Pod streho > Varčna hiša
52358 ogledov

Po novem višje subvencije: Dobite lahko do 18 tisoč evrov

Kurilnica ogrevanje peč plinska peč Profimedia
Eko sklad načrtuje objavo novega javnega poziva za gospodinjstva v okviru katerega bo na voljo 10 milijonov evrov nepovratnih sredstev, posamezni upravičenec pa bo lahko dobil do 12.000 oziroma do 18.000 evrov.

Nov javni poziv za dodelitev nepovratnih sredstev za naložbe v ukrepe večje energetske učinkovitosti stavb ter rabe obnovljivih virov energije bo namenjen za zmanjševanje energetske revščine v energetsko revnih gospodinjstvih. To so, ko izhaja iz izjave Eko sklada, gospodinjstva, ki so materialno ogrožena, bivajo v stanovanjih ali stanovanjskih stavbah, ki so po oceni energetskega svetovalca primerna za izvedbo projekta, skladnega s cilji in namenom poziva, in hkrati bivajo v energijsko neučinkovitih prostorih ali v neustreznih bivanjskih razmerah.

Poleg neštetih pogojev mora posamezni vlagatelj v stavbi, ki izpolnjuje zgoraj naštete pogoje, v njej bivati in imeti prijavljeno tudi stalno prebivališče, na dan vložitve vloge in vse do izdaje odločbe pa sam ali skupaj z enim oziroma več družinskimi člani, ki predstavljajo gospodinjstvo, biti lastnik ali solastnik vsaj do ene polovice stanovanjske stavbe ali posameznega stanovanja, kjer bo izveden projekt.

Na novo ogrevanje višje subvencije

V okviru poziva bo na voljo 10 milijonov evrov iz podnebnega sklada.Pomembna novost napovedanega javnega poziva za zmanjševanje energetske revščine so višji zneski nepovratnih sredstev, do katerih bodo gospodinjstva upravičena. Za izvedbo enega ali več ukrepov iz poziva bodo lahko dobila do 18.000 evrov, če se odločijo zgolj za zamenjavo stare kurilne naprave z novo, pa bodo lahko dobila do 12.000 evrov.

Trenutno lahko socialno ogroženo gospodinjstvo za zamenjavo stare kurilne z novim kotlom na polena dobi največ 8000 evrov subvencije, za nov kotel na pelete pa 6000 evrov. Za nove enosobne kurilne naprave na lesno biomaso z vodnim toplotnim prenosnikom, ki bo priklopljena na centralno ogrevanje, je subvencija največ 4000 evrov, za ostale enosobne kurilne naprave na lesno biomaso pa 2000 evrov.

Priznani tudi stroški za pomoč pri prijavi

Ena od ključnih novosti javnega poziva so tudi priznani stroški koordinatorjev tistim energetsko revnim gospodinjstvom, ki potrebujejo pomoč pri prijavi na javni poziv in pri izvedbi naložb, so še sporočili iz Eko sklada. Še pred objavo poziva bodo na Eko skladu pripravili seznam koordinatorjev, ki bodo na voljo potencialnim vlagateljem pri prijavi. Zato vse nevladne organizacije, zavode, samostojne podjetnike oziroma vse zainteresirane pravne osebe, ki bi želeli nuditi pomoč energetsko revnim vlagateljem pri oddaji vlog, in izvedbi projektov vabijo k prijavi.

Energetsko revna gospodinjstva bodo subvencije lahko dobila za izvedbo ukrepov v legalno zgrajenih in naseljenih eno- in dvostanovanjskih ter tudi v večstanovanjskih stavbah.

Subvencija bo dodeljena za enega ali kombinacijo naslednjih ukrepov:

  • toplotna izolacija strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru,
  • toplotna izolacija zunanjih sten,
  • toplotna izolacija tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo in zunanje stene ogrevanih prostorov proti terenu,
  • vgradnja energijsko učinkovitih oken in/ali zunanjih vhodnih vrat,
  • vgradnja sistema za pripravo tople sanitarne vode,
  • vgradnja lokalnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka,
  • zamenjava stare kurilne naprave z novo na leseno biomaso.

Javni poziv za dodelitev nepovratnih finančnih sredstev za zmanjševanje energetske revščine bo objavljen predvidoma novembra.

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 13:07 10.oktober 2023.

    Od države dobiš samo položnice za davke

  • Mikuz 10:16 10.oktober 2023.

    Že spet zavajanje,kot sem že nekaj časa opozarjal za subvencije sončnih elektraren,čakam že 2,5Leta vse urejeno samo na eko skladu kao da nimajo ljudi da bi hitreje obravnavali vloge za že izdelane elektrarne.V začetku obljubili da dobim 4,000 evrov subvencije,zdaj ...prikaži več po preteku čakanja pa so mi rekli da mogoče 1,400 evrov.Tako da ne nasedajte obljubam.