Pod streho > Varčna hiša
40623 ogledov

Seznam, kje je možno priključiti sončno elektrarno

sončna elektrarna Profimedia
Eles in SODO (Sistemski operater distribucijskega omrežja) sta pripravila pregled, kje je možna priključitev večjih polj sončnih elektrarn.

Glavni razlog je, da samo s sončnimi elektrarnami na strehah hiš ne bomo dosegli ciljev, saj gre prepočasi in neenakomerno obremenjujemo nizkonapetostno omrežje, narašča tudi število zavrnitev za priključitev. Na ministrstvu za infrastrukturo si zato želijo večjih projektov, zato so pripravili seznam lokacij, kjer je mogoče brez težav priključiti večje sončne elektrarne. Elektrarne na teh lokacijah bo treba še vedno umestiti v prostor, priključitev na omrežje pa ne bo problem. 

Primernih lokacij za velike sončne elektrarne je 89, od tega Eles ocenjuje, da je na 58 točkah možen priklop brez večjih ovir, drugje pa so določene omejitve, gre lahko za bližino Nature 2000 ali pa je na zemljišču arheološko najdišče in je treba preveriti, pod kakšnimi pogoji bi bilo mogoče izvesti projekt. Ne gre za prvovrstna kmetijska zemljišča, lastništva so različna, en primer je transformatorska postaja pri Litostroju.

Na teh točkah je na prenosnem omrežju potencial za priklop 1030 megavatov moči sončnih elektrarn, na distribucijskem pa 795 megavatov.

Trenutno je na voljo seznam v pfd dokumentu, kmalu pa naj bi pripravili interaktivni zemljevid, ter prikaz možnosti priklopa tudi na nizkonapetosnem omrežju, ki je relevantno za vse, ki želijo doma na strehi postaviti sončno elektrarno.

Poenostavljeno umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn v prostor

Ministrstvo za infrastrukturo je dalo v javno razpravo tudi Zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo obnovljivih virov v prostor, ki ga želijo še letos sprejeti na vladi. 

S tem želijo olajšati umeščanje vetrnih in sončnih elektrarn v prostor. Ukinili bodo na primer presojo čezmejnih vplivov, uvedla bi se domneva, da do določene velikosti te elektrarne ne potrebujejo predhodne presoje vplivov na okolje in uvajajo se roki, ki doslej v mnogih postopkih niso opredeljeni. Do enega megavata sončna elektrarna ne bo potrebovala presoje vplivov na okolje, zdaj lahko investitor pol leta čaka, da mu to povedo pristojni organi.

Omogočil bi tudi gradnjo na kmetijskih zemljiščih, če se ohranja kmetijska dejavnost, na primer če postaviš senco za živino, lahko na strehi narediš sončno elektrarno.

Določili bi tudi prednostna območja za sončne in vetrne elektrarne, na primer degadirana območja, protihrupne ograje, umetna jezera, ki so nastala zaradi pogrezanja, na odlagališčih odpadov, degradiranih površinah in podobno.

Ker zakon posega v mnoge druge zakone, pričakujejo burno enomesečno javno razpravo in tudi medresorsko usklajevanje, a pri obnovljivih virih zaostajamo za cilji.

Vlada naj bi v četrtek sprejela tudi Dolgoročni načrt spodbujanja rabe obnovljivih virov, ki določa, kaj se financira iz prispevka za obnovljive vire energije (OVE). Pomembna novost je, da se ukinjajo vse podpora za prehod na naprave, ki porabljajo zemeljski plin. Letos je za podpore predvidenih 113 milijonov evrov, prihodnje leto pa 150.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 8
  • bobubob 16:38 20.september 2022.

    Poenostavili ali kar predpisali, da mora vsak novozgrajeni kurnik imeti za vsako EU kuro (seveda oštevilčeno in tedensko štempljano) xvatov instaliranih panelov ? Ki so seveda enostavno reciklabilni - vsaj tako kot kompozitne vetrnice, ki jih po 'razgradnji' objekta zakopavajo, ...prikaži več, najbrž za gnojenje zemljišč....

  • 4krogci 12:08 20.september 2022.

    Glede SE je kot prvo potrebno ene samovoljne zupane in njihove obcinske odloke rahlo po buci kresnt…ne pa da imamo moznost priklopa soncne elektrarne a istocasno mi obcina je ne pusti postavit k kao kvazi izgled vasi….

  • alen04 08:38 20.september 2022.

    Pri cenah, ki so, si tega ne morem privoščiti, kljub srednje visoki pokojnini.

Sorodne novice