tako zmanjša strošek za omrežnino kljub presežni moči (s hranilnikom se ne uspe zgladiti vseh konic) za približno 20 odstotkov. 

Ali bodo različnim tarifam sledili dobavitelji s cenami elektrike?

Nov tarifni sistem omogoča, da "odjemalec denimo namenoma nekoliko poveča dogovorjeno moč v časovnem bloku 2 in 3, če mu bo dobavitelj v teh nudil izrazito cenejšo energijo na podlagi produktov na osnovi dinamičnih cen, ali na podlagi fiksnih produktov, prilagojenih omrežninski tarifi. Tako bo sicer strošek omrežnine v teh blokih nekoliko višji, a bo zato odjemalec precej manj plačal za dobavljeno energijo in s tem dosegel neto prihranke."

"Na agenciji smo prepričani, da bodo dobavitelji prepoznali ustreznost časovne razporeditve, saj nov tarifni sistem omogoča maksimiranje skupnih neto koristi. Podpira uvedbo novih poslovnih modelov na področju dobave in agregacije in ga lahko izkoristijo za zagotovitev konkurenčne prednosti," še dodajajo. 

Spremenil se bo tudi račun za električno energijo

Obračunski del za omrežnino bo razširjen, saj bo prikazoval omrežnino za energijo in omrežnino za dogovorjeno moč za več časovnih blokov. Če bo dosežena moč višja od dogovorjene, bo prikazana tudi omrežnina za presežno moč. Nov račun bomo prvič prejeli februarja 2024 za obračun električne energije za januar 2024.

Pravico do spremembe dogovorjene moči pa bomo lahko prvič uveljavili do konca letošnjega leta pred prvim obračunskim obdobjem po novi metodologiji, ki se bo začela uporabljati 1. januarja 2024. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 64
  • Janez11 20:24 12.maj 2023.

    Izvolili ste blesavega elktrooligarha in sedaj nas bo vse očupal do kože

  • mihatirs 19:38 12.maj 2023.

    Medtem pa na Elektro Ljubljana monter dobi plače 1200eurov bruto (cca 900 neto) in firmo zapuščajo eden za drugim, bodo kmalu delali samo še z Alžirci, enako velja za diplomirane inženirje (manj kot 2000 bruto-1300neto)...SRAMOTA...kabli pa stari ker jih s ...prikaži več 15-timi monterji ni mogoče niti sproti menjati, kaj šele delati zeleni prehod!!! od omrežnine pa tako ali tako SDH pobere 3/4 denarja!

  • vezuv 16:47 12.maj 2023.

    to je samo prekrita podrazitev kam so pa dali do sedaj vso omreznino .daljnovodov nisem opazil da jih popravljajo niti da nove kable vlecejo.niti razvoja in novih elektrarn ni .kam so dali vse te dodatne stroske in postavke na racunih .