Pod streho > Varčna hiša
68115 ogledov

Potrjeno! Velika novost pri subvencijah sončnih elektrarn

MOON Porsche Slovenija
Električni hranilniki bodo pri subvencijah Eko sklada v prihodnjem letu upravičen strošek v kombinaciji s sončno elektrarno za samooskrbo na novem javnem pozivu, so nam potrdili pri Eko skladu. Konkretnih podatkov, koliko bo subvencija znašala, nam niso izdali, saj še čakajo na usmeritve Ministrstva za infrastrukturo.

Le nekaj dni po našem povpraševanju so na Eko skladu tudi uradno objavili obvestilo, da bo v prihodnjem letu možno pridobiti subvencijo tudi za električne hranilnike. "Vlada RS je sprejela spremembo Odloka o porabi sredstev Podnebnega sklada, skladno s katero bo na voljo dodatnih 10 milijonov evrov za spodbude za sončne elektrarne za samooskrbo, ki jih bo dodeljeval Eko sklad, j.s.," piše v obvestilu. 

Poziv bo objavljen konec letošnjega leta

"Eko sklad, j.s. bo objavil javni poziv iz navedenih sredstev predvidoma konec letošnjega leta in sicer bodo nepovratne finančne spodbude namenjene naložbam namestitve naprav za izrabo sončne energije za samooskrbo, pri čemer bodo imele prednost naprave z vgradnjo hranilnikov oziroma baterij," so še zapisali pri Eko skladu.

Točnih pogojev javnega poziva še ni, zato še ni znana niti višina spodbude niti kdo bo upravičenec, so nam še pojasnili. "Javni poziv bo posredovan javnosti z objavo v Uradnem listu RS. Tako bo zagotovljeno, da se vsi zainteresirani z vsemi relevantnimi informacijami seznanijo istočasno," so še dodali pri Eko skladu.  

Na Porsche Slovenija d.o.o., kjer skrbijo za blagovno znamko MOON, so nam sicer zaupali, da je cena električnih hranilnikov, ki jih imajo trenutno v ponudbi od 8.217,98 evra do 17.766,38 evra. Seveda je cena odvisna od kapacitete in zmogljivosti. Najcenejši (enofazni) zmore 10 kWh, najdražji (trifazni) pa kar 28 kWh (3,2 ure napajanja na 90 %), ob subvenciji Eko sklada pa se investicija utegne močno poceniti. Kmalu bo jasno, za koliko. 

Koliko zmorejo hranilniki?

"Hranilnik HOME15 (ki je enofazen/14 kWh) lahko s polno močjo 5kW napaja hišo okvirno 3 ure. Hranilnik PRO15 (ki je trifazen/14kWh) lahko s polno močjo 9kW napaja hišo okvirno 1,6 ure. Če je moč napajanja objekta nižja od maksimalne moči, ki jo omogoča sam hranilnik, se tudi doba napajanja objekta iz hranilnika podaljša. Primer: Če bi HOME15 napajal objekt z močjo 3 kW, bi napajal hišo približno 5 ur," so nam še pojasnili pri Porsche Slovenija.

Komentarjev 11
  • popokatopetl 20:11 06.november 2022.

    "pri čemer bodo imele prednost naprave z vgradnjo hranilnikov oziroma baterij" --- Meni se to žal bere bolj tako, da brez shranjevalnika najbrž ne bodo več dali. Neprijetno, ampak je dejstvo da je sonce za omrežje problematičen vir. Manjša baterija ...prikaži več bo pokrila le del dnevnih nihanj, letnih pa še zdaleč ne.

  • matjaz52 18:52 06.november 2022.

    "če je moč napajanja objekta manjša, kot jo omogoča hranilnik, je tudi trajanje napajanja daljše".... no shit, Ajštajni ;)

  • becar 10:16 06.november 2022.

    Iz natega v nateg