Pod streho > Varčna hiša
68162 ogledov

Pozor: Čez natanko dva meseca in pol se začne zaračunavanje elektrike po novem

elektrika, cena, stanje Profimedia
Do uvedbe novega obračuna omrežnine je manj kot tri mesece, zato nas je zanimalo, ali bodo dobavitelji časovnim blokom prilagodili tudi cene električne energije in ukinili visoko, manjšo in enotno tarifo.

Spomnimo, 1. julija naj bi elektrodistributerji začeli omrežnino za moč in omrežnino za električno energijo obračunavati po novi metodologiji. 

Dobili bomo dve sezoni in pet časovnih blokov, pri čemer se bodo v sezoni zvrstili štirje, v dnevu pa trije časovni bloki. Novost je tudi dogovorjena obračunska moč, ki ni nujno enaka priključni, določena je za vsak blok posebej glede na preteklo obremenitev omrežja. Z obračunskimi močmi za leto 2024 smo bili odjemalci že seznanjeni.  

Po novem bomo imeli pet cen za omrežnino za moč in pet cen za omrežnino za električno energijo, torej za vsak časovni blok bo drugačna cena. 

Nov akt o metodologiji obračuna omrežnine prinaša tudi dvoletno prehodno obdobje, v katerem bodo gospodinjstva imela čas, da se navadijo in prilagodijo. V tem času distributerji namreč ne bodo dodatno zaračunali presežne moči, to je tiste, ki je višja od dogovorjene, v gospodinjstvu pa jo uporabniki lahko presežejo zaradi hkratne uporabe več električnih naprav. Presežkov moči ne bodo zaračunali pod pogojem, da v prvih dveh letih odjemalec dogovorjene obračunske moči ne bo spreminjal. 

Bodo zdajšnje tri tarife ukinili?

Kaj pa nov način obračuna omrežnine pomeni za obračun električne energije? Ali dojemalci lahko pričakujemo pet različnih cen oziroma tarif, ki bodo sledile časovnim blokom? To so vprašanja, ki smo jih naslovili na dobavitelje električne energije. 

Dobavitelji brez izjeme poudarjajo, da do konca leta velja uredba o omejitvah cen električne energije, po kateri gospodinjstva 90 odstotkov porabljene elektrike plačajo po omejeni ceni, 10 odstotkov pa po tržni. To pomeni, da se vsaj do konca leta ne bo nič spremenilo. Električno energijo bodo obračunali tako, kot to velja zdaj, torej po visoki (VT), majhni (MT) in enotni (ET) tarifi, odvisno od tega, za katero možnost so se odločili v posameznem gospodinjstvu. 

Ponudba tarif skladnih s časovnimi bloki

Nekateri dobavitelji pa bodo odjemalcem ponudili tudi druge možnosti, predvsem takšne, s katerimi bodo lahko imeli bolj aktivno vlogo pri odjemu električne energije in stroških zanjo.  

V Energiji plus bodo poleg klasičnega obračuna električne energije odjemalcem ponudili možnost obračunavanja električne energije po različnih tarifah, ki bodo sovpadale s časovnimi bloki za omrežnino. "Tarife za električno energijo bodo sovpadale s številom časovnih blokov za omrežnino in gibanjem cen omrežnine. Na ta način bodo odjemalci lahko lažje načrtovali in upravljali svojo porabo."

Povsem enako odgovarjajo tudi v ECE. Odjemalci bodo imeli možnost obračuna po obstoječih tarifah, lahko pa se bodo odločili za tarife, ki bodo sledile časovnim blokom. "Tarife za električno energijo bodo posnemale število časovnih blokov za omrežnino in gibanje cen omrežnine."

Dinamične tarife za nižje stroške

Tudi v GEN-I po 1. juliju ne nameravajo spremeniti cenikov električne energije. V prihodnje pa lahko odjemalci pričakujejo, dodatno ponudbo novih produktov dobave električne energije po dinamičnih cenah glede na aktualne spremembe cen na veleprodajnih trgih. "S tem bo tistim, ki bi si želeli takšen obračun, dana dodatna možnost vplivanja na strošek električne energije prek časovnega prilagajanja njihovega odjema."

Ali naj cene električne energije sledijo cenam v posameznem časovnem bloku omrežnine, torej ali naj bo tudi cena električne energije najvišja v bloku, ko je najvišja tudi tarifa za omrežnino in obratno, v GEN-I še analizirajo. A že zdaj poudarjajo, da "veleprodajne cene električne energije ne sledijo nujno dinamiki novih cen omrežnine. Zato ni samoumevno, da bodo morebitne nove cene električne energije sledile cenam omrežnine."

Cene omrežnine in njihova dinamika odražajo tekoče stroške uporabe omrežja, trenutne cene električne energije po tarifah pa odražajo cene standardnih produktov na veleprodajnem trgu ter stanje portfelja že nabavljene energije v preteklosti, pravijo in dodajajo, da "najmanj do izteka obdobja, za katerega smo zakupili potrebne količine električne energije za oskrbo svojih odjemalcev, ni pričakovati sprememb cenovne politike."

Časovni bloki s ceno elektrike nimajo veliko skupnega

Tudi v SunContract odločitve o cenah še niso sprejeli, njihov cilj pa je konkurenčna ponudba. Prav tako poudarjajo, da se "cena električne energije na trgu oblikuje glede na ponudbo in povpraševanje za vsako uro posebej in se ne ujema s časovnimi bloki, ki jih prinaša omrežninski akt. Zato je po našem mnenju upoštevanje časovnih blokov pri ceni električne energije popolnoma nesmiselno." 

Za različne sklope uporabnikov imajo različne ponudbe. Tarifi VT in MT sta že zdaj precej nesmiselni, v prihodnje bosta še toliko bolj, zato ju počasi opuščajo, še pravijo. 

O spremembah bodo odjemalci obveščeni pravočasno

"Cenik obračuna električne energije bomo spreminjali, če se bo po uveljavitvi novega omrežninskega sistema pokazala potreba po tem. Ocenjujemo, da do izteka uredbenih cen uvedba novega načina obračunavanja cen ni smiselna, saj vladna regulacija ne omogoča uvedbe novih cen, ampak določa le VT, MT in ET", pravijo v Energetiki Ljubljana.

V skupini Petrol, katere del je tudi E 3, končne odločitve o prilagoditvi ponudbe dobave električne energije glede na nov način obračuna omrežnine še niso sprejeli. "Odjemalci bodo o spremembah cen rednega cenika za električno energijo, tako kot je uveljavljena praksa, pravočasno obveščeni na izdanih računih."

Komentarjev 76
 • Avatar jezeran
  jezeran 15:28 15.april 2024.

  Začne se lupljenje raje, zaradi parih špic so določili večjo moč. LOPOVI

 • lojs 14:31 15.april 2024.

  dobavitelj vsako kWh proda z nekim dobičkom, lastniki MSE po večini pokrivajo lastno porabo, ki se obračuna konec leta, se pravi dobička ni ... strinjam se, da ima sistem s takimi viri energ. vsak dan večja nihanja ... stabilni vir ...prikaži več bi bil JEK2, ampak še vedno (ne vedo), kaj kupit, če pa že, se pa ne ve, kdo bo pokasiral PROVIZIJO! ... zato se tele tarife rezultat blefiranja, nesposobnosti in požrešnosti ... ve se pa kateri primorc je prvi med njimi, poštrihan cigo primosrki

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 13:49 15.april 2024.

  Nov nateg , da si bodo vodilni izplačevali bajne nagrade za uspešno poslovanje