Pod streho > Varčna hiša
3480 ogledov

"To za resno državo ni sprejemljivo"

NEK, JEK, nuklearna, jedrska elektrarna Saša Despot
Kljub zahtevnim razmeram so poslovali z dobičkom.

Družba Gen energija je v letu 2021 poslovala solidno, je na novinarski konferenci povedal generalni direktor Martin Novšak. Dosegli so 26 milijonov evrov neto čistega dobička, na ravni Skupine Gen pa preko 80 milijonov evrov, kar je rekordni rezultat doslej.

Kljub zahtevnim hidrološkim razmeram so hidroelektrarne obratovale dobro, Nuklearna elektrarna Krško pa je v letu 2021 presegla načrtovano proizvodnjo.

Infrastruktura jim je omogočila, da so izkoristili tudi možnost trgovanja z energijo v tujini, je poudaril Novšak. Kljub temu so se soočali s številnimi izzivi, povezani z epidemijo in zahtevnimi razmerami na trgu energije. Del energije so morali kupiti, čeprav so za zagotavljanje dodatnih zmogljivosti zagnali tudi nove bloke Termoelektrarne Brestanica. Delovali so na olje, ker je bil po Novšakovih besedah plin predrag.

Zanašati so se morali na Termoelektrarno Brestanica

Skupina Gen | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kljub temu so skoraj 99-odstotno nizkoogljični, zaradi visokega deleža, ki ga v skupni izkupiček prispeva jedrska energija iz Nuklearne elektrarne Krško. Vendar pa je tudi rezerva, ki jo predstavljajo bloki v Brestanici, zelo pomembna za zanesljivo oskrbo z električno energijo v Sloveniji in za stabilnost sistema.

Tudi v prihodnje bodo delovali v skladu z vizijo, da zagotovijo trajnostno in konkurenčno oskrbo z električno energijo, je obljubil Novšak. To je še posebej pomembno v času nevzdržnih razmer na trgu, kot smo jim trenutno priča. Novšak upa, da se bodo razmere sicer kmalu umirile, a meni, da energija tako poceni, kot je bila v preteklosti, ne bo nikoli več – tudi zaradi potreb po vlaganju sredstev v infrastrukturo. Vsekakor pa si v družbi ne želijo, da bi morali energijo v prihodnje uvažati. "Vsak dan kupovanja energije lahko pomeni dodatnih pet milijonov evrov stroškov," je opozoril.

Sodišče v Krškem bo sicer jutri imenovalo začasno upravo družbe GEN-I. Skupščina Gen-I je namreč novembra zavrnila vnovično imenovanje Roberta Goloba na vrh uprave družbe, zato se je razprava preselila na sodišče. Gen energija je za začasnega predsednika uprave predlagala Martina Novšaka, družbenici Gen-EL in podjetje Gen-I pa Roberta Goloba. Novšak danes postopkov, ki so še v teku, ni želel komentirati.

Pripravljajo se na gradnjo drugega bloka JEK

Veliko stavijo na jedrsko energijo. Novšak je pojasnil, da podobno razmišljajo tudi številne druge evropske države, ki gradijo nove bloke – recimo Madžarska, Češka, Slovaška, Ukrajina, Poljska. V juliju so pridobili energetsko dovoljenje za postavitev drugega bloka Jedrske elektrarne Krško, kar vidijo kot veliko naložbo v energetsko stabilno prihodnost države.

Zanašajo se tudi na hidro in sončno energijo, kot rezervo pa bodo uporabili olje ali plin. Z izgradnjo verig hidroelektrarn na Spodnji Savi bi radi začeli čim prej, povečali pa bodo tudi kapacitete sončnih elektrarn. Pomembna bo tudi Termoelektrarna Brestanica – načrtujejo še izgradnjo osmega in devetega bloka, da bi lahko starejše, manj učinkovite bloke sčasoma zaprli.

Investicijski projekti in načrtovano povečanje proizvodnih zmogljivosti bodo zagotovili dodatnih 10 TWh električne energije. Največji delež bo zagotovil projekt JEK2 (okoli 9 TWh), 1 TWh pa bodo prispevale sončne in hidroelektrarne. 

Skupina Gen | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pripraviti je treba vse potrebno še pred izstopom iz premoga

Poslovni direktor Danijel Levičar je poudaril, da bo treba potrebno infrastrukturo zgraditi do leta 2033, ko pričakujejo izstop iz premoga. Če do takrat ne bi zgradili dovoljšnjih kapacitet za proizvodnjo električne energije, bi Slovenija postala do 60 odstotkov odvisna od uvoza energije, "kar za resno državo ni sprejemljivo". A z drugim blokom krške nuklearke ter dodatnimi hidro in sončnimi elektrarnami bi lahko učinkovito odgovorili na te izzive.

O tem, koliko nas bo stal drugi blok v Krškem, je danes še preuranjeno govoriti, spremljajo pa podobne projekte v mednarodnem okolju. Levičar je poudaril, da bodo uporabili preverjeno tehnologijo, s katero bodo zmanjšali tudi stroškovna tveganja. Če bo jedrska energija v prihodnje prepoznana kot 'zelena', bo to pomenilo tudi dostop do cenejših finančnih virov za investicijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • rd2dmk2 09:25 07.januar 2022.

    glejte NEK2 naj bi imela moč 1000MW in naj bi stala 6miljard €. jest takole mislim damo vsakemu gospodinsrvu 10k€ in dobimo 600.000 gospodinstev. vsako gospodinstvo za ta denar da na streho 5kW fotovoltaike(FV) in dobimo 5kWx600.000=3.000.000kWkar je 3000MW in ...prikaži več dobimo 3 nuklearke. mislim da od 10k€ bi še malo ostalo za FV in kar bi ostalo se da v hranilnike energije. tako da bi imeli elektriko tudi ponoči in v megli in ne bi nam trebalo bi kupovat, zastonj bi bla.

  • eminenca 18:46 06.januar 2022.

    ... potem pa lonček pristavi še država , ki nam seveda ob visoki omrežnini še pošteno zaračuna trošarino in še ddv na vse skupaj , se pravi davek na davek ... ja potem pa ni čudno, da se vsi rinejo ...prikaži več do korita energetike, kjer je soldov neomejeno

  • marko345 14:11 06.januar 2022.

    Po zgledu Avstrije poszaviti najmanj 1000 malih hidroelektrarn- prva v Avstriji je ob cesti v Celovec na drugi strani Ljubelja. Del vode gre za cca 2 km v cev, nato v turbino in nazaj v vodotok. Do Jesenic, bi tako ...prikaži večo na 30 km vodotoka save lahko postavili cca 25 takih elektrarn- na obeh bregovih save., ki bi bile nemoteče za okoljeIn, tega imamo v Sloveniji toliko, da bi lahko 1/2 Evrope oskrbovali z elektriko. Vodni vir je pa stalen, kar je pomembno.