Pod streho > Varčna hiša
12687 ogledov

Pozor! Če želite obračun po sistemu net metering, ne smete zamuditi teh datumov

Sončna elektrarna na hiši arhiv Gen-i
Obračunavanje električne energije iz samooskrbne sončne elektrarne se bo leta 2024 spremenilo, a ne za tiste, ki bodo vloge za soglasja za priključitev oddali do konca letošnjega leta.

Kot so nam povedali v GEN-I, se v zadnjem času nanje obrača vse več posameznikov, ki načrtujejo postavitev samooskrbne sončne elektrarne. Skrbi jih namreč, da bodo zaradi napovedanih sprememb pri obračunu električne energije in omrežnine izpadli iz tako imenovanega net meteringa oziroma neto meritev. To pomeni, da se enkrat na leto pogleda, koliko elektrike je gospodinjstvo porabilo in koliko proizvedlo ter se ne upošteva, ali je elektriko proizvajalo takrat, ko jo je porabljalo. 

Glede na usmeritve EU za nove lastnike sončnih elektrarn in leta 2021 sprejeti zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije je zdaj veljavni neto obračun možno uporabljati le še do konca letošnjega leta. 

Net metering velja, doker sončna elektrarna deluje

Vendar je ob tem treba poudariti naslednje. Za vse, ki že imajo delujoče samooskrbe sončne elektrarne, se tudi po tem datumu ne bo spremenilo nič. Vse dokler bodo sončne elektrarne delovale, jim bodo dobavitelji, s katerimi imajo sklenjene pogodbe, oddano in prevzeto električno energijo obračunavali na podlagi letnega obračuna po sistemu neto meritev. Med drugim to pomeni, da bodo tudi omrežnino plačevali le na razliko med prevzeto in oddano električne energije, če je bilo v obračunskem letu iz omrežja prevzete več kot v omrežje oddane. 

Pomembna sta december 2023 in december 2024

Za vse, ki se šele odločate za namestitev samooskrbne sončne elektrarne na streho svoje hiše in se vključiti v sistem neto meritev, pa sta pomembna dva datuma. Najkasneje do 31. decembra letos morate oddati vlogo za soglasje za priključitev sončne elektrarne. 

Drugi pomemben datum pa je 31. december 2024. Vse do takrat je čas, da elektrodistributer izda soglasje za priključite, da sončno elektrarno postavite in priključitev v omrežje. Torej po skrajnem roku za oddajo vloge za soglasje je še eno leto časa, da se sončna elektrarna priključi. 

Če boste vlogo oddali po 31. decembru letos, ali če vaša sončna elektrarna ne bo priključena najkasneje do konca 2024, bo za vključitev v sistem neto meritev prepozno. 

Za vloge oddane leta 2024 nov sistem obračuna

Če boste vlogo oddali po koncu letošnjega leta ali pa tudi če jo boste in je ne boste priključili do konca leta 2024, vam bo dobavitelj oddano in prevzeto električno energijo ter tudi omrežnino zaračunal po novem. Trajanje obračunskega obdobja in način obračuna dobavljene električne energije bosta prosto določena s pogodbo o samooskrbi in bosta v domeni dobavitelja električne energije. 

Omrežnina na proizvedeno in porabljeno energijo se bo plačevala skladno s splošnim aktom Agencije za energijo, ki ureja metodologijo obračunavanja omrežnine. Ta uvaja obračun oziroma plačilo omrežnine za celotno količino električne energije, prevzete oziroma kupljene iz električnega omrežja, in ne več le za razliko med prevzeto in oddano električno energijo. 

Rok za izdajo soglasja, montažo in priključitev podaljšan 

Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov sicer res določa, da se neto meritve ukinjajo z 31. decembrom letos, kar pomeni, da bi do tega datuma morale biti sončne elektrarne že priključene v omrežje. Torej, da bi moral biti do tega datuma speljan celoten postopek od oddaje vloge za soglasje za priključitev do priključitve. 

Zaradi nujnosti povečanja deleža električne energije iz OVE pa se je vlada lani jeseni odločila, da rok za postopke, ki sledijo oddaji vloge za soglasje, podaljša za eno leto. 

Predlagatelji zakona, ki prinaša to spremembo, so med drugim tudi ugotovili, da se je prvotna določba v praksi izkazala za sporno, saj bi lahko povzročila, da odjemalci kljub pravočasni izvedbi vseh potrebnih aktivnosti ne bi bili upravičeni do vstopa v sistem net-meteringa. "Elektrodistribucijska podjetja se namreč soočajo z bistveno povečanim številom vlog za izdajo soglasij za samooskrbo, pri čemer z obstoječimi kadrovskimi resursi (ki jih ni mogoče v relativno hitrem času povečati) ne morejo slediti povečanemu številu vlog. To pomeni, da lahko odjemalci na izdajo soglasja čakajo tudi po več mesecev, z bližanjem končnega roka 31. 12. 2023 pa pričakujemo, da bo se situacija še poslabšala,“ so takrat zapisali v obrazložitvi zakona. 

S podaljšanjem roka za priključitev so preprečili primere, ko bi odjemalci vloge za izdajo soglasja oddajali pravočasno, torej do 31. decembra letos, a jih elektrodistribucijska podjetja ne bi mogla pravočasno rešiti, zaradi česar odjemalci ne bi mogli pravočasno izpeljati vseh drugih aktivnosti. "Z bližanjem konca leta 2023 lahko namreč pričakujemo naval tudi na inštalaterje naprav za samooskrbo, ki se že zdaj soočajo s pomanjkanjem sestavnih delov za naprave za samooskrbo (gre predvsem za vseevropski problem pomanjkanja razsmernikov), in na delavce elektrodistributerjev, ki izvajajo priklope."

Odjemalci bi bili lahko diskriminirani glede na to, na območju katerega distributerja so, saj so nekateri obremenjeni bolj kot drugi, so še navedli pristojni na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. 

Zaradi navedenega bi bilo večje število odjemalcev neupravičeno oškodovanih, saj ne bi mogli biti vključeni v sistem samooskrbe po pravilih net-meteringa iz razlogov, na katere ne morejo vplivati (zamude pri izdajanju soglasja, montaže naprav, priklopa in registracije, ki jo opravi elektrodistributer). 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:00 14.junij 2023.

    Karkoli boste naredili,da bi prišparali,bo daljši konec potegnila vlada,ki se jim hebe za vas