Pod streho > Varčna hiša
1696 ogledov

Prezračevalni sistemi: So varni v času koronavirusa?

okno Profimedia
Dilem, ali je v času, ko nam vlada koronavirus, varno uporabljati hišne prezračevalne sisteme z vračanjem toplote, je precej.

Zaradi varnostnih ukrepov, ki veljajo za preprečevanje širitve koronavirusa, smo bistveno več doma,  v zaprtih prostorih, zato je izjemno pomembno, da poskrbimo za svež zrak. Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča pogosto zračenje prostorov. Pri tem poudarjajo, da ni dovolj, da okna odpremo le na nagib, temveč jih je treba popolnoma odpreti in ustvariti prepih.

Kako pogosto bomo zračili, je odvisno od velikosti prostora in tega, koliko nas je v njem, in kaj počnemo. Več, ko nas je, in bolj aktivni, ko smo, več zraka izdihamo, s tem se poruši razmerje med kisikom in ogljikovim dioksidom, slednjega je seveda več, poveča se tudi relativna vlažnost. Tako ustvarimo pogoje za slabše počutje, utrujenost, tudi oslabelost imunskega sistema, če smo slabemu zraku izpostavljeni konstantno. 

Zračimo tri- do štirikrat na dan po 10 minut

Splošna priporočila so, da prostore popolnoma prezračimo trikrat do štirikrat na dan po 10 minut, v strokovni literaturi pa lahko beremo, da se po enkratni izmenjavi celotnega zraka v prostoru koncentracija onesnaževal zmanjša na 63 odstotkov, po petkratni izmenjavi pa na en odstotek začetne koncentracije. 

Odpiranje oken | Avtor: Profimedia Profimedia
Vendar ta navodila ne veljajo zato, ker je med nami prisoten koronavirus, temveč, ker svež zrak preprosto potrebujemo za kakovostno bivanje in zdravje. Prezračevanje prostorov ni treba povečati zaradi koronavirusa, ampak zato, ker smo več časa v njih. Iz tega tudi izhaja, da prezračevalni sistemi v tem času naj ne bi bili nevarni, saj ne vplivajo niti na povečano širjenje niti z njimi ne moremo preprečevati širjenja virusa. Preprosto jih uporabljamo zato, da imamo v prostorih stalen dotok svežega zraka, za kar pa nam ni treba odpirati oken. 

Odpiranje oken Koristni nasveti Pod streho To so dejstva o kakovosti zraka, odpiranju oken in prezračevanju

Strašenje je nepošteno in neodgovorno

„Navedbe, da naj bi bila uporaba prezračevalnega sistema v času koronavirusa neustrezna, da bi jih morali izklopiti, ker bi se virus lahko zadrževal v ceveh, ali prehajal po zraku skozi sistem, so nesmiselne,“ pravi Milan Kuster iz podjetja Lunos. In doda: „Če bi njegovo širjenje tako preprosto, torej, da bi potoval po zraku, potem bi morali prepovedati tudi odpiranje oken, zadrževanje na prostem, saj bi vsak vdih zraka lahko pomenil okužbo.“

„Vsakršno strašenje, da so prezračevalni sistemi zdaj nevarni za razvoj in širitev koronavirusa, je do uporabnikov teh sistemov nepošteno. Tudi to, da naj bi bili uporabniki decentraliziranih prezračevalnih sistemov, pri katerih vstopni in izstopni zrak potujeta po isti cevi, zaradi česar je možnost, da se tudi virus prenaša iz enega zraka v drugega, bolj ogroženi, je nepošteno in neodgovorno. Kje naj bi se zadržal, kje naj bi se razmnoževal, in kako naj bi po zraku potoval do človeka in ga okužil?“

Prezračevanje Prezračevanje Pod streho Prezračevanje še vedno tabu. Večina ne ve nič!

Prezračevanje | Avtor: arhiv Lunos arhiv Lunos
Filtre je treba menjati ali čistiti pogosteje

V tem času je veliko bolj pomembno, da so prezračevalni sistemi v hišah, pa naj gre za centralno ali decentralizirano različico, ustrezno vzdrževani, pretok zraka pa zadosten. „Vsem našim kupcem smo v preteklih dneh poslali navodila, kako naj ravnajo. Zaradi povečanega pretoka zraka skozi prezračevalne sisteme in zaradi boljšega občutka, ki je v tem času tudi zelo pomemben, smo jim priporočili, da oba filtra čistijo veliko bolj pogosto, kot sicer. Velja, da je treba filtre menjati ali prati na tri mesece, zdaj pa smo jim priporočili, da to naredijo vsakih 14 dni.“

Kakovostni sistemi, pri katerih se zrak izmenjuje in ne kroži, imajo namreč vgrajena dva ločena filtra, zunanjega in notranjega. Zunanji prečisti vstopni zrak, notranji pa izstopnega, tokova se med seboj ne srečata, res pa je, da potujeta po isti cevi, vendar je ta dolga največ pol metra. Vgrajeni so kakovostni filtri, ki oba toka zraka dobro prečistijo, nihče, prav nihče, pa ne more zagotoviti, ne glede na to, kakšni filtri so v prezračevalno napravo vgrajeni, da bodo ti lahko odstranili tudi viruse. Tudi za HEPA filtre to ne velja, še pojasni sogovornik.

Količino pretoka zraka sistemi prilagajajo samodejno glede na obremenitev prostora, saj so opremljeni s tipali za temperaturo, vlago in prisotnost ppm delcev. Decentralizirani pa imajo tudi to sposobnost, da dotok lahko prilagajajo v posameznem prostoru, kar pomeni, da bodo samodejno povečali dotok zraka tam, kjer je ta bolj onesnažen, in zmanjšali v prostorih, kjer je manj ljudi, ali pa jih sploh ni. 

Povečamo lahko pretok zraka

Varni za uporabo so tudi centralni prezračevalni sistemi, saj se vstopni in izstopni zrak sploh ne srečata, potujeta vsak po svojih, ločenih ceveh, pravi Peter Novak iz podjetja Agregat. Uporabnikom v tem času priporočajo, da povečajo pretok zraka, ker so več doma, prostori so zato bolj obremenjeni s slabim, izdihanim zrakom. Iz običajnih 50 do 60 odstotkov, naj pretok zraka povečajo na 70 do 80 odstotkov. 

Prezračevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
„Priporočamo tudi, da pregledajo filtre in jih po potrebi zamenjajo, ni pa jih treba menjati pogosteje kot sicer. Zadostuje na tri do štiri mesece. Čistost filtra je pomembna tudi zato, da je upor zraka skozenj lahko ustrezen. Če je filter zelo umazan, bo zrak težje prehajal skozi, zato sistem ne bo deloval s potrebno zmogljivostjo, pretok zraka se lahko bistveno zmanjša.“ 

Prezračevalni sistem, pa naj bo decentralni ali centralni, ima tudi torej zdaj enako vlogo kot v mirnih časih. To je, da zagotovi svež zrak, iz njega odstrani odvečno vlago, vzpostavi za človeka ugodno razmerje med kisikom in ogljikovim dioksidom,  zrak očisti mikroorganizmov in drugih onesnaževal. Ljudem v bivalnih prostorih torej zagotovi zrak, ki je nujen za dobro počutje in s tem krepitev imunskega sistema, ne da bi za to morali odpirati okna in v teh hladnih dneh dodatno ohlajati svojih domov. 

Prezračevanje Prezračevanje Pod streho Preverite, zakaj je rekuperacija najboljša rešitev

Komentarjev 3
  • torohat 08:05 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • rosanur 03:03 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • sandmahyd 19:38 25.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks