Pod streho > Varčna hiša
10856 ogledov

Razsipnost v času nizkih cen ogrevanja jih zdaj tepe

Velenje Mestna občina Velenje
Protestirajo proti visokim cenam ogrevanja in zahtevajo za polovico nižje cene in nižji DDV. Pristojni odgovarjajo, spremenite svoje navade, saj je raba energije nadpovprečna. Najšibkejšim bodo dodeli toplotni dodatek.

Pred dnevi so Velenjčane razjezili visoki zneski na položnicah za komunalne storitve za lanski december, med katerimi so najbolj izstopali zneski za toploto iz daljinskega sistema, namenjeno ogrevanju domov in pripravi tople sanitarne vode. 

Zahteva občanov: ceno prepolovite

Danes je Ljudska iniciativa Velenje sklicala novinarsko konferenc, na katero so povabili tudi predstavnike Komunalnega podjetja Velenje. Občani zahtevajo preklic vseh januarskih položnic za ogrevanje, hkrati pa tudi ustavitev izdajanja novih položnic. To naj bi veljalo, vse dokler se cene toplotne energije ne znižajo za 50 odstotkov. Občani zahtevajo, da Termoelektrarna Šoštanj (Teš) takoj cene toplote znižajo na cene, ki so veljale pred enim letom, hkrati pa vsak mesec javno objavijo količino in ceno toplotne energije, ki jo prodajo Komunalnemu podjetju Velenje.  

Zahtevajo tudi obračun toplote brez posrednikov in dodatnih stroškov. Pričakujejo tudi, da se v vseh stanovanjskih stavbah priključne moči znižajo za 30 odstotkov. Med njihovimi zahtevami je tudi znižanje davka na dodano vrednost iz 22 na 9,5 odstotka in izločitev kuponov ogljikovega dioksida iz cene toplotne energije.

Zahteve naj bi pristojni izpolnili najkasneje do konca februarja, nekatere pa že do konca tega meseca, v nasprotnem bodo proteste stopnjevali. Prvi je sklican v sredo. 

Velenjska komunala: to je populizem in zavajanje

Predstavniki velenjske komunale so sporočili, da se novinarske konference ne bodo udeležili, „čeprav v Komunalnem podjetju Velenje povsem razumemo nejevoljo in stiske, ki jih pri številnih odjemalcih povzročajo višji zneski na računih za ogrevanje,“ so zapisali v javnem pismu. 

Direktor Komunalnega podjetja Velenje Gašper Škarja in tehnični direktor Janez Ramšak se novinarske konference in protestnega shoda Ljudske iniciative Velenje ne bosta udeležila, saj ocenjujejo, da dogodka nista prava priložnost za konstruktiven dialog ter iskanje odgovorov na resna in zahtevna vprašanja.   

„Uporabnike storitev redno obveščamo o oblikovanju cen storitev in jih seznanjamo z vsemi dejavniki, ki lahko vplivajo na zneske na položnicah. Prav tako smo vedno dostopni za telefonske informacije, za pisna pojasnila in tudi na sedežu podjetja,“ so še navedli. 

Iz objav, pod katere je podpisana Ljudska iniciativa Velenje, pa je po njihovem mnenju razvidno, da gre za populizem in zavajanje, s katerima je zlorabljena stiska socialno šibkejših uporabnikov komunalnih storitev. „Pri tovrstnih manifestacijah seveda ne nameravamo sodelovati.“

Krizni sestanek: poraba je nadpovprečna

Zaradi visokih zneskov na položnicah so se v petek v Velenju sestali župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik, vodstvo Komunalnega podjetja Velenje ter upravniki in izvajalci delitev stroškov za toploto. 

Med drugim so ugotovili, da je poraba toplote v Velenju nad povprečjem. Iz podatkov o rabi toplotne energije po posameznih večstanovanjskih stavbah in delitev te med posameznimi stanovalci je razvidno, da je poraba nesorazmerna, saj poleg lege stanovanja nanjo močno vplivajo tudi ogrevalne navade sosedov, so ugotovili. 

„Tudi v preteklih kurilnih sezonah je bila poraba podobna, vendar zaradi nižje cene ogrevanja temu v Velenju nismo posvečali posebne pozornosti,“ navajajo v občinskem sporočilu za javnost. 

Po mnenju upravnikov je to nesorazmerje zaradi različnih življenjskih navad odjemalcev še bolj razvidno v prehodnem obdobju, ko je nekaterim uporabnikom v stanovanjih še toplo, druge pa že zebe. Enako je bilo tudi v preteklih kurilnih sezonah.

Za nekatera stanovanja je bila izpostavljena zelo visoka poraba, ki je lahko posledica neveščega ravnanja z ogrevanjem. Kot je že bilo večkrat poudarjeno, v večstanovanjskem bloku, kjer se toplota deli med stanovalci, ni rešitev zapiranje radiatorjev. Ob zaprtju radiatorjev posameznega etažnega lastnika strošek ogrevanja sosednjemu močno dvigne, še navajajo. 

Prenova delitve stroškov in ogledi na terenu

Strinjali so se tudi, da delitev stroškov toplote med stanovanji ni optimalna, zato bo župan to izpostavil na seji državnega sveta in podal pobudo za preučitev zakonodaje. Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli, na podlagi katerega se deli toplota med stanovanji, predpisuje koeficiente delitve in kazenske faktorje za tiste, ki se minimalno ogrevajo, in tiste, ki so zavestno odstranili delilnike in grelna telesa. 

Na sestanku so se dogovorili, da bodo na terenu pogledali porabo vsakega bloka in posameznega stanovanja ter skušali stanovalcem osebno svetovati, kako najbolj ekonomično ogrevati svoje stanovanje. „Prav tako bomo v naslednjih dneh organizirali posvet za predstavnike etažnih lastnikov in jim predstavili sistem daljinskega ogrevanja, odgovornosti in ukrepe za zmanjšanje porabe toplote.“

Večina blokov je energijsko potratnih

Na rabo energije za ogrevanje poleg navad stanovalcev izjemno vpliva tudi energijska učinkovitost stavbe, pri čemer je, kot navajajo v občini, od 195 blokov le približno 30 odstotkov energijsko saniranih. Kolikšen je vpliv energijske učinkovitosi, so na občini predstavli na nekaj primerih konkretnih blokov in porabe v njih.

ogrevanje bloki | Avtor: Mestna občina Velenje Mestna občina Velenje
Zavedajo se finančnih stisk gospodinjstev, ki so nastale zaradi višjih položnic, zato bodo na januarski seji mestnega sveta novelirali pravilnik za dodelitev energijsko toplotnega dodatka, ki je bil v veljavi že v letu 2023.  Z dodatkom, ki je lani znašal 30 evrov na položnico, naj bi zajeli čim večje število občanov.
 

Komentarjev 14
  • jakec42 08:52 23.januar 2024.

    Vseskozi imamo oprt en radiator, termostatski ventil,zmeraj isto nastavljen,cena višja za 50%!večja ,potratna poraba larifari in izmišljotina komunale in župana!

  • Kmodri_ 18:12 22.januar 2024.

    Za Velenjčanje je primerna jamska temperatura - 10 stopinj C! Lahko pa gredo v jame živet...Aja, jih nimajo...

  • Toma 16:32 22.januar 2024.

    Jebi ga! Jetreba zraven tudi plesat pa bo! Ja kaj ste pa mislili?!