Pod streho > Varčna hiša
11402 ogledov

S posebnim števcem bi lahko ceno električne energije znižali za 60 odstotkov

elektrika Profimedia
Nemški upravljavci stanovanjskih omrežij bodo od leta 2024 pooblaščeni, da omejijo pretok električne energije za toplotne črpalke in polnilnice električnih vozil, da bi ohranili stabilnost omrežja.

Po vsej Evropi naložbe v omrežja zaostajajo za potrebami, saj Evropa množično uvaja toplotne črpalke in električna vozila. "Čakalne dobe za dovoljenja za okrepitev omrežja so od 4 do 10 let, za visoke napetosti pa od 8 do 10 let," so izpostavili v Evropski komisiji, kjer so predstavili nov akcijski načrt za pospešitev razvoja električnih omrežij.

"Omrežja morajo biti gonilo in ne ovira pri prehodu na čisto energijo," besede Kadriha Simsona, evropskega komisarja za energijo navaja spletni portal Euractiv.

V Nemčiji regulator omrežja, Bundesnetzagentur, zdaj sprejema ukrepe za omejevanje električne energije, ki se nanašajo na polnjenje električnih vozil in delovanje toplotnih črpalk, z namenom, da da bi razbremenil omrežje. 

"Sprejemamo previdnostne ukrepe, s katerimi želimo zagotovili hitro priključitev in varno delovanje toplotnih črpalk in polnilnic za električne avtomobile," je dejal predsednik zvezne agencije za omrežje Klaus Müller

Priključni hibrid PHEV mitsubishi eclipse cross polnjenje električna polnilnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Müller pravi, da se vsako leto v omrežje vključi 500.000 novih toplotnih črpalk, do leta 2030 pa na nemških cestah pričakujejo že 15 milijonov električnih vozil.

Gospodinjstva bodo za sodelovanje nagrajena

Kot piše Euractiv bodo lokalni upravljavci omrežja omejili naprave, ko bo povpraševanje po električni energiji ogrozilo "akutno škodo ali preobremenitev omrežja". V tem času bo največja moč napajanja 4,2 kilovata na uro, s čimer bodo lahko toplotne črpalke še naprej delovale, električna vozila pa se bodo lahko v dveh urah napolnila za 50-kilometrov vožnje, zagotavlja regulator. Na druge gospodinjske naprave ta odločitev ne bo imela vpliva.

Vendar pa naj bi bila tudi ta moč radodarna. "Kritiziramo dejstvo, da je (regulator) BNetzA minimalno zajamčeno moč še povečal, in sicer s 3,7 KW na 4,2 KW," je poudarilo združenje občinskih komunalnih podjetij VKU, kjer so prepričani, da je treba še dokazati "praktičnost zelo velikodušnega jamstva".

Toplotna črpalka | Avtor: Profimedia Profimedia

Müller še pravi, da pričakuje, da bodo "posegi upravljavca omrežja ostali izjema".

Pravila začnejo veljati 1. januarja 2024, z dveletnim odlogom. Od leta 2025 želi Nemčija resno obravnavati tarife za časovno spremenljivo porabo in nagrajevati potrošnike v tistih delih dneva, ko je na voljo veliko poceni sončne ali vetrne energije.

Do takrat imajo lastniki toplotnih črpalk in polnilnih postaj za električna vozila doma možnost, da svoje račune znižajo za 110 do 190 evrov. To lahko storijo tako, da upravljavcem omrežja omogočijo, da po potrebi zmanjšajo dobavo električne energije. Če so naprave priključene na poseben števec, se lahko cene električne energije znižajo celo za 60 odstotkov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • bobubob 17:11 03.december 2023.

    Vse te butalce smo si kar lepo sami postavili na položaje - s pišmeuharskimi odhodi na volitve, nekritično volit vsak svojega levega ali t.i. desnega lažnivega guruja. Ne jamrajmo torej, temveč sprejmimo blagodati tega, kar smo si sami pridelali. Prišel ...prikaži večel je čas žetve ! Allahu akbar! Cepiva je še dovolj.

  • sandi76 20:25 02.december 2023.

    Še ena izmed norih odločitev : najprej spodbujajo električne avtomobile in toplotne črpalke, potem pa omejujejo dobavo elektrike za ta dva sklopa ?? Razumi, kdor more !

  • Stane Adamič 19:22 02.december 2023.

    GOLOB za več let vnaprej prodal elekriko iz Krškega sedaj pa moramo plačevat drago elektriko min še tulit, kako je Golob sposoben??? Pa tip je navaden kriminalec!!!!!!